Ha még mindig a biztosítóhoz mész be, hogy ügyeket intézz, és nem az alkuszodnak szólsz, hogy intézze el, akkor bizony feleslegesen szívatod magad. Bár sok a szélhámos, és nem minden alkusz egyformán jó, valószínűleg még egy gyengébb tanácsadóval is jobban jársz, mintha magad intéznéd a dolgokat.

A PSZÁF nyilvántartása szerint 394 alkusz cég működik ma Magyarországon, mégis sokan nem tudják, miért is lehet jó nekik egy alkusznál kötni a biztosításokat. Sokan azt sem tudják, hogy az ő tanácsadójuk alkusz, többes ügynök, függő ügynök, vagy egyáltalán ügynök-e. Pedig egyáltalán nem mindegy, hiszen ettől függ, hogy milyen terméket fog ajánlani nekünk.

Függő ügynök (pénzügyi tanácsadó)

A függő ügynök a bank / biztosító embere, akinek a feladata, hogy eladja az adott bank termékeit. Dolgozhat alkalmazottként, vagy jutalékos rendszerben, teljesen mindegy, a keze meg van kötve. Nem ért a pénzpiacon található termékekhez, csak a saját termékeit ismeri, és ha értene hozzá, sem lenne érdekében mást ajánlani. Ha bemegyünk az OTP Bankba, hogy számlát szeretnénk nyitni, akkor ne lepődjünk meg, ha OTP számlát fognak ajánlani, igaz?

A banki ügyintéző, és a függő biztosítási ügynök sem fogja azt mondani, hogy „hülyeség volt ide jönnöd, a másik bankban fele ennyiért megkapod.”.

Szóval, ha felelősségteljesen szeretnél dönteni, akkor célszerű több szolgáltató termékét összehasonlítani, és ELOLVASNI A FELTÉTELEKET. Ezt nagyobb döntéseknél igen kifizetődő megtenni, bár volt már olyan ügyfelünk, akinek évi 20 ezer forintot spóroltunk a bankszámláján is. Egy lakáshitelnél, életbiztosításnál, befektetésnél a megtakarítás ennek az összegnek többszöröse lehet. Megéri tehát foglalkozni vele.

Többes ügynök (pénzügyi tanácsadó)

A többes ügynök attól többes ügynök, hogy több pénzintézet megbízásából közvetíthet termékeket. Tegyük fel, közvetít Generali meg Axa életbiztosítást. Ők még mindig a bank / biztosító megbízásából dolgoznak, és termékeket értékesítenek. Szolgáltatásuk többnyire még mindig ingyenes, hasonlóan a függő ügynökhöz. Ha egy többes ügynökkel beszélgetsz, az olyan, mintha egyszerre 3 pénzintézettel beszélgetnél. Máris spóroltál egy kis időt, ráadásul egy kis összehasonlítást is kapsz.

A többes ügynök valószínűleg hasznosabb tanácsokkal is el tud majd látni, de még mindig csak a piac egy nagyon kicsi szeletét látod.

Független alkusz (pénzügyi tanácsadó)

Az alkuszok nem a pénzintézet megbízásából dolgoznak, hanem az ügyfél megbízásából. A szolgáltatásuk ingyenes, és a Te megbízásodból keresik meg a legjobb terméket a piacon. Bár ez nagyon szépen hangzik, a jutalékot még mindig a pénzintézet fizeti számukra, így valójában egyáltalán nem függetlenek a pénzintézetektől. Bár nem a bank / biztosító érdekeit tartják szem előtt, sokkal inkább a Tiedet, és a sajátjukat. Itt óriási a különbség a szolgáltatók között.

Ez rögtön kiderül, ha megnézzük, mit is jelent a „függetlenség” amit oly sokan tartanak nagyra. Nos, ez semmi más mint, hogy valaki legalább 2 db pénzintézet, egymással versengő termékeit közvetíti. Ha én a két legdrágább életbiztosítást közvetítem, akkor már büszkén mondhatom magamról, hogy márpedig én független vagyok. Sőt egy MLM rendszert is felépíthetek, független ügynökökből.

A legtöbb kis alkusz cég tapasztalataim szerint tényleg igyekszik a lehető legjobban lefedni a piacot, és akár 10-15 szolgáltatóval is kapcsolatban állni. Bár még ekkor is benne van a pakliban, hogy az alkusz lustaságból csak 3 ajánlatot hasonlít össze (ez a törvényi minimum), azért jóval nagyobb az esély, hogy legalább képben van a többivel. Lehet, hogy éppen azért nem is hasonlítja össze a másik 10 terméket, mert azokról már előzetes tapasztalataiból, ügyfelek visszajelzéseiből tudja, hogy nem megfelelőek a Számodra.

Egy jó alkusz tehát ismeri a piacot, sok ember tapasztalatára építkezve tud tippeket adni, és neki sem érdeke, hogy folyamatosan panaszkodj neki. Ami Számodra továbbá hasznos, hogy az alkuszodat mindig fel tudod hívni, hogy intézze a biztosításoddal kapcsolatos ügyeket. Ha nem értesz hozzá, és nem akarsz fizetni egy tanácsadásért, akkor a legjobb, ha egy alkuszt keresel fel. Ez tipikusan jó ötlet lakás / autó / egyéb vagyon biztosításánál, vagy életbiztosításnál is.

Hasonlóan működik egyébként lakástakarék-pénztár esetében és lakáshitel esetében is. A lényeg, hogy arról kell megbizonyosodnod, hogy tényleg megfelelő mennyiségű terméket kiszámolt, és nem a legdrágábbat adja oda Neked. Pont ezért javaslom, hogy kerüld az MLM rendszerben működő alkuszokat, és próbálkozz inkább kisebb cégeknél, vagy olyanoknál, akiknek a honlapjuk alapján látod, hogy megbízhatóak. (PL: kalkulátoroknál látod, hogy miket hasonlítanak össze)

Valódi pénzügyi tanácsadó

Ők azok, akiknek fizetned kell, mert ténylegesen csak a Te érdekeidet nézik, és nem közvetítenek semmilyen terméket.  Tipikusan javasolt ilyen tanácsadó felkeresése, amikor befektetést keresel egy nagyobb összegnek, esetleg céges pénzügyekről van szó. Egy ilyen tanácsadás egyszeri díja 30-35 ezer forint, ami már 1-2 millió forintos befektetésnél is simán meg fogja érni.

Szívesen tanulnál a pénzügyekről? Íme, egy 14 napos, ingyenes kihívás és tréning!

Szeretnél szakértői segítséget? Kérj valódi pénzügyi tanácsadást!