Megdöbbentő átverést hajtanak végre Budapesten a HOUSE 4 SALE Kft. nevében, a rendőrség pedig tehetetlen az ügyben. Egy kedves ismerősöm hétvégén futott bele, most az ő szemszögéből olvashatjátok a történetet, elég tanulságos, jól szervezett trükkről van szó.

A beetetés

A lány, akit nevezzünk Évának, a Profession.hu állásportálon talált egy munkát, ahol személyi asszisztenst keresett a HOUSE 4 SALE Kft. A cég ingatlanokkal foglalkozik, és a feladat, hogy az ügyvezető munkáját kellene segíteni, illetve ügyeket kell intézni. Jelentkezett rá, és válaszoltak is neki, hogy tetszik az Önéletrajza, és szeretnének vele találkozni.

A HR-es hölggyel beszélt telefonon, aki a találkozót egy kávézóba szervezte a nyugati pályaudvarnál arra hivatkozva, hogy éppen arra lesz dolga. Mivel sürgősen kerestek embert, kis cégről volt szó, ez annyira nem volt feltűnő. Az interjú után másnap felhívták Évá-t, hogy gratulálnak, szeretnék is felvenni, de egy feltétel van: az ügyvezető, aki külföldön van, már szombaton kérne egy kis segítséget, de egyébként máskor nem kell majd szombaton dolgozni.

Erre mit lehet ilyenkor mondani, természetesen ÉVa belement. Kérték, hogy adjon egy Skype azonosítót, a főnök majd azon keresi, mivel külföldön van. Így is történt. A HOUSE 4 SALE Kft. által kiállított munkaszerződést, munkaköri leírást átküldték, kérték, hogy írja alá szkennelje be, valamint ők lepecsételve aláírva azt szintén visszaküldték, amiben minden rendben volt. Megnézte a cég mérlegét és eredménykimutatását, valamint ellenőrizte az adatokat, és minden rendben volt.

Szombaton a megbeszéltek szerint keresték, csak annyi volt a feladat, hogy egy lakásba kellene beengedni pár érdeklődőt, akikkel már minden le van beszélve, de a kolléga (Dénes) is mutogat lakásokat, így ő nem ér rá. Helyette kéne elmenni, a kulcsot Dénes oda is adja a Kálvin téren, fél 5 kor. Nem tűnt nagy feladatnak, minden meg volt szervezve, nem volt gyanús.

Megtörtént a találkozó, kapott albérleti szerződéseket, amiket alá kellett íratni, valamint a kauciót, és az egy havi bérleti díjat átvenni. Mondták, hogy minden le van beszélve azokkal, akik jönnek nézni az ingatlant, nem lesz gond, nem kell eladni, mindent tudnak. Így is történt, jöttek az érdeklődők, a második srác ki is vette, ki is fizette. A megbeszéltek szerint négy nappal később, szerdán lesz a beköltözés, akkor kapja a kulcsot, mert akkor lesz ott a tulaj is.

A kulcsot ezután Évának a pénzzel együtt vissza kellett vinnie a pénzzel együtt Dénesnek a Kálvin térre. Minden rendben volt, megdicsérték, és mondták, hogy hétfőn keresik, és munkába is állhat.

A csavar

Hétfőn nem keresték, ami kicsit gyanús volt, fel is hívta többször a HR-es nőt, aki interjúztatta, de az annyit mondott, hogy ő sem beszélt az ügyvezetővel, majd biztosan keresni fogja (Az ügyvezető álneve Tiba András a Skype-on). Ezt követően állt össze a kép, és derült ki, hogy mi is történt.

Egy fiatal nő kereste fel telefonon Évá-t – őt nevezzük Zsuzsának – , akit ugyanez a cég alkalmazott szintén hétvégén, és kiadta ugyanazt a lakást, amit Éva, csak az ő bérlőinek hétfőn kellett volna költözni. Mint kiderült, a lakást a HR-es nő vette ki három napra, amit aztán egy nap alatt többször is kiadtak 3x 70 000 forintért (kaució+ 1 havi díj), azaz csalásonként 210 000 forintot nyertek a csalók.

Az ingatlanokat egyébként a jofogas.hu oldalon kínálták bérbeadásra, a 3 napra pedig az airbnb oldalon vették ki.

