Már több bank is lehetőséget nyújt az előzetes hitelbírálatra, amelyről hitelbírálati igazolást kaphatsz. Ez sok problémát megoldhat, ha lakáshitelből tervezel lakást vásárolni, így célszerű lehet igénybe venni a szolgáltatást. Akár ingyen is…

Miért jó Neked a hitel előminősítés?

Sok gondot okozott eddig a hitelből vásárlóknak, hogy a készpénzes vevők hamar elviszik az ingatlanokat. Az eladóknak is kellemetlen volt, amikor már az eladottnak hitt lakást ismét árulni kellett, mert a vevő nem kapta meg a hitelt, amivel számolt. Ilyenkor sok esetben a vevő elbukta az ügyvédi munkadíjat, az értékbecslés díját, és tulajdoni lap árát, a foglalóról (ami az ingatlan 10%-a) nem is beszélve!

Az előbírálat éppen azért előnyös, mert már a lakás kiválasztása előtt megtudhatod, mekkora hitelre vagy jogosult, és ennek ismeretében a megfelelő árkategóriában válogathatsz a lakások között. Mivel addig nem kötöd meg az adásvételit, nem kell a foglalót, ügyvédi költséget kockáztatnod. Ha már volt előbírálat, és megtetszik egy lakás, akkor szinte azonnal aláírhatod az adásvételi szerződést, hiszen biztos lehetsz benne, hogy megkapod a lakáshitelt.

Jelenleg az Unicredit, a K&H és az Erste kínál lehetőséget az előbírálatra. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ingatlan nélkül, de elvégzik a hitelbírálatot, és megmondják, hogy mennyi hitelt kaphatsz, és erről egy igazolást is kiadnak. Ezzel az igazolással aztán később már könnyedén és gyorsan megkaphatod a szükséges lakáshitelt.

Mi az előbírálat folyamata, és mi szükséges hozzá?

Ha eldöntötted, hogy lakáshitelt fogsz felvenni, akkor célszerű elindítanod a folyamatot. De vigyázz, a bankok csak maximum fél évig tartják fenn az ajánlatot, azaz csak akkor kezdj bele, ha ennél rövidebb időn belül kell a hitel. A bank teljes hitelbírálatot végez, ami kiterjed az életkorra, a jövedelemre, a meglévő hiteleinkre. Azaz mindent ugyanúgy vizsgál, mint egy sztenderd hitelbírálatkor, csupán az ingatlant nem veszi figyelembe a minősítésnél. Amennyiben a szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak, az előzetes hitelbírálat néhány munkanapon belül elvégezhető.

1. Megnézik, hogy szerepelsz-e KHR (korábban BAR) listán

2. Ellenőrzik a személyes okmányokat

3. Megnézik a munkáltatói igazolást és a bankszámla kivonatokat

Ehhez mindössze egy 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás, utolsó 3-6 havi bankszámla kivonat, a személyes okmányok és a kitöltött adatlap szükséges. A bankok többsége 4-5 millió forintnál alacsonyabb értékű ingatlant nem fogad el fedezetként. Alapesetben minden lakásvásárlásnál szükséges minimálisan 20% önerő. Magánszemély tulajdonában lévő ingatlanra jelzálogjogot maximum a lakás értékének 80%-ig lehet bejegyezni.

Az előbírálati igazolás a K&H-nál és az Unicreditnél ingyenes, az Erste-nél 20.000 forintba kerül, de ezt a pénzt ők is visszaadják, amennyiben sikeres a lakáshitel ügylet. Fontos, hogy ne ez alapján válassz bankot a lakáshiteledhez.

Hogyan használjuk ezt a lehetőséget?

Először célszerű meghatározni, hogy milyen lakást szeretnénk, és mekkora hitelre van szükségünk. Minél kevesebb a hitel, annál jobb, hiszen a banknak fizetett kamatok a későbbi bevételeinkből vonódnak le. Ha ez megvan, akkor hasonlítsuk össze a bankok ajánlatait, esetleg forduljunk szakemberhez, aki ránézésre meg fogja tudni mondani, hogy valószínűleg kaphatunk-e lakáshitelt.

Ha a három fenti bank közül valamelyik lesz a befutó, akkor célszerű már a lakáskeresés előtt megcsinálni az előzetes hitelbírálatot, és erről kérni az előbírálati igazolást. Ezzel a kezünkben az eladó is szívesebben adja majd nekünk a lakást, és mi is biztosak lehetünk abban, hogy nem bukjuk el a lakáskeresésbe fektetett pénzt és energiát.

Mielőtt belefogsz a lakáshitel keresésbe, jól teszed, ha elolvasod ezt a cikket, a lakáshitel választásról.

Ne gondold azt, hogy csak akkor kapod meg ezt az igazolást, ha egyenesen a bankba mész be

Felesleges végig jáni a bankokat, az pedig egyenesen a legrosszabb, ha azért veszel fel az egyik banknál hitelt, mert ott előre adtak ilyen igazolást. Minden esetben először hasonlítsd össze a bankok ajánlatait, a lehető legprecízebb módon. Ehhez például az ingyenes tanácsadás menüben tudsz segítséget kérni. A lényeg, hogy ezt a szolgáltatást közvetítőkön keresztül is el lehet érni, ami sokkal kényelmesebb Neked, és biztos lehetsz benne, hogy az ügynöknek érdeke, hogy létrejöjjön a hitelügylet, hiszen jutalékot kap belőle.

Ettől a Te hiteled nem lesz drágább, csak ha Te intézed, akkor a fiók kapja meg a jutalékot, és Te intézed el helyettük a piszkos munkát. Jobban teszed, ha tanácsadóra bízod, de előtte megteszed a szükséges lépéseket, hogy tájékozódj. Nem mindegy ügynök fogja ugyanis a Te érdekeidet nézni, hiszen neki az a jó, minél nagyobb jutalékot kap, és sosem tudhatod, hogy tényleg a legjobb hitelt ajánlja-e. Egyszóval: keresd meg a legjobb hitelt, bízd ügynökre / tanácsadóra, és kérj előbírálati igazolást, hogy a lakásvásárlás minél gyorsabb legyen.

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!