Az ügynökök, tanácsadók sokszor 20%-os éves hozamígéretekkel adják el a megtakarításokat. Egyfajta verseny alakult ki, hogy ki mekkorát mer mondani. Sajnos bármekkora hozamot hazudnak is, lehet találni elvétve 1-2 alapot, amellyel alátámasztják, és a hozzá nem értő ügyfél a magas hozamok láttán gondolkodás nélkül megköti a szerződést.

Valójában, ha valaki 10% feletti éves hozamokról beszél, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem ért hozzá. Hosszú távon egyik befektetési alap sem lehet képes ezt biztonságosan hozni. Meg kell értenünk, hogy a hozam és a kockázat kéz a kézben jár, és még a nagyon kockázatos részvény piac sem képes hosszú távon ilyen teljesítményre.

Általában két okból próbálnak meg neked ekkora hozamot mutatni:

1. A legtöbb ügyfél ezt várja el, így ez a fő értékesítési érv.

2. Ezzel próbálják meg nyugtázni a hihetetlenül magas költségeket.

Egyik ügyfelem mesélte, hogy találkozott egy független pénzügyi tanácsadóval, akinél a magas költségű megtakarításokról szóló cikkünkben olvasottak alapján rákérdezett a költségekre. Erre az ügynök válasza a következő volt:

„Nem az számít, hogy mennyi a költség, hanem az, hogy 20%-os éves hozammal számolva, még a költségek levonása után is jobban megéri, mint a többi termék!”

Nos, neki biztosan, mert minél drágább egy nyugdíj megtakarítás, annál jobb rajta a jutalék is. Azonban az igazság a következő: a pénzpiacon attól, hogy valami drágább, még nem tud jobb hozamokat elérni, így valójában az olcsó termékek a jobbak.

Így győznek meg arról, ami nem igaz

A legegyszerűbb trükk, hogy megmutatják a több száz alapból azt a hármat, amelyik tényleg kimagasló teljesítményt hozott az elmúlt néhány évben. Mielőtt csak elgondolkodnál ezen, vedd észre, hogy nem véletlenül kötelező minden befektetési alapnál feltüntetni:

„A múltbéli hozam nem garancia a jövőre nézve.”

Ha van száz alapod, amely elég kockázatos befektetésekben van elhelyezve, tehát kellően nagy a szórása, akkor a variancia miatt is előfordul, hogy valamelyik az átlagosnál nagyobb eltérést mutat majd lefelé is, meg felfelé is. Ezek közül könnyű kiválasztani a 4 legjobbat, és azt megmutatni az ügyfeleknek, had örüljenek. Ettől függetlenül az átlagos hozam egyáltalán nem kimagasló.

Valójában semmi mást nem teszel, mint hogy nagyon magas árfolyamnál szállsz be egy egyébként középszerű alapba, amely egyébként is a legkockázatosabbak közül való. Nem csoda tehát, ha a következő válságnál majd meglepetés ér, és a pénzed felét sem fogod tudni kiszedni. Sajnos ilyenkor elvakít a kapzsiság, és elképzeled, hogy milyen jó is volna évi 20%-os hozam mellett befektetni. Ez a hozamvakság.

De hidd el, évi 8% hozam is rengeteg lesz 10-20 éves időtávon. Ne légy feleslegesen kapzsi. Ezzel csak azt éred el, hogy elvakít a hozam és kevésbé figyelsz azokra a tényezőkre, amik igazán számítanak: a  befektetési stratégia és a költségek.

A legtöbb OVB tanácsadó például az Uniqa biztosító alapjait és megtakarításait szokta kínálni, amelyek között vannak brutálisan nagy hozamot mutató alapok.

