5 ravasz trükk, amivel megcsapolják a befektetéseid

  • stoploss-startbuy grafikon

Még a haladó befektetők is gyakran sétálnak bele olyan csapdákba, amik kívülről jó lehetőségnek tűnnek. Az a baj a pénzügyi termékekkel és a befektetésekkel, hogy könnyen elveszik a részletekben az ember. Míg egy hagyományos termék esetén nincs nagy kockázata a rossz döntésnek, addig egy pénzügyi termék esetében sok százezer forint lehet a tét.

Érdemes megnézni például a 100%-os gyümölcslevek piacát. Mi van a képen, és mi van belül a valóságban? Sokszor a kettő köszönőviszonyban sincs egymással. A tét azonban kicsi: legrosszabb esetben drágábban vettük meg a gyümölcskoncentrátumot, mint annak piaci értéke, ezzel elpazarolva néhány forintot.

A marketing gépezet célja, hogy vásárlói öntésekre bírjon rá. Ezért igyekeznek mindent a lehető legjobb színben feltüntetni. Hidd el nekem, ez a befektetési piacon is ugyanígy működik.

Amikor befektetési alapok (ha nem tudod mi az, akkor nézd meg a linket!) között válogatsz, főként reklámanyagokkal találkozol. Az ügynök / ügyintéző / tanácsadó a hozamokról fog neked beszélni, a biztonságról, arról, hogy gyorsabban éred el vele a pénzügyi célod. Olykor belehallgatok hasonló beszélgetésekbe, és az esetek többségében pont a legfontosabb kérdésekről nem esik szó:

  1. Milyen költségei vannak a befektetési alapnak?
  2. Milyen stratégia mentén fektet be az alap, és pontosan mibe?
  3. Milyen kockázata van az alapnak?

A helyzet az, hogy az átlag pénzügyi tudással rendelkező embereknek esélyük sincs egy tapasztalt értékesítővel szemben, hiszen úgy építik fel ezeket a termékeket, hogy csak hozzáértő szemekkel lehet kiszűrni, hol van a buktató.

Összeszedtem Neked a 6 leggyakoribb és legkönnyebben kiszűrhető buktatót, amit érdemes elkerülnöd amikor befektetést választasz.

1. Tőkevédett alapok – biztonságos, vagy mégsem?

Biztonság és magas hozam. Ezt szeretné mindenki, és a tőkevédett alapok éppen ezt garantálják. Ha olvastál már tőlünk a befektetésekkel kapcsolatban, akkor biztosan tudod, hogy ez a két tényező nem érvényesülhet egyszerre. A magasabb hozam és a magasabb kockázat ugyanis mindig együtt jár.

A színes prospektus ugyanakkor azt sugallja, hogy mindez lehetséges: egzotikus részvényekbe fektethetsz, miközben a pénzed garantálva van. De hogyan csinálják?

Hidd el, a bank a legkevésbé sem fog helyetted kockázatot vállalni. Helyette az apróbetűkben találod meg az igazságot.

A tőkevédett alapokról már írtam, de a lényeget összefoglalom:

Az alap valójában úgy van összeállítva, hogy a garantált kamatokból (pl. állampapír) a bank mindenképpen vissza tudja adni a pénzed, miközben a kockázatos rész szinte minimális, vagy bejön, vagy nem. Éppen ezért valójában a hozamod is nagy eséllyel minimális lesz. Összességében semmivel nem jobb befektetés, mintha mondjuk állampapírba fektetnél, és mellé vennél részvény alapokat.

Mellé egy kicsit drágább, és kisebb a hozama 🙂

2. Saját márkás bróker termékek

Ahogy a normál termékek piacán is, a pénzpiacon is vannak saját márkás termékek. Van egy szolgáltató, aki készít egy terméket, és van egy bróker, aki ezt szívesen eladná, ha kapna rá egy kis plusz jutalékot.

Ez főként akkor gond, ha MLM rendszerben kezdik el tanácsadó hálózatokon keresztül értékesíteni az adott befektetést, mert ennek a csatornának a legdrágább a fenntartása. Ehhez készíteni kell egy másolatot az eredeti termékből, feltuningolni kicsit a költségeit