Az OTP Lakástakarék elemzése szerint 2012 óta csaknem harmadával nőtt a megkötött lakástakarék-szerződések összege, a legnagyobb mértékű, több mint ötvenszázalékos bővülés Északkelet-Magyarországon történt. Most havi több mint 16 ezer forintot tesznek félre lakástakarékra akik leszerződtek, ami 2011-hez képest húsz százalékos bővülés.

Nem csoda, hiszen a lakástakarék vonzereje nem a kamatban van, hanem az állami támogatásban. Minden befizetés után 30%-ot ad az állam, amivel 4 éves távon akár 13%-os éves hozamot is elérhetünk. Miközben a banki kamatok a 8%-os szintről egészen 2% körülire süllyedtek, addig a lakástakarék pénztárakra a támogatás maradt, ami nagyon vonzóvá teszi ezeket a megtakarításokat rövid távon.

Hány évre éri meg lakástakarékot indítani?

Jellemzően annál jobban megéri, minél rövidebb távban gondolkodunk, hiszen a 30% az adott éves befizetés után jár. ha az első évben fel tudnánk használni a befektetést, akkor 30%-os hozamot tudnánk realizálni. Azonban sajnos a minimum futamidő 4 év. 4 éves távon sem igazán van jobb, mint az LTp, legalább is ha lakáscélra fogjuk biztosan felhasználni. Ha nem lakás vagy lakásfelújítás a cél, akkor nem érdemes ilyen szerződést kötni. (Főleg a gyermekeknek indított verziókkal nem tudok egyetérteni, egyszerűen nem fér a fejembe, hogy sok szülő miért indít az 1-2 éves gyermeknek lakástakarékot, amikor abból max. 1 garázst tud majd venni amikor a gyerek 12 lesz, és a pénzt meg el kell költeni, vagy bukja az összes „hozamot”.)

Hosszabb távra egyébként is sok magasabb hozamú befektetés közül választhatunk amelyek szabad felhasználásúak, így még azt az előnyét is elveszíti , hogy többet vehetünk ki a végén. Persze ez „garantált”. Kérdés meddig… Lényeg: 4-6 évre ok, 8-10 évre nem annyira.

Hány lakástakarékot érdemes indítani?

Ha lakás a cél, akkor pont annyit, amennyiből ki fog jönni a lakás. Mivel ez előre garantált összeg, így elég könnyű számolni. Lehet hozzá kedvezményes hitelt is felvenni, ezt mondjuk célszerű mindig összehasonlítani az aktuális piaci és államilag támogatott egyéb lakáshitelekkel.

Azt tudni kell, hogy egy ember egy szerződésre vehet igénybe állami támogatást, de kereshetünk még rokonokat, akik nevében felvehetjük a támogatást. Ilyen rokon lehet a gyermek, a házastárs, a szülő, nagyszülő, stb..

A legjobb, ha el tudunk indítani egyszerre 4-5 lakástakarékot 4 vagy 6 éves távra. Ekkor már egy teljes lakás ára összejöhet, amit utána akár albérletbe is kiadhatunk, vagy szabadon el is adhatunk. Ha eladjuk, akkor ott azért költségek is keletkeznek, illetve adóznunk kell. Egyébként még ez is megérheti, ha van hozzá affinitásunk, de azt célszerű észben tartani, hogy az ingatlan sem a biztonságos befektetési kategória, és számos költsége van, amire az átlag ember nem gondol.

Mennyi pénzünk lesz lakástakarékból?

Vigyázat: a lakástakarékok futamideje némileg eltér szolgáltatónként, így nehezebb az összehasonlítás. A legrövidebb futamidő az OTP-nél van, ezért ha csak az EBKM (hozam) alapján hasonlítjuk össze őket, akkor az OTP jön ki legjobbra, de nem abból lesz a legtöbb pénzünk. A Fundamenta kicsit több mint 4 éves futamidejével 1 329 504 Ft jön össze megtakarításonként a szerződésből.

Vigyázat: a szerződéses összeg nem a megtakarítás, abban már a felvett hitel is benne van, ami még több évi befizetés! Most csak a megtakarítással számolunk, hitellel nem:

1 329 504 Ft x 4 = 5.318.016 Ft

Ebből vidéken tudunk venni egy kisebb panel lakást, Pesten nem igazán. Ha ez kevés, akkor választhatunk: felveszünk hozzá hitelt, vagy tovább takarékoskodunk.

6 évre a legtöbb megtakarítás az OTP-nél jön össze: 2 056 058 Ft / szerződés.

4 szerződéssel tehát: 8.224.232 Ft jön össze.

Ez már Budapesten is lehet egy lakás ára.

Mikor jó még a lakástakarék?

Ha hiteled van. Ha simán tudod fizetni a lakáshiteled törlesztőjét, akkor indíts lakástakarékot, vagy többet. 4 éveset, és a 4 év után törleszd be. Ezzel jelentősen csökkenheted a hiteled futamidejét – vagy törlesztőjét. ha kapsz visszatérítést a hiteled után, akkor is célszerű majd lakástakarékot indítanod annyival, amennyivel csökken a törlesztőd.

Amint írtam lakáscélnak számít a lakásfelújítás is, szóval ha saját ingatlanunk van, akkor sem rossz ötlet legalább 1-2 LTP indítása, valószínűleg előbb utóbb szükség lesz erre, arra. Indulásnál lehet 4 évre kötni, és ha később akarjuk meg lehet hosszabbítani. Így a kezdeti költség is alacsonyabb, és nem gond, ha korábban kell a pénz.