5 megtakarítás, amit az állam is támogat

Olyan kamatkörnyezetben, mint a mai, már a 2-3 százalék feletti hozamot is nagyon meg kell becsülni. Az utóbbi években azonban az alacsony kamatszint ellensúlyozása érdekében számos olyan lehetőséget kínál az állam, amelyekkel állami támogatás mellett akár 30 százalékos kamatot is elérhetsz, illetve adómentesen fialtathatod a pénzed. Lássuk, melyek ezek a lehetőségek!

1. TBSZ – Általános megtakarításra

Ha nincs egy olyan konkrét célod, amelyre takarékoskodni szeretnél, de szeretnél felkészülni valami nagyobb kiadásra, a TBSZ-t neked találták ki. A Tartós Befektetési Számla, ahogy a nevéből is látszik, azt jelenti, hogy hosszabb időre, minimum 3-5 évre teszel félre egy összeget. Ezt az összeget különféle befektetésekbe forgatva jutsz hozamhoz.

A legfőbb lehetőség ebben a megtakarításban az, hogy ha legalább 3 évig nem veszed ki a pénzt, akkor csupán 10, ha pedig 5 évig hagyod bent, akkor 0 százalék adót kell fizetned a haszon után. Ezzel tehát csökkentheted, vagy nullára is redukálhatod az amúgy 15 százalékos kamat- és árfolyam-nyereségadót, a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást és az osztalékadót.

2. LTP – Megtakarítás lakáscélra

Többször írtunk már róla, de ilyen kiemelkedő lehetőségről nem lehet eleget beszélni. A lakástakarékkal ugyanis 30 százalékos állami támogatást, illetve nagyjából 10 százalékos hozamot kaphatsz lakáscélú megtakarításodra.

Az LTP keretében csupán annyit kell vállalnod, hogy havonta egy általad meghatározott összeget befizetsz a lakástakarékpénztári számládra, és minimum 4 évig nem veszed fel a pénzt. Illetve vállalnod kell, hogy ingatlancélra használod fel a megtakarítást: vásárlásra, felújításra, bővítésre, vagy akár lakáshitel törlesztésére.

3. Nyugdíj – Most könnyebben gondolhatsz a nyugdíjra

A nyugdíj-előtakarékosság terén több lehetőséged is van. Az ÖNYP, vagyis önkéntes nyugdíjpénztár keretében a jövedelmedből egy bizonyos összeget fizetsz be mindig egy külön számlára. Ez lehet akár csak havi 7 000 forint is. A szolgáltató a befizetéseidet különféle befektetésekbe forgatja, így tehetsz szert a hozamra.

A kedvezményt itt is a részleges vagy teljes adómentesség jelenti: a pénztárban gyűjtött összeghez alapvetően a nyugdíjba vonuláskor juthatsz hozzá, de előtte a 10. évben már adómentesen veheted ki a hozamot, a 20. évtől kezdve pedig már a tőkét is.

Hogyan lehet biztonságos nyugdíj megtakarításod?

Ingyenes, 9 perces videó felfedi a garantált privát nyugdíj titkát:

NÉZD MEG A VIDEÓT!

A Nyugdíj-előtakarékossági Számlával, avagy NYESZ-szel egy saját értékpapírszámlát nyithatsz. Ennek lényege, hogy a minimális, 5 000 forintos kezdő befizetés után tetszés szerint fizethetsz be további összegeket. Ezeket a megtakarításaidat különféle értékpapírokba fektetheted.

A legjobb hír számodra, hogy nem csak teljesen magad dönthetsz ezekről a befektetésekről, de az árfolyamnyereség adómentesen lehet a tiéd legalább 10 évnyi megtakarítás után. Ez az éves befizetéseid maximum 20 százalékát, évente maximum 100 ezer forint támogatást jelent.

A nyugdíjbiztosítással egészen hasonló a helyzet. Az NYB-vel ugyanis szintén adókedvezményt nyerhetsz a nyugdíj-megtakarításodra. Ennek mértéke nem kevesebb mint 20 százalék a befizetéseid után, amit a személyi jövedelemadóból vonnak le. Így évente akár 130 000 forint támogatást is kaphatsz, ehhez pedig 650 000 forintot kell éves szinten befizetned.

4. EP és ÖSP – Egészség és biztonság

Nem csak a nyugdíjra, de az egészségedre is indíthatsz megtakarítást. Az Önkéntes Egészségpénztárral, ÖEP-pel ugyancsak adókedvezményt, 20 százalék támogatást kaphatsz a pénztári befizetéseid után. Ennek működése egészen hasonló az ÖNYP-éhez, a különbségek  felhasználásban, illetve a költségekben leledzik. Mivel belépési és egyéb díjak is terheli a megtakarítót, érdemes alaposan körüljárni a kérdést.

Ehhez nagyon hasonló az önsegélyező pénztár, amit most már sok helyen összevontak az egészségpénztárral, de valamivel bővebb szolgáltatásokat tud nyújtani. Az önsegélyező pénztár használható kisgyermekkel kapcsolatos kiadásokra, vagy lakáshitel törlesztésre is.

 

5. Babakötvény – És egy ráadás!

Ha a gyermekeidnek is szeretnél előtakarékoskodni, akkor egy további lehetőség a BABA. A babakötvénnyel minden megszületett gyermeked után, ha Start-számlát nyitsz, akkor a befizetéseid után 10 százalékos állami támogatást kaphatsz. A Start-számlára befizetett összegek után évente maximum 6 000 forint támogatást ad az állam.

Ebből kiszámolható, hogy havi 5 000 forintot kell betenned a maximális támogatásért, hiszen így évente 60 000-et teszel be, így kapod meg a 10 százalékot érő 6 000 forintot. Az összeget meghatározott célokra fordíthatod: a gyermek tanulmányainak, lakhatásának, családalapításának támogatására, legkorábban 3 év után.

Mindezek a megtakarítási formák komoly támogatást kínálnak, de persze nem mindegy, hol, mikor, és milyen kondíciókkal veted magad bele ezekbe a megtakarításokba. Ráadásul azt is ki kell kalkulálnod, hogy mennyi megtakarítást tudsz biztosan vállalni. Hogy hogyan számíthatsz és mire figyelj, kérdezd szakértőinket!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2016-07-12T13:52:53+00:00 július 9th, 2016|Megtakarítás|2 hozzászólás

2 hozzászólás

  1. Tóth Tamás július 12, 2016 at 1:32 du. - Reply

    “vagy nullára is redukálhatod az amúgy 16 százalékos kamat- és árfolyam-nyereségadót,” – Jelnelg csak 15 százalékos a kamatadó

    • Szendrei Ádám július 12, 2016 at 1:53 du. - Reply

      Köszi! Javítottuk.

Leave A Comment