10 gyakorlatban is használható tanács profi befektetőktől

Bár legjobb a más kárán és a más példájából tanulni, a legtöbbször mégis magunknak kell végigjárnunk a kudarcokat és sikereket, amelyek révén kellő tapasztalatot szerezhetünk. A pénzügyekben azonban súlyos milliókat spórolhatsz, vagy épp nyerhetsz meg, ha a profi befektetők alábbi tanácsait jól alkalmazod.

Ez főként az indulásnál fontos, amikor akár egy életre elveszítheted a kedvet vagy akár a pénzedet is, ha rosszul nyúlsz a pénzügyekhez. Lássuk tehát a fő tanácsokat!

Stuart Ritter, alelnök, T. Rowe Price

Ritter szerint a kezdő befektetőnek ugyanaz a feladata, mint a kezdő vezetőnek: először csak az alapokra fókuszáljon. Először érdemes egy egyszerűbben menedzselhető, kvázi automatikus és erősen diverzifikált portfóliót vásárolnod, hiszen nem az első percben kell megváltanod a jövődet, így viszont sok fontos tapasztalatot szerezhetsz már az elején.

Jason Hull, technológiai vezető, myFinancial Answers LLC

Hull szerint egy átlagembernek jövedelme 16,2 százalékát kell félretennie nyugdíj-előtakarékosságként. Ezzel a kiegészítéssel 30 évnyi munka után valóban az addiginál nem alacsonyabb életszínvonalon élheti idős éveit. Ehhez azonban szerinte nem szabad hagynod, hogy az esetleg az általad szükségesnek tartott szintnél alacsonyabb fizetés miatt esetleg kevesebbet tégy félre, mint az ideális lenne. Most könnyebben húzod meg a nadrágszíjat, mint 65 éves korod felett.

Garrett Silver, befektetési vezető, Capital One Investing

Egy kezdő befektető első dolga egy biztonsági, vészhelyzetre félretett megtakarítás megalkotása kell hogy legyen. Amikor ez a biztos háttér összeállt, már valóban belefoghatsz egyéb célú takarékoskodásba és befektetésekbe. Annál is fontosabb ez, hiszen ez a bázis mindig mögötted fog állni. Akkor is, amikor kezdőként még félsz, bizalmatlan vagy a tőzsdei folyamatokkal, és akkor is, amikor már esetleg kockázatosabb manővereket is kipróbálsz majd.

Tom Weary, informatikai igazgató, Lau Associates

A legfontosabb, hogy a következő három pont meglegyen, mikor belevágsz: pontosan meghatározott cél, diverzifikáció és odafigyelés. Ha egy pontosan meghatározott célt tűzöl ki magad elé, jóval céltudatosabban fogsz bele minden ügyletbe, megfontoltabban és elhivatottabban jársz el. A diverzifikációról valószínűleg nem kell külön beszélnünk, erről sokat olvashattál már. Végül pedig mindig gondosan kísérd figyelemmel a befektetéseidet. Akkor is ismerd ezek működését és helyzetét, ha nem is te magad vezeted őket.

Lena Hass, senior vice president, E*Trade Financial

Ma már jóval könnyebb egy kezdő dolga. A digitális megoldásokkal jóval könnyebben tájékozódhatsz a lehetőségekről, tapasztalatokról és hozamokról, mint bármikor korábban. Ma már nem kell feltétlenül kötvényeket és részvényeket válogatnod, hanem már diverzifikált, kész portfóliókat és alapokat vásárolhatsz a pénzedért, elkerülve ezzel jó pár csapdát. Nem kell már a kezdésnél mindenedet feltenned, kezdj csupán a tőkéd egy hányadával, majd a tapasztalataiddal később többet is befektethetsz.

Gregory Kurinec, CEA, Bentron Financial Group

Olyanba fektess, amit ismersz! Mivel kezdőként nem sok tudással rendelkezel a piacról és az eszközökről, az első feladatod, hogy tájékozódj. Ezt követően pedig semmi olyanba ne fektess pénzt, amiről nem szereztél kellő információt! Ezekbe az eszközökbe aztán egy előre meghatározott, és időről időre korrigált terv alapján tedd be a pénzed. És persze ne szégyelld szakértő segítségét, véleményét kérni döntés előtt.

Jakob Loescher, pénzügyi tanácsadó, Savant Capital Management

Mielőbb kezdj bele! Loeschner szerint már akkor el kell kezdened félretenni, amikor kilépsz az egyetemről. Biztos ugyanis, hogy már ekkor vannak olyan céljaid, amelyek teljesítésére előtakarékoskodással lehet csak esélyed. Ráadásul ekkor még az ember nagyon is hajlamos költekezni, ezért is fontos, hogy már ekkor bevezesd magadnál az előtakarékosság szemléletét.

Jamie Ebersole, CFA, Ebersole Financial

A befektetésről a legtöbbeknek a nyereség jut az eszébe, és bizony, a befektetés valóban igen jövedelmező lehet. Azonban ne feledkezz meg arról, hogy ez egy hosszú és munkás folyamat! Először ki kell tanulnod az alapokat, aztán folyamatosan gyűjteni a híreket, tapasztalatokat, információkat, még jobb lehetőségekhez férhess hozzá. E nélkül nem megy, tehát szánj erre elegendő időt és fáradságot, ekkor válthatják be befektetéseid a reményeket.

Scott Stratton, alapító, Good Life Wealth Management

Csak egyszerűen! Ahogy Stratton mondja, a legjobb tanács, amit kezdőknek adhat, hogy először csak egyszerűbb, olcsóbb alapokkal próbálkozzanak. Nem az a lényeg, hogy kitaláld, mibe is fektess, hanem hogy maximalizáld az adott kockázati szint mellett a várható hozamot.

David Melnyk, pénzügyi tanácsadó, Verus Wealth Management

Az érzelmek nem a befektetéshez valók! A sorozatos befektetés folyamán az embert sokszor elkapja a hév a sikerek alkalmával, a kudarcoknál hajlamosak vagyunk mindent feladni, de az is előfordul, hogy a félelem hatására kapkodva döntünk. Ezek a hibák súlyos millióktól foszthatnak meg. Éppen ezért sosem szabad hagynod, hogy az érzelmeid befolyásoljanak. Ha pedig úgy érzed, végképp nem tudsz józanul dönteni, kérj szakértői segítséget. Látni fogod, hogy ahogy elmeséled neki a problémád, már azalatt is tisztábban fogsz látni.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:01+00:00 november 12th, 2016|egyéb, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment