Előfordulhat, hogy még nem vagyunk egészségpénztár tagok, de tudjuk, hogy hamarosan jelentős egészségügyi kiadásaink lesznek, mint például gyógyszerek, szemüveg, vagy fogászati kezelés. Meddig lehet belépni ahhoz, hogy kihasználhassuk az adókedvezményt? Hogyan használhatjuk ki szinte azonnal a támogatást?

Az egészségpénztárakról és a pénztárak költségeiről, összehasonlításáról itt már írtam.

Ha holnap belépsz az egészségpénztárba, akkor már akár a másnapi költségek is elszámolhatóak egészségpénztári kiadásként. Ekkor még nem lesz egészségpénztári kártyád, sem azonosítód, így számlát kell kérned, és készpénzzel tudsz fizetni.

Miután majd befizetsz az önkéntes egészségpénztárba – ami lehet akár a számla kiállítás után is, de előtte is – a számla és egy formanyomtatvány elküldése után a pénztár visszaküldi neked a gyógykezelésre fizetett összeget. (persze a költségekkel számolni kell)

A számlát a következőképpen kell kiállíttatni:

Vevő: (Egészségpénztár neve) (EP. Címe)
te neved + adószámod (mert még nincsen tagi azonosítód – később már azt kell)
Az adóvisszaírás kizárólag az egyéni befizetések után – tehát munkáltatói után nem – vehető igénybe. A mértéke 20%, és ha idén fizetsz be, akkor azt a jövő évi bevallásában tudod visszakérni, amit a NAV az  Ep számládra fog utalni.
Ez általánosságban így van, de az egyes pénztáraknál lehet, hogy más szabályok vannak. A biztonság kedvéért felhívtam az MKB egészségpénztárát, és az biztos, hogy náluk ez így működik.
Tehát egy példa (költségek figyelembevétele nélkül):
2013.03.23 – Belépsz a pénztárba
2013.03.24 – Elmész a fogorvoshoz és számlát kérsz (- 68.000 Ft pl.)
2013.03.25 – Befizetsz az egészségpénztárba (- 68.000 Ft)
2013.03.26 – Elküldöd a számlát és az igénybejelentőt
2013.03.30 – A pénztár átutalja neked a + 68.000 forintot
2014.02.01 – Az adóbevallás után a NAV jóváír 13.600 Ft-ot (20%) számládon.
Természetesen azt is megteheted, hogy megvárod, amíg elkészül a kártya, és csak a pénztárba fizetsz be, majd kártyáról fizetsz. Így nem kell megelőlegezned a pénztárnak a fizetést, de így több időt vesz igénybe.
A számla beküldésének nincs határideje, a lényeg, hogy a kiállítása a taggá válás után történjen.

Milyen költségekkel kell számolni?

Az egészségpénztárak költségei sávosak. Ez azt jelenti, hogy például az éves befizetés 100.000 forint alatti részére X%, a 100.000 forint felettire Y% a költség.
A költség = 100%  fedezeti tartalék
(A fedezeti tartalék az Öné, a többi költség)
OTP:
Fedezeti tartalék Működési tartalék Likviditási tartalék
Éves 0-100.000 Ft befizetésig 92,0% 7,9% 0,1%
100.001 Ft -tól 96,0% 4,0% 0,0%
MKB:
Szövegközi kép 1
Látható, hogy nem könnyű megmondani a pontos költségeket, csak ha ismerjük az éves befizetés nagyságát. Például: 100.000 Ft alatt az MKB olcsóbb, de 199.000 forint esetén már drágább. 500.000Ft befizetés esetén ismét olcsóbb az MKB.

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online tanácsadást!

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Szívesen tanulnál a pénzügyekről? Íme, egy 14 napos, ingyenes kihívás és tréning!

Szeretnél szakértői segítséget? Kérj valódi pénzügyi tanácsadást!

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]