Ez az alap ezen az időtávon pl. 40%-os éves hozamot ért el. (Ahogy szinte minden indiai részvénybe fektető alap)

Uniqa india alap

De nézd meg a teljes időtávot: az annualizált hozam mindössze 8%. És ezt nem kis ingadozás mellette hozta össze.

uniqa india2

 

Egyébként is: a válság óta természetes, hogy a részvények felfelé mennek, hiszen volt egy óriási zuhanás, amit egyelőre csak korrigálnak. A válság utáni képet nézve még így is rendkívül pozitív képet kapunk. Ha egy alap nem létezik válság előtt, az csak azt jelenti, hogy nem látod azt az időszakot, amikor bezuhant volna. Nem csoda, hogy sok pénzintézet átnevezte, újraindította azokat az alapjait, amelyek a válság után bezuhantak, hiszen így törölni tudta az alap múltbéli „rossz teljesítményét”.

Sajnos az átlag befektető ilyen egyszerűen működik. Ahogy te is tetted volna, ha nem olvasod el ezt a cikket: megnézed az alap múltbéli hozamát, azon nincs nagy visszaesés, akkor az jó lesz. Ha van egy alap, amelyik 2008-ban beesett, akkor ott rögtön kockázatot érzel, holott ott legalább van valami elképzelésed arról, hogy mi fog történni egy rossz időszakban, és az alap mutatói is a valós képet mutatják, nem az 50%-os éves hozamot.

A Jövőkulcs 2 nyugdíjbiztosításnak a költségmutatója például 4,12 % – 6,10 % 10 évre (de ennél vannak sokkal drágább megtakarítások is), ami azt jelenti, hogy ennyit kell levonnunk a hozamból, hogy megkapjuk a várható valódi hozamunkat. Ez azt jelenti, hogy kockázatos részvényalapba fektetve is 2-4% hozamot érthetünk el (ha szerencsénk van), amely jelenleg kevesebb, mint a biztonságos Magyar Állampapír hozama.

Még magasabb hozamot szeretnél, tessék itt van az elmúlt 1 évben az egyik legjobban hozó alap, 60,81% hozammal.

NN (L) Greater China Equity X Cap HUF

NN china2

Ezt az alapot ráadásul egy egyszeri 1,5% -os költséggel meg egy éves 1%-os számlavezetés mellett elérheted. Ez még mindig nem a legolcsóbb, de bizonyára jobb, mint a 6%-os TKM.

Meielőtt félreérted, nem azt mondom, hogy ez jó alap! Nem a hozam alapján kell befektetési alapot választani.

További fontos tudnivalók a hozamról és a költségről

A hozam és a költség közül a költség az, amelyet pontosan láthatsz előre. A hozamot feltételezni tudod. A hozam sokkal inkább függ attól, hogy milyen eszközökbe fektetsz, milyen típusú alapokat választasz, sem pedig attól, hogy ki kezeli az alapot. Hiába adják el neked, hogy az alapkezelő ilyen-olyan profi, attól még semmivel nem lesz biztonságosabb a részvényalapja, és egyáltalán nem biztos, hogy ők jobban kezelnék a pénzed.

A befektetéseknél mindig portfólióban érdemes gondolkodnod, így egyébként sem 1-2 alapot kell kiválasztani a legjobb hozamúakból, hanem a saját kockázatvállalási hajlandóságodnak megfelelően kell kialakítani egy olyan stratégiát, amivel biztosan meglesz a pénz, amit szeretnél. A kockázatod a befektetések megosztásával csökkenthető.

Attól, hogy járhat a nyugdíj megtakarításodra 20% adókedvezmény még nem mindegy, hogy mekkora a befektetésed költsége. Sajnos a legtöbben a drága életbiztosításokat és megtakarításokat ajánlják a magas közvetítői jutalékok miatt, de ha elolvastad ezt a cikket, akkor remélem inkább valódi tanácsadóhoz fordulsz, aki nem gombol le százezrekkel a hátad mögött, mindenféle trükkökkel, meg álom hozamokkal.
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Szívesen tanulnál a pénzügyekről? Íme, egy 14 napos, ingyenes kihívás és tréning!

Szeretnél szakértői segítséget? Kérj valódi pénzügyi tanácsadást!

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]