Biztos hallottad már, hogy ha elkezded írni a kiadásaid, tudatosabban tudsz bánni a pénzzel. Amikor először olvastam ezt a tippet, arra gondoltam, hogy tudom én , hogy mire költök. Valójában kicsit lusta voltam elkezdeni írni. Aztán egyszer nekiláttam, azóta nem akarom abbahagyni.

A költségek vezetése sok mindenre rávilágít. Meglátod, hogy hová folyik el a pénzed feleslegesen, és ráállítja az elméd, hogy amikor vásárolsz, megnézd a termékek árait.

Attól félsz, hogy a költségek vezetése fukarkodással párosul? Tévedsz!

Éppen ellenkezőleg: amikor elkezded írni a kiadásaid, ne változtass a szokásaidon, költs éppen annyit, amennyit eddig költöttél, de nap végén – vagy azonnal – vezesd fel a nyilvántartásodba.

Miért éri meg, ha vezeted a költéseid?

Először is sokkal tervezhetőbbé teszi a pénzügyeidet. Pontosan fogod látni, hogy mennyit vagy képes félretenni, ha nagyon akarsz, és mit fogsz tudni elérni a következő években. Mivel el akarjuk kerülni, hogy hitelt kelljen felvennünk, (hiszen ha van pénzünk felesleges + drága) célszerű a nagyobb kiadásokkal is számolni, mint például egy nyaralás.

Ha erre júniusban 300.000 forintot tervezel, akkor tudod, hogy erre havonta kb. 25.000 forintot kell félretenned. Ezen felül jó lenne, ha lenne vésztartalékod, illetve a hosszú távú célokra is kell képezni megtakarítást, különben egy helyben toporoghatsz életed végéig.

Piackutatásoknál bevett módszer, hogy a háztartást vezetőkkel naplóztatják a költéseiket, hogy megnézzék, milyen termékeket vásárolnak. A kutatásban résztvevőket viszont 2-3 havonta cserélni kell, mert megfigyelték, hogy maga a naplóvezetés hatással van a költekezésre.

Az alanyok ennyi idő után már annyira tudatossá válnak, hogy már nem tükrözik az átlag fogyasztó viselkedését. Megismerik a termékek árait, rájönnek, hogyan tudnak spórolni, és átformálódik a költésük. Tehát pusztán az a tény, hogy írod a kiadásaid, már egy pozitív irányba vezeti a pénzügyi gondolkodásod.

Fontos megérteni, hogy nem arról van szó, hogy rosszabbul fogsz élni, hanem éppen az ellenkezőjéről. A tudatos pénzügyi tervezés eredménye a jobb életminőség, hogy olyan dolgokat tudsz majd megtenni, amit egyébként nem. Összességében több értéket szerezhetsz meg, mintha két kézzel, ész nélkül szórnád a pénzt.

Megéri az időráfordítást? Mennyi időt vesz igénybe?

Először sokkal nagyobb macerának gondoltam, mint ami valójában. Van rá rengeteg applikáció, szoftver stb, mégis nekem az excel az, ami a legjobban bevált. Pontosabban a Google Drive-ben található excel szerű „spreadsheet”. Ez ugyanazt tudja, mint az excel, csak a Google fiókomból mindig elérhető, nem kell menteni, minden eszközön automatikusan frissül.

Előnye, hogy gyorsan be lehet dobni egy excelbe az adatokat és olyan kimutatásokat tudsz készíteni, amilyet csak akarsz, illetve a kategóriákat is úgy határozod meg, ahogy Te akarod.

Valójában nem egy nagy varázslat, és tényleg nem sok idő. Én amikor vásárolok, egyszerűen elteszem a blokkot. A pénztárcámban van egy hely a pénz mellett, ahova a blokkokat teszem be. Miután beírtam a táblázatba egy blokkot, kidobom. Így nem felejtődik el a költés. Elég nap végén, vagy két naponta beírni a költéseket, de ha félsz, hogy elfelejted, akár azonnal fel is vezetheted, akár mobilról is.