A sértett, akinek Zsuzsa adta ki az albérletet felkereste a cég budapesti irodáját, és érdeklődött a HOUSE 4 SALE KFt. után. A céget már többször is keresték ott, – árulta el egy a házban dolgozó hölgy – de ez a cég nem létezik, és már más is panaszkodott, hogy átverték. Innentől kezdve a Dénes ki volt kapcsolva, az ügyvezető pedig „nincs a gépnél” státuszban elérhető Skype-on, de nem reagál semmire.

Mikor a kép összeállt, Zsuzsa felhívta az őket interjúztató HR-es hölgyet, hogy mi történt, aki először lecsapta a telefont, majd sorozatosan kinyomta Zsuzsát. Mikor Zsuzsa barátja rejtett számról visszahívta, és elmondta, hogy van fényképük róla, és azonnal mennek a rendőrségre, ha nem segít nekik, hebegve-habogva azt mondta, hogy őt is átverték, visszaéltek az adataival. Megbeszélték vele, hogy ő is megy a rendőrségre, ahogy minden érintett, ekkor kérték el tőle ÉVa számát is.

A rendőrség

A 8. kerületi rendőrségre együtt ment el a két lány (Éva és Zsuzsa), illetve a két sértett, akiknek kiadták a lakást. Négy főről van szó, akik egy ügyben akartak feljelentést tenni, ismeretlen tettes ellen csalás vádjával. A rendőrségen – úgy, hogy ők voltak ott elsőként – ez a feladat 4 és fél órásnak bizonyult, úgy, hogy a végén azt mondták az utolsó két embernek (a 4-ből), hogy gyorsabb, ha leírják egy papírra a történetet, és otthagyják.

Mellesleg a sértetteknek a két lányt kellett feljelenteniük, hiszen ők vették át a pénzt, a lányok pedig a HOUSE 4 SALE KFt.-t jelenthetik fel, aki majd talán feljelentheti az ismeretlen tettest, hogy a nevében eljárt. A rendőrség szerint az ügy nem csalás, hanem egy sima polgári per, hiszen itt szerződések vannak. Az, hogy ki teljesít, és ki nem, az nem a rendőrség dolga, azért nem indul nyomozás.

Megkérdezték, hát, hogy mégis akkor ennek mi lesz a fejleménye, mire a válasz az volt, hogy átadják a bíróságnak, és ha tovább kívánnak egymással pereskedni, akkor folytathatják. Szó sincsen nyomozásról, vagy arról, hogy megpróbálják előkeríteni a tetteseket, akik ezek szerint ezt már nagyon is tudatosan, sokszor elkövették.

A lányok a tejes Skype beszélgetést, a hamis szerződéseket, elvitték, a sértett elmondta, hogy tudja, hogy többszöri esetről van szó, ennek ellenére a rendőrség ezt nem gondolja bűncselekménynek. Hát nem tudom, hogy ha ez nem az, akkor mi, és akkor ezek szerint ez egy normális megélhetési módszer Magyarországon? Persze a csalók ezzel tisztában vannak.

Amiket tudnak az elkövetőkről:

A HR-es hölgy valószínűleg az igazi nevét használta, róla és a Dénesről teljes személyleírást tudnak adni. (Facebook profilt is találtak róla, valamint él a telefonszáma) A Dénes a pénzt a Kálvin téri OTP előtt vette át a lányoktól, (egyik esetben szemtanú is van) ahol kamerák működnek, így az elkövetőről biztosan készült felvétel.

A bérbeadótól a kulcsot a HR-es hölgy vette át, elmondása szerint őt is csak csütörtök óta alkalmazzák.

Az airbnb oldalon valaki átutalással fizetett! A Dénes telefonszáma is megvan, de a szám azóta nem él. Megvannak a Skype beszélgetések, e-mailek, amik a fent leírtakat bizonyítják.

A hirdetés valahogy felkerült a Professsion.hu oldalra.

Érdekelne, ha van bármi ötleted, tapasztalatod ilyen ügyben. Szerinted helyesen jár el a rendőrség és valóban nem lehet többet tenni? Vagy csak szerették volna lepattintani az ügyet? Ha van jogi tapasztalatod, tipped, akkor azt is szívesen várom.

Írd meg ide: szenadam kukac gmail.com