Ha szóba kerülnek a befektetések, akkor mindenki a biztonságos, de magas hozamú befektetést keresi. Azonban nehéz összevetni és mérlegelni a különböző kockázatokat, amelyek olykor csak azért nem tűnnek fel, mert nem ismerjük eléggé az ajánlatot.

Ha két azonos hozamú befektetés közül kell választani, melyek minden másban megegyeznek, akkor mindenki a biztonságosabbat választaná. Ha két azonos kockázatú közül, akkor mindenki a magasabb hozamút.

Éppen ezért a piac nagyon gyorsan helyrebillenti az egyensúlyt: a kereslet és kínálat törvényei miatt a feltételezett két befektetés közül a jobbat elkezdik vásárolni, ami megnöveli az árát, így csökken az azon elérhető hozam.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Kockázatos (részvény) befektetési alap

Kockázatos (részvény) befektetési alap

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Mérsékelt kockázatú (kötvény) befektetési alap

Mérsékelt kockázatú (kötvény) befektetési alap

Ez megy mindaddig, mígnem a kockázat-hozam arány be nem áll a piaci egyensúlynak megfelelően.

Ezért nem lehet olyan befektetés, amelyik jelentősen jobb hozamot garantálna, mint más befektetések, azonos, vagy alacsonyabb kockázat mellett.

A legfontosabb alapszabály: a hozam és a kockázat mindig összefügg, a magasabb hozamhoz magasabb kockázatot kell vállalnod. Ha bárki az ellenkezőjét állítja, vagy nem tájékoztat pontosan a mögöttes kockázatokról, ne írj alá semmit.

Tipikus tévhitek az alacsony kockázatról

Amikor valaki befektetést akar eladni, mindig csak a hozamokról beszél, míg a kockázatokat elbagatellizálja. Ezt elég könnyű megtenni, hiszen annak, aki nem ért hozzá, nehéz minden kockázati faktort felbecsülnie azonnal.

Tipikusan ilyen, biztonságos befektetésnek hitt eszköz az ingatlan. Veszünk egy lakást, kiadjuk, és a befolyó albérleti díjakból fizetjük a hitelt. Ha ez jó üzlet lenne, akkor a bankok sem hitelt adnának, hanem lakásokat vásárolnának, és kiadnák azokat. (Nem azt mondom, hogy rossz befektetés az ingatlan, csak azt, hogy nem alacsony kockázatú!)

Gondolj bele, az előző gondolatmenet alapján: ha nagyon jó befektetés lenne az ingatlan kiadása, mert a kockázatokhoz viszonyítva magas hozamot lehetne elérni, akkor nagyon sokan, akik azelőtt állampapírban, vagy bankbetétben helyezték el a megtakarításaikat, most ingatlant vennének. Ezek a befektetők megjelennek az ingatlanpiacon, keresletet támasztanak. Azaz megjelenik egy csomó vevő. (részben ez törtnénik most egyébként)

Ettől eladó ingatlan nem lesz több, viszont könnyebb lesz eladni, megemelkednek az árak. A drágább ingatlanárak mellett pedig máris alacsonyabb az ingatlan kiadásából származó hozamod.

Jelenleg köztudott, hogy a lakástakarék pénztárak állami támogatása miatt magasabbak az ingatlan árak, hiszen könnyebb így ingatlanra gyűjteni, amit sokan kihasználnak. Mi történne az ingatlanárakkal, ha a lakástakarék állami támogatását lecsökkentenék 15%-ra? Rögtön megjelenik egy politikai kockázat, amire eddig nem is gondoltál, amikor lakást akartál venni.

A másik tévhit a 12-15%-os éves hozam, vagy a havi 1% vagy magasabb hozam. Még egy, tisztán részvényekből álló portfólió sem fog hosszútávon ilyen hozamokat hozni, pedig az egy igen kockázatos befektetés lenne. Ilyen hozamokhoz már túl nagy kockázat vállalására lenne szükség, amihez nagyon pontos ismeretek szükségesek.

Ilyen hozamot elérhetünk például egy saját vállalkozással, ahol nagyon jó szakmai ismereteink vannak. De a vállalkozás sem kockázatmentes. 10- ből 9 új vállalkozás néhány éven belül tönkre megy.