Párom is írja a kiadásokat, és nap végén összeülünk és beírjuk, kb. 3 perc.

Az általam korábban készített táblázatot innen tudsz letölteni. Ez inkább példa, és valószínűleg Neked koránt sem tökéletes, de egy jó kiindulópont. Vegyél el, vagy adj hozzá oszlopokat, ahogy tetszik.

Néhány praktikus tanács

Amikor összeállítod a saját táblázatod, fontos, hogy úgy állítsd fel a kategóriákat és alkategóriákat, hogy később abból következtetést tudj levonni. Az „ital” kategória például túl tág, hiszen ez lehet víz, ami az életben maradáshoz szükséges és nem tudsz rajta spórolni, meg lehet sör is, amiből viszont nem feltétlen gond, ha lejjebb adsz.

Amivel még időt tudsz spórolni, ha a táblázat elejére vezeted azokat a kiadásokat, amiket gyakran fogsz használni. jellemzően az élelmiszer, szórakozás, tisztálkodás, stb. amiket gyakrabban vásárolunk. Balról jobbra haladj tehát a gyakran vásárolt termékektől a ritkán vásároltakig.

Határozz meg egy havi keretet. Mondjuk szeretnél havi 250.000 forintból megélni. (Ez csak egy példa, ennél lehet több, vagy kevesebb is) Ez azt jelenti, hogy naponta kb. 8064 forintot költhetsz (250.000/31). A táblázat tetején csináltam egy cellát, amiben az adott hónap átlagos napi költését számolom, hogy lássam, hogyan állunk a kitűzött költéshez viszonyítva.

Ennek a problémája az, hogy amikor nagyobb tétel kerül kifizetésre, pl. rezsi, akkor hirtelen elszáll az átlagos költség, főleg, ha ez hónap elején történik. Éppen ezért csináltam egy másik módszert. A havi rendszeres, nagyobb kiadásokat besoroljuk a „rezsi” kategóriába. Bérlet, fűtés, áram, albérleti díj, törlesztő, stb. ami mondjuk összesen 100.000 forint havonta.

Erre minden hónap elején félretesszük a 100.000 forintot, és azt mondjuk, hogy 250.000-100.000 forintból kell megélnünk, de ekkor a rezsi már le van tudva. Marad 150.000 / 31 = 4.838 Ft / nap.

Ez alatt kell kijönnünk, ha szeretnénk tartani a célt. Ennek csinálunk egy cellát a felső sorban, ami a rezsi nélküli átlagos napi költést számolja az adott hónapra. Így mindig elég ránézni erre a számra, és láthatjuk, hogyan teljesítünk eddig.

Másik jó megoldás, ha a nagyobb költéseket hónap végére hagyod. Ne élj úgy, ahogy a legtöbben, hogy hónap végén már nem tehetsz meg semmit, mert elfogyott a pénzed. Mi épp olyankor szoktunk bevásárolni és szórakozni, hiszen látjuk, mennyi pénzünk maradt.

Néhány példa, hogy milyen diagramokat lehet készíteni

(Értékek nélkül, kitalált példák.)

Költések arányai

 

Étel költés

 De kiszámolhatod a napi költéseid mozgóátlagát is, hogy lásd kevesebbet / többet költesz-e. 

Ugye milyen jó érzés lenne a másik orra alá dörgölni, hogy bezzeg a „…”-re ennyit költünk? 🙂 Természetesen nem ez a cél, párkapcsolatban a két fél együttműködésére is szükség van, és éppen ezért ez egy jó közös program, közös cél.

Mi egészen megszerettük ezeket a közös beszélgetéseket, és bár néha nem szeretjük beírni a nagyobb kiadásokat, mindketten látjuk – és élvezzük – a tudatosság hasznát.

Szívesen tanulnál a pénzügyekről? Íme, egy 14 napos, ingyenes kihívás és tréning!

Szeretnél szakértői segítséget? Kérj valódi pénzügyi tanácsadást!