A forintosítást és elszámolást követően még egy lépésben csökkenhet a törlesztőd, ha rendesen fizetted a lakáshiteled. A jogszabály szerint ugyanis a levél kézhezvételétől számított 60 napon belül lehetőséged van ingyenesen elutasítani a bankod új ajánlatát, és a piacon elérhető legjobb lakáshitelt választani.

Az ingyenes e-mail sorozatunkra feliratkozott olvasók már tudják, hogy nem keveset – egyes számítások szerint, akár átlagosan fél millió forintot is – spórolhatnak azok a lakáshitelesek, akik az elszámolás után még kiváltják meglévő hitelüket. Nem  kapod a hasznos pénzügyi tippjeinket? Jobb oldalon tudsz feliratkozni.

Nem csak a devizahitelesek spórolhatnak (a forintosok is!)

Az elszámoló leveledben látni fogod az új törlesztődet, azaz pontosabban az új hiteled adatait. Ez nagyjából meg fog egyezni az eredeti hiteleddel, annyi különbséggel, hogy egyes költségek elvonását visszaadja a bank, ami miatt kevesebb lesz a tőketartozásod, és csökken a törlesztőd is. (Valószínűleg, de ez nem mindenkire igaz, lesz akinek nőni fog.)

Ez a hitel az, ami kiváltható egy másik hitellel 60 napig. Érdemes tehát megnézni a különböző lakáshiteleket a piacon, mert sok bank próbál ez alatt a rövid idő alatt ügyfeleket szerezni. Főként a jól fizető ügyfelekre utaznak, nekik viszont meglepően alacsony kamatokat kínálnak. Nem egy hitel kamata már 5% alatt van.

Amint korábban is írtam már, mindig hasonlítsd össze a lakáshiteleket!

De nem minden bank hitelkiváltás ajánlata ugyan olyan, és elég nagy különbségek is lehetnek. Fontos tehát, hogy ne az egyes bankoknál érdeklődj, hanem összehasonlítsd az ajánlatokat. Mivel ezek a kondíciók megtalálhatóak nyilvánosan is, de azokat nagyon nehéz összebogarászni, mellesleg elég sok adatot kell számolni, a Bankmonitor készített egy kalkulátort, amely segít neked ebben.

Forintosítás, elszámolás kalkulátor

A kalkulátor két opciót kínál fel: megkaptad a levelet, vagy még nem kaptad meg a levelet. Ha nem kaptad meg, akkor még nem tudod az új hiteled pontos adatait, ezért kár mindenféle saccolással számokat beírogatnod. Ha ezt az opciót választod, akkor mindössze a hitelek THM értékeit nézheted meg egy tól-ig intervallumban. Ez egy általános eredmény lesz, de pontosat csak akkor fogsz tudni számolni, ha már nálad van az elszámoló levél.

Ha megkaptad a levelet, akkor fogd meg, és ülj le a gép elé. Nyisd meg ezt a cikket, és kezd el kitölteni a kalkulátort. A kalkulátor melletti papírfecni jelöli az elszámoló levelet. Van egy táblázat a levélben, amelyben megtalálod ezeket a sorokat. Konkrétan a tájékoztató levél II. Szerződésmódosulához kapcsolódó információk bekezdésében található 2. táblázat tartalmazza ezeket az értékeket.

A kalkuláció végén látni fogod, hogy mennyivel csökkenhet a törlesztőd, illetve ha megadod az adataid a form végén, akkor a Bankmonitor munkatársai segítenek neked az ügyintézésben is. (ingyen)

Fontos, hogy a hitelkiváltásnál is légy résen. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy új hitelt veszel fel, amiből törleszted a régit. Sokat lehet nyerni vele, de nem mindenkinek érdemes. Ha úgy látod a fenti számok alapján, hogy spórolnál vele, akkor van értelme foglalkozni a kérdéssel.

Ellenérv lehet, hogy az alapkamat valószínűleg tovább fog csökkenni, illetve az utolsó 0,15%-os csökkenés még nincs beárazva a hitelekbe. Másfelől ha kifutsz a 60 napból, akkor már nem vonatkozik majd rád az a szabály, miszerint 60 napon belül ingyenesen hagyhatod ott a korábbi bankodat. Érdemes lehet kiszámolni, hogy mennyivel jössz ki jobban, ha mondjuk a hitelkiváltás után a kamatod 0,15-0,2%-kal kevesebb lenne. Nem biztos, hogy érdemes erre várni.

Főleg, mert van olyan ajánlat is, ami sikeres kiváltás után plusz 100 000 forintot jóváír még a számládon. (Erste Bank) Ettől persze még össze kell hasonlítani, de ezt is számold bele az ajánlatba.

Összességében szerintem érdemes már most számolni, és megnézni mit ajánlanak. Légy résen a kamatperiódusokkal, olvasd el, hogy mire kell figyelni lakáshitel felvételkor. Mellesleg érdemes elgondolkodnod azon is, hogy mit kezdesz azzal a pénzzel, amit megspórolsz a törlesztőn. További ugyanis 1,2 milliót is nyerhetsz, ha nem költöd el azonnal. Ha bizonytalan vagy, akkor kérdezz minket.
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Szívesen tanulnál a pénzügyekről? Íme, egy 14 napos, ingyenes kihívás és tréning!

Szeretnél szakértői segítséget? Kérj valódi pénzügyi tanácsadást!

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]