Boldog nyugdíjas évekre vágysz? Kezdj el időben spórolni, hogy később ne azon törd a fejed: „milyen jó lett volna ha…”. Cselekedj most! Manapság az állam is támogatja a nyugdíjcélú megtakarításokat, de nem árt jobban körbenézned a piacon, mivel sok „buktató” ajánlattal találkozhatsz.

Az ilyen típusú pénzügyi döntések esetében, érdemes bevonnod pénzügyi szakértőt, hogy elkerüld az esetleges kellemetlenségeket. Ha okosan választasz, akkor akár több millió forinttal is magasabb lehet a megtakarításod végösszege. Ne feledd, ha minket kérdezel, mindig őszinte, és teljes körű tájékoztatást kapsz.

Három nyugdíjcélú megtakarítást támogat az állam: 

  • Nyugdíj biztosítás
  • Önkéntes nyugdíjpénztár
  • Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ)

Nyugdíjbiztosítás

Nyugdíj megtakarításnak 2014. január 1-jétől lehet választani, így a három lehetőség közül ő a legfiatalabb. Itt 130 ezer forint a maximálisan igényelhető adókedvezmény összege, amit éves szinten 650 ezer forintos befizetésnél érhetünk el. Ez azt jelenti, hogy havonta 54.170 forintot kell befizetni, hogy megkapjuk a maximális adókedvezményt. A befizetés lehet eseti vagy folyamatos.

Ezek nagyon hasonlóak a unit-linked biztosításokra, ezért ezekkel nagyon óvatosnak kell lenned! Az ilyen termékeket  általában „pénzügyi tanácsadók” értékesítik amik ezért cserébe irracionálisan magas jutalékot fizetnek. Erre való a TKM (Teljes költség mutató), hogy kiszűrd a magas költségeket. ÉS NEM: A 4-5% éves költség NEM ALACSONY, és nem fog 15% nettó hozamot hozni, maximum 3%-ot!

A legdrágább biztosításokról már itt is írtam.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Erre éves szinten akár 150 ezer forintos adókedvezményt is igényelhetünk a befizetett összegektől függően. Régen ez volt az első olyan nyugdíj megtakarítás, amit az állam támogatott. Az önkéntes nyugdíjpénztár egyszerű befektetésként kezelhető, mivel csak ki kell választani az adott befektetési lehetőséget. A későbbiekben semmi más teendőnk nincs, csak kifizetjük a díjbekérőket.

Az önkéntes pénztárakat itt összehasonlítottuk.

Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ)

A NYESZ egy értékpapír számla, amit kereskedési céllal hoztak létre. Az állam maximum 100.000 forinting 20%-os adójóváírást ad, de ez az összeg akár 130 ezer forint is lehet azok számára, akik 2020. január 1. előtt vonulnak nyugdíjba. 100 ezer forintnál 500 ezer forintos befizetést, a 130 ezer forintos adójóváírásnál pedig 650 ezer forintos befizetést kell teljesíteni éves szinten. A 20 százalékos adójóváírás mértékét, az adott adóévben befolyó összeg szerint határozza meg az állam.

A NYESz-ről itt olvashatsz.

Ezek csak az államilag támogatott nyugdíj megtakarítás formák. Ezen felül köthetsz még olyat is, amire nem jár a 20% adókedvezmény. A 20% csak első ránézésre tűnik soknak, a fent linkelt NYESZ-es cikkben láthatod, hogy nem olyan sok hosszútávon, az adókedvezményért cserébe pedig minden esetben vállalnod kell, hogy nem nyúlsz a megtakarításaidhoz.

Ez egy ilyen politikai környezetben nem kockázatmentes dolog. A nyugdíjrendszer is változhat, ki tudja, hogy hány évesen mehetsz majd te nyugdíjba. Ekkor viszont a nyugdíjkorhatárhoz kötött termékek hozzáférésének dátuma kitolódik, pedig már lehet, hogy szükséged lenne a pénzre.

Bármelyiket is választod, szívesen állok rendelkezésedre, ha bármilyen kérdésed van.
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Szívesen tanulnál a pénzügyekről? Íme, egy 14 napos, ingyenes kihívás és tréning!

Szeretnél szakértői segítséget? Kérj valódi pénzügyi tanácsadást!

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]