3 költséges félreértés a nyugdíj megtakarításokkal kapcsolatban

  • nyugdij felreertes

Óriási baklövéseket követnek el sokan, mikor nyugdíjcélú megtakarítást választanak, és csak szerződéskötés után teszik fel a kérdést, hogy jól döntöttek-e. Nem csak, hogy költségesek ezek a hibák, de az időskori jóléted is kockára teszed.

A nyugdíjra való takarékoskodás minden fejlett országban a demográfiai változások miatt az első számú pénzügyi döntés, így ez igényli a leginkább a körültekintő választást is. De hiába a nagy körültekintés, ha hagyod magad ostobaságokkal meggyőzni, mert nem tudod, mire kell figyelned.

A következő három tévhit már már annyira gyakori, hogy szinte minden tanácsadáson újra és újra elmondjuk. Kérlek, figyelmesen olvasd el őket, hogy valóban megtalálhasd a legjobb nyugdíj megtakarítást.

1. “A pénzügyi tanácsadóm a legjobb terméket ajánlja”

Nem. A hagyományos pénzügyi tanácsadó azt ajánlja, amit a cége előír számára. Pénzügyi tanácsadónak hívják magukat a függő és független ügynökök egyaránt, de valójában egyik sem garancia a jó termékre…sőt!

A függő ügynök egyértelmű, hogy a saját termékét fogja ajánlani, ami rendszerint egy közepesendrága nyugdíjbiztosítás lesz, és csak a szerencsén múlik, hogy milyen ügynököd van. Mivel több, mint 30 pénzintézet termékeiből válogathatsz, elég kicsi az esély, hogy a legjobbat fogtad ki.

A független ügynökök 85%- a olyan cégnél dolgozik, amely ugyan leteszi a hármas ajánlatot eléd, de mindhárom a legrosszabbak közül kerül ki. Így te ugyan megpróbálsz tudatosan eljárni, mégis valószínűleg rosszabbul jössz ki, mint egy random megtakarítással. Honnan tudom?

Néhány nyugdíjbiztosítás költsége

Néhány nyugdíjbiztosítás éves költsége

Folyamatosan kérek be ajánlatokat – és látom az ügyfeleim által kapott ajánlatokat is – független tanácsadóktól, és sajnos azt kell mondjam, hogy ez a szakma közelebb áll az átveréshez, mint a tanácsadáshoz.

A következö két tévhit tisztázása adhat néhány jó szempontot neked ahhoz, hogy miről ismered fel, ha át akarnak verni.

2. “A nyugdíjbiztosítás a legjobb, mert jár 20% adókedvezmény”

Persze, hogy a nyugdíjbiztosítás a legjobb, hiszen a pénzügyi tanácsadók csak ezek a termékek után kapnak jutalékot. Nem véletlen, hogy az alacsony, vagy nulla jutalékú megtakarításokhoz képest 5-10 szeres költségekkel dolgoznak.

No de jár a 20% adókedvezmény, ami majd kompenzál. Ez akkor lenne igaz, ha más nyugdíj megtakarításra nem járna ugyan ez az adókedvezmény, hiszen almát az almával hasonlítva a költségek miatt még mindig ugyan úgy bukóban vagy.

A nyugdíjbiztosítás költségét a TKM mutatja meg, ami egy ÉVÉNKÉNTI költség. Ha ez évi 5%, akkor ugyan számold már ki, hogy egy átlagos 5.000.000 Ft-os egyenleggel mennyit is fizettél az ingyenesnek tűnő tanácsadásért!

3.”A legmagasabb hozammal lesz a legtöbb megtakarításom”

Ez a kedvencem. A tanácsadó kiszúr 2-3 jól teljesítő alapot a múltbéli hozam alapján, ami már önmagában is a lehető legnagyobb szakmai hiba, majd ezekre hivatkozva ígér évi 10-15% hozamot. A másik 20 átlag alatt teljesítő alap mindegy is. Meg az is, hogy bizonyított tény, hogy akik hozam alapján fektetnek be, még a piaci átlagot sem érik el hosszútávon.

A befektetési portfóliód megoszlása, pl. részvények és kötvények megoszlása számít hosszútávon, nem az, hogy melyik alapkezelőt, vagy alapot választod. Magyarul teljesen mindegy, hogy melyik pénzintézet termékét (pl. Nyugdíjbiztosítását) kötöd meg, amíg van kellő alapválaszték a megfelelő diverzifikációhoz. A hozam és a kockázat kéz a kézben jár, nincsen ingyen ebéd: a most jól teljesítő alapok nem jobbak attól, hogy éppen egy jó pillanatképet látsz.  

Akkor mégis mi alapján érdemes dönteni?

Egyrészt a költségek alapján. Ez kell, hogy az elsődleges szempont legyen. Utána ott van a rugalmasság, és egyéb extra – sok esetben semmit sem érő – szolgáltatások, mint pl. az árfolyamfigyelés.

De ekkor már tudatosan azt kell mérlegelned, hogy megéri-e 10-20-30 éven keresztül plusz költséget vállalnod, illetve számszerűen mekkorát, az adott előnyért cserébe.

Ebben nen számíthatsz az ügynököd tanácsára, hidd el, hogy a magyar tanácsadók fejében jórészt több tévhit van, mint az átlag emberében, hála a remek színvonalú szakmai oktatásoknak, amik további hülyeségekkel tömik a fejüket. Amiért ez különösen veszélyes az az, hogy a tanácsadód annyira biztos a dolgában, hogy semmilyen racionális érvelés nem hat rá, és ezért teljesen meggyőzően képes kommunikálni a téveszméit.

Mielőtt bármit aláírsz ingyenesen kérhetsz tőlünk szakvéleményt itt: kérdezz minket

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:11+00:00 november 7th, 2015|Nyugdíj|0 Comments

Leave A Comment