A Tőzsdei Kereskedelmi Alapok (Exchange-traded funds = ETF-ek) rendkívül népszerűvé váltak a befektetők körében a jó lehetőségek miatt – alaptermékek széles körét követik nyomon, alacsonyabb kezelési költségük van, mint a hagyományos befektetési alapoknak, s gyakran nagyon likvidek is.

Mi az az ETF?

Az ETF (Exchange-traded fund) egy olyan nyíltvégű befektetési alap, amellyel tőzsdén lehet kereskedni, azaz szabadon megvásárolható és eladható. Árfolyama mindig egy meghatározott termék árát, árfolyamát követi, s a tőzsdei kereskedési időn belül folyamatosan változik. Az termék lehet egy ország tőzsdeindexe, valamely nyersanyag ára, egy földrajzi régió, vagy egy gazdaság adott szektorának részvényei, amelyek az alap alapjául szolgálnak. Az ETF automatikusan követi a kiválasztott index összetételét.

Azonban nem mindegyik ETF-et alakítják ki egyformán, s annak az eldöntése, hogy melyiket kellene elkerülni egy hatalmas választékból hasonlóan olyan nehéz befektetési döntés, mint kiválasztani azt, amelyikbe érdemes befektetni. Az alábbi 6 sajátosság csökkenti az ETF-ekbe történő befektetés vonzerejét, ezért az ilyen tulajdonságokkal rendelkező alapokat célszerű kerülni.

Mire figyelj, ha ETF-be fektetsz?

Tőkeáttétel – Számos ETF kétszeres vagy háromszoros tőkeáttételt kínál. Ezzel igazán kockázatkedvelő befektetőket vonzhat, ám ezek az ETF-ek nem kínálnak kétszeres vagy háromszoros hasznot, melyet az alapjául szolgáló index generálna, hanem a haszon csupán a napi indexárfolyamok változásai alapján képződik. Így egy háromszoros tőkeáttételt kínáló ETF, amelynek alapul szolgáló indexe 10 %-ot emelkedik egy év alatt, az valószínű sehol sem zár 30 %-on, különösen nem, ha az index ezen periódus alatt elég változékony.

Szűk és bizonytalan index – Egy ETF, amely egy szűk indexet követ vagy egy nem jól ismert indexen alapul, sokkal magasabb kockázatot rejt. Egy amerikai ismert index biztosabb befektetés mint egy olyan ETF, amely egy átláthatatlan, tulajdonosi indexen alapul. Inkább válasszunk nagy, jobban diverzifikált indexeket, mint például a  SPDR S&P 500 ETF (SPY) vagy Dow Jones Industrial Average ETF (DIA), de ez önmagában még mindig nem egy jól diverzifikált portfólió.

Alacsony alaptermék szint – Egy kevés alaptermékkel rendelkező ETF korlátozni fogja a kereskedési volument és a likviditást, valamint növelni fogja a spreadet, s ezzel előnytelen helyzetbe hozza a befektetőket. Egy ilyen ETF-nél likviditási és tőzsdei jegyzékből történő törlési kockázat is felmerülhet, ha az alapjául szolgáló eszköz olyannyira gyengül, hogy továbbá nem lesz gazdaságilag életképes.

Változékony index vagy alaptermék osztály – Egy ETF, amely egy változékony indexen vagy eszközcsoporton alapszik – úgymint termény-határidőügylet vagy bóvli kötvény – nem valószínű, hogy kevésbé kockázatosabb, mint egy alapul szolgáló eszköz csak azért, mert ETF. Ha úgy gondolod, hogy egy feljövő piac kötvényei túl kockázatosak a Számodra, akkor célszerű azt is elkerülni, hogy ilyen ETF-be fektess.

Magas költség arány – A túlságosan magas költségráta felemészti a teljes hasznot, aminek kumuláltan negatív hatása lehet az egész értékpapír-portfóliód hasznára ezen idő alatt.

A magas követési hiba – A követési hiba a portfólió és a benchmark közötti eltérést mutatja, jelen esetben az ETF és a követendő index közötti eltérést. Míg egyes követési hibák (tracking error) előre várhatóak az alap kezelési költségeinek hatása miatt, úgy más okok miatt is – mint például az árfolyambiztosítási költség (hedging cost), lassú pénzáramoltatás az ETF menedzserei által stb. – érdemes elkerülni egy ETF-et, amelynek indokolatlanul nagy a követési hibája.  Például, ha adott egy választási lehetőség két ország ETF-jei között, melyek ugyanazt a mutatószámot követik, akkor a 2 %-os követési hibával rendelkező jobb választásnak tűnik, mint az, amelyiknél ez 5 %.

Összefoglalva

A befektetési portfólió biztonságának megtartása érdekében tanácsos elkerülni azokat az ETF-eket, melyek részben vagy egészben ezekkel a sajátosságokkal rendelkeznek. Ha ezekhez nem értesz, nem is akarsz érteni, akkor ne fektess ETF-be, csak mert megspórolsz vele néhány százalék alapkezelési költséget. Az átlag embereknek ott a bankbetét, a kockázatvállalóknak a befektetési alapok. Ha Te ennél többre vágysz, szeretnéd Te kezelni a portfóliódat, de nem akarsz egyesével papírokat venni, akkor jó választás lehet az ETF, de tartsd szem előtt a fenti szabályokat.

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!