Egy 8 éves tanulmányban kiszámították, hogy mennyibe kerül egy gyermek neveltetési költsége. A Társadalomkutatási Intézet Zrt. (Tárki) ezen tanulmányában megvizsgálta, hogy Magyarországon átlagosan mennyibe kerül a gyermeknevelés, valamint a szülők mennyire támaszkodhatnak az állam segítségére. – olvasható az origo.hu egyik erről szóló cikkében.

Évente majdnem 1,5 millió forint

A tanulmány szerint évente körülbelül 1,26 millió forintra rúg azaz összeg, amelyet egy gyermek neveltetésére költünk. A Tárki kutatói nem csak a kiadásokat, de a háztartási munka becsült értékét is figyelembe vették. A kutatók szerint, a háztartási költségvetés felépítését alapjaiban véve képes megváltoztatni egy gyermek születése. Ennek okán egyes kiadások csökkenek, de számos új költségek jelentkeznek. A számításokból kiderül, hogy évente 288-417 ezer forintnyi árut (tartós fogyasztási cikket és élelmiszert) fogyaszt el egy átlagos gyermek. Persze, az egy főre jutó költség a több gyermekes családok esetén csökkennek.

Az egykék előnyben

Külön figyelmet fordítottak a tanulmány elkészítésénél a gyermekneveléssel kapcsolatos otthoni tevékenységek értékére is. Ez minden gyermekneveléssel kapcsolatos részfeladatot magába foglal, mint a ruhavásárlás, együtt tanulás, meseolvasás, stb. A kutatók szerint egy átlagos szülő évente 404-1663 ezer forint értékű munkát végez háztartásában, így a legtöbb gondoskodást az egykék élvezhetik. Ennek eredményeképpen körülbelül egy kétgyermekes család esetében az egy főre jutó költség 842 ezer forint, míg az egykékre 2,04 millió forintot fordítanak szülei. Ebből kifolyólag megállapítható, hogy egy gyermekre neveltetésére születéstől kezdve, egészen az egyetemi tanulmányai végéig átlagosan 30 milliót költünk.

Így segít az állam

Az állam igyekszik több módon is könnyíteni a gyermeknevelés által felmerülő terheket. Vannak pénzbeli és természetbeni juttatások. A pénzbeli juttatásokba tartozik a GYED, a GYET, a családi pótlékok, a személyi jövedelemadóban felmerülő kedvezmények igénylése, a terhességi gyermekágyi segély, az anyasági segély, a gyermek-egészségügyi ellátások, valamint a közoktatási támogatások. A természetbeni juttatásokkal együtt így körülbelül 328-937 ezer forinttal tudja támogatni a gyermeknevelést.

Szívesen tanulnál a pénzügyekről? Íme, egy 14 napos, ingyenes kihívás és tréning!

Szeretnél szakértői segítséget? Kérj valódi pénzügyi tanácsadást!