10-20 év hosszú idő, és neked legalább ennyi időre kell tervezned, hogy a majdani nyugdíjadból ne csak megélni tudj, hanem még élvezhesd is az életet. Az előtte lévő 40 év szintén nem csekély egy ember életében, ennyi áll rendelkezésedre, hogy biztosítsd magadnak ezt a kényelmet és biztonságot.

A hiba ott van, hogy ha ebben a 40 évben buktázol vagy figyelmetlen vagy, akkor az nagyban veszélyezteti a későbbi éveidet!

Hogy mik a nyugdíj-megtakarítások terén elkövethető legnagyobb hibák? A rossz hír, hogy elég sok van, a jó hír viszont, hogy ezeket elég egyszerűen elkerülheted.

Csupán egy jól összerakott check listre van szükséged, amely segít eligazodni, hogy ne maradjon ki semmi, és akkor már nagy para nem lehet. Szóval nézzük azt a listát!

1. Magas költség

A magyar ember általában elég árérzékeny, ami sokszor már gagyizásba is fordul, de a nyugdíjcélú megtakarítások esetében igen is fontos megnézni a díjakat, költségeket. Itt ugyanis akár 0,5-1 százalékos díjkülönbségek is súlyos millió forintokba kerülhetnek neked.

Gondolj csak bele, hogy milyen futamidőről beszélünk itt. Ha havi szinten akár csak 1-2 ezrelékkel is többet kér el az egyik szolgáltató, mennyire jön ki ez neked 30 év múlva?

Különösen figyelj a nyugdíjbiztosításoknál, ahol az átlag költség jóval a többi nyugdíjcélú megtakarítás felett van, és sok tanácsadó agresszívan tolja a drágább szerződéseket a magas jutalékért cserébe.

Ennél talán kevésbé jelentősek az egyszeri vagy alkalmi díjtételekben lévő eltérések. Ezeket viszont nagyon is jól érti az ember már elsőre is. Számlanyitási díj 7 000 forint vagy 0 forint – elég könnyen belátható, hogy melyik a kedvezőbb konstrukció.

Azonban itt érdemes körültekintőnek lenni, mert előfordul – bár általában nem ez a jellemző –, hogy az alacsonyabb fix díjakhoz magasabb vagy akár több költségtényező társul. Érdemes tehát szép sorban megnézni a költségeket, ne elégedj meg egy adattal!

2. Alacsony hozam

Nem csak a megtakarítási költségek jelentenek azonban felesleges veszteséget. Ahogy a közgazdaságtanban mondják, a kihagyott bevételek és előnyök alternatív költséget jelentenek.

Ha tehát megelégszel egy gyengébb, bár pozitív szaldós megoldással, de emiatt kihagysz egy jobb konstrukciót, az így elmulasztott plusz jövedelem alternatív költség a számodra.

Amikor tehát körülnézel a piacon, milyen lehetőségek vannak, a költségek mellett tájékozódj arról is, melyik konstrukció mekkora hozamot ígér és milyen egyéb előnyöket.

3. Túl nagy kockázat

Az önkéntes nyugdíjpénztárnál és a nyugdíjbiztosításoknál is lehetőséged van kockázatosabb és kevésbé rizikós csomagokat venni, de az egyéb megtakarításoknál is a döntéseden múlik, mennyire legyen kockázatos a portfóliód.

Ami a legnagyobb hiba, ha félvállról veszed a dolgot, vagy épp telhetetlenségből, a magasabb hozam érdekében túlvállalod magad a kockázattal. Ne felejtsd el, hogy itt a jövőbeli megélhetésedről van szó. A felelőtlen rizikózás nem csak a te, hanem a rokonaid életét is nagyban megnehezítheti.

4. Rossz termék

Sajnos nem ritka hiba az sem, hogy valaki nem az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő konstrukciót választja.

Figyelned kell tehát a szerződés rugalmasságára, valamint arra, hogy vlóban megértetted-e a szerződés minden pontját.

Biztosan az van a szerződésben, amit a tanácsadód mondott? Mikor veheted fe az összeget? Mekkora lesz a visszavásárlási érték? Milyen költséget vonnak le, ha idő előtt vásárolod vissza?

Ha valaki figyelmetlen könnyen lehet, hogy sok idegeskedést és akár veszteséget okoz magának a rossz választással, ahelyett, hogy egy automatizált megoldást igényelt volna. Annak viszont, aki otthonosabb ezekben a dolgokban, annak egy kész csomag vásárlásához képest ez jobb lehet, több szabadságot enged neki a NYESZ.

5. Kihagyott adókedvezmény

Ma több olyan konstrukció közül választhatsz, amelyek állami támogatást, vagy 20%-os adókedvezményt kínálnak. Ezen a téren két hibát is elkövethetsz.

Egy, ha olyan megtakarítást választasz, amely nem kínál ilyesfajta plusz támogatást a normál hozamon túl, hiszen ez is csak alternatív költség.

Kettő, ha idő előtt kiveszed a pénzed, és ezzel a támogatás részéről vagy egészéről lemondasz.

Ráaádsul ilyenkor az adókedvezményt 20%-kal növelten kell visszafizetned.

6. Halogatás

Nagy hanyagság, ha valaki nem gondoskodik idejében a nyugdíjas éveiről.

Ahogy korábban erről már írtam, rengeteget buksz azzal, ha néhány évig halogatod a nyugdíjcélú megtakarítást.

Mennyit buktál már most a nyugdíjadon azzal, hogy nem tettél félre?

Elég ha rápillantasz az alábbi táblázatra:

nyugdij megtakaritas kortol fuggoen

7. Ne becsüld alá

Sokan, miután naponta hallják a nyugdíj-előtakarékosság fontosságát, csak hogy kipipálják a feladatot, kötnek valamilyen megtakarítást, de igazából nem veszik komolyan, nem néznek utána, és nem fektetnek bele eleget.

Ha tudni akarod, hogy mennyit kell félretenned nyugdíjra, akkor nézd meg ezt a linket, amiben egy ingyenes kalkulátort is le tudsz tölteni:

Sokkoló számok: ennyit kell félrenned nyugdíjra!

A legtöbb megtakarításhoz van minimum alsó határ, hogy mennyit kell egyszerre vagy havonta betenni a megtakarítási számlára. Ez életbiztosításoknál általában 12.000 Ft / hó, de a NYESZ-nél például csak 2000 forint a minimum.

Bárhogy is döntesz, érdemes jóval e fölé lőnöd a mércét!

8. Nem ellenőrzött szolgáltató

A végére hagytunk egy amolyan dörgedelmes, mindig érvényes intelmet: mindig ellenőrizd a szolgáltató hátterét, mielőtt szerződést kötsz.

Gondolj bele, hogy akár átverésről van szó, akár váratlan pénzügyi zavar miatt bekövetkező csődről, legfeljebb részleges kártérítésre számíthatsz, attól függően, hogy biztosított megtakarításról volt-e szó.

Mivel pedig azokra az éveidre igyekszel félretenni, nem bízhatod magad kétes kimenetelű szerződésekre. Tehát mindig bizonyosodj meg, hogy a kiszemelt szolgáltató rendelkezik a szükséges stabil háttérrel, és nincs rajta a nemzetközi feketelistán, a nem megbízható, csaló szolgáltatók között.

9. Havernál kötött megtakarítás

Az előzőhöz kapcsolódóan meg kell említenünk azt is, amikor valaki pont abból kifolyólag, hogy nem tartja magát kompetensnek, hogy válasszon a szolgáltatók közül, inkább a haverra bízza ezt.

Ez kapcsolódik a magyaros „majd megoldjuk okosba’” mentalitáshoz. A helyzet az, hogy a mai napig is rengetegen döntenek úgy, hogy a pénzügyekhez valamilyen szinten kapcsolódó foglalkozású haverjukra bízzák a pénzüket, pedig lehet, hogy az illető munkájának semmi köze a befektetésekhez.

Mondanunk sem kell, hogy milyen óriási hiba ez. Miért?

A haver végső soron nem vonható felelősségre, ha valami balul sül el. Biztosítva sincsen a pénzünk, és hányszor hallottunk már olyat, hogy valaki lelépett az összes rábízott pénzzel?

10. Kérj tanácsot, de ne bízz senkiben!

Arra is hadd figyelmeztessünk, hogy bár sok szakértő mozog a piacon, és sokan valóban ügyfélközpontúan gondolkodnak, nem engedheted meg magadnak a vakon választás luxusát.

Ha utánanéztél, hogy megbízható a szolgáltató, a személyes tanácsadáson is meggyőző hatást keltett a szakértő, a szerződés aláírása előtt mindenképp nézz utána magad is az adott konstrukciónak, illetve annak, hogy a hallottak alapján nincs-e jobb konstrukció számodra.

Nem egyszer ugyanis ilyen vagy olyan oknál fogva mégis találhatsz jobb, olcsóbb és jövedelmezőbb megoldást. Itt is érdemes tehát magadnak is körülnézned.

Számos olyan esettel keresnek meg nap mint nap, hogy csak évek múlva derült ki, hogy nem az van a szerződésben, amit az ügynök / tanácsadó elmondott. Különösen vigyázz az életbiztosításokkal / nyugdíjbiztosításokkal, melyet a legtöbb tanácsadó a magas jutalék miatt ajánl.

A magas jutalék viszont neked veszteség egy olcsóbb termékhez képest!

11. Számolj a nyugdíjkorhatárral!

Világszerte, így Magyarországon is emelkedik a nyugdíjkorhatár.

Hogy miben fontos ezt számításba venned? Nos, ha tutira akarsz menni, hogy mikor veheted fel a megtakarításod összegét, akkor csak egy megtakarítási forma áll rendelkezésedre: a nyugdíjbiztosítás.

Ez ugyanis az egyetlen olyan megtakarítási forma, amelynél a kifizetés fix, nem függ a nyugdíjkorhatár emelésétől.

A többinél azonban kitolódhat a futamidő, ha emelik a jelenlegi 65 évhez kötött nyugdíjkorhatárt.

12. Követni, követni, követni!

A végére pedig egy olyan tanács, amelyet a legkevesebben tartanak be manapság: kövesd nyomon a megtakarításodat!

Sokan ugyanis miután megkötötték a szerződést, beállították az automatikus utalást a megtakarítási számlára, legközelebb csak akkor néznek rá, mi újság, ha közeleg a futamidő vége, vagy ha kapnak egy levelet arról, hogy valami rosszul megy, hiba van a rendszerben.

Ez egyébként nem lenne gond, mert a befektetéseket, ha jól állítod be, akkor nem kell vele foglalkoznod. Ami fontosabb viszont, hogy megfelelően haladsz-e a célodig. Elegeet teszel félre? Lehet, hogy amikor még megkötötted az első megtakarításodat, akkor még kevesebbet kerestél, vagy kevesebb pénzből éltél.

Ha nő az életszínvonalad, akkor több nyugdíjra lesz szükséged. Fontos, hogy évente nézd meg, hogy az adott megtakarítással valóban el fogod-e érni a célod. Ehhez használhatod az ingyenes letölthető nyugdíj kalkulátorunkat, amit ebben a cikkben találsz: Mennyit kell félretenned nyugdíjra?

Hogy ne érhessenek negatív meglepetések, ha nem is gyakrabban, de ÉVENTE egyszer nézd meg akár online a kimutatást a megtakarításodról!

Amennyiben bármilyen kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, kattints az alábbi linkre és írj nekünk:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!