A leggyakoribb hazugság, hogy valaki garantálja, vagy biztosítja a tőkénket, hozamunkat a befektetés során. Ugyan kinek állna ez érdekében? Ha tényleg tud valaki egy 10% feletti éves hozamot biztosító befektetést, akkor miért értékesíti azt, miért nem száll bele teljes vagyonnal?!

(persze van, aki tényleg elhiszi, hogy megtalálta a szuper befektetést, és minden pénzét beleteszi, ilyenkor azért te ne kövesd a példáját.)

Vannak tőkevédett alapok, de valójában csak szemfényvesztés. Erről itt olvashatsz: Megéri a tőkevédett alap?

Persze az ügynök tud mutatni 4-5 olyan alapot, ami ennyit hozott, de neked meg kell értened, és eszedbe kell, hogy jusson, hogy a múltbéli hozam nem garancia a jövőre nézve.

Mivel több ezer alap van a piacon, már csak a számosság miatt is lesznek olyanok, amelyek nagyon magas hozamot hoztak eddig. Ettől ezek nem jobb befektetések, mint a többi. Ha minden alapot véletlenszerűen kezelnénk, akkor is lenne ezer alapból 100, amelyik kiemelkedően teljesítene. Ettől még nem érdemes ide tenni a pénzt.

Tessék, itt egy szuper jól hozó alap, ami 60% felett hozott az elmúlt 1 évben. Akkor most jó tanácsadó vagyok, mert sikerült megkeresnem az egyik legjobban hozó alapot? Nem: ennyi erővel a rulettet is ajánlhatnám, ahol 1 perc alatt 100%-os hozamot érhetsz el. (piros / dupla vagy semmi)

NN (L) Greater China Equity X Cap HUF

China részvény alap

A kockázat elkerülése, csökkentése

Bármiben is tartod a megtakarításaid, bármit is csinálsz, a kockázatot nem tudod elkerülni. Mindennek van kockázata: ha otthon tartod a készpénzt, akkor kiteszed azt a lopás kockázatának, az inflációs kockázatnak, ráadásul arra fogadsz, hogy a bankokba tett pénz kevesebbet fog érni a jövőben, mint jelenleg, amire nagyon kicsi az esély.

Szintén ki vagy téve a forint árfolyamkockázatának, a forint akár elértéktelenedésének, vagy a készpénzed akár fizikailag is megsemmisülhet (pl.: tűz esetén), stb.. A készpénz sem kockázatmentes, pedig 0% hozamot hoz.

Ennél valószínűleg jobb döntés állampapírba, vagy bankbetétbe fektetni, hiszen jóval magasabb hozamot érhetsz el, a kockázatod pedig nem lesz jelentősen magasabb.

A másik eset, amivel javíthatod a kockázat / hozam egyensúlyt, ha nem egy eszközre teszel fel mindent, hanem diverzifikálsz. Vagyis megosztod a befektetéseid több (lehetőleg sok száz) eszköz között. Néhány százezer vagy millió forinttal is könnyedén meg lehet ezt tenni, ha befektetési alapokat vásárolsz, amik alapból egy diverzifikált portfóliót tartalmaznak.

A kockázatokat nem lehet elkerülni, és nem is ez a cél. A feladat, hogy megtaláld a számodra megfelelő kockázat / hozam arányt, amely megfelel a te kockázatvállalási hajlandóságodnak. Ennek megállapításához egyrészt tudnod kell, hogy milyen típusú befektető vagy, milyen céljaid vannak és mennyi idő áll a rendelkezésre. Ez nem könnyű kérdés, és sok apróbb – a jelenlegi pénzügyeidet érintő – kérdést is meg kell tudni válaszolni, hogy megtalálhasd a legjobb befektetést.

Ha szeretnéd, hogy segítsünk, akkor nincs más dolgod, mint megkérni minket:

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Szívesen tanulnál a pénzügyekről? Íme, egy 14 napos, ingyenes kihívás és tréning!

Szeretnél szakértői segítséget? Kérj valódi pénzügyi tanácsadást!

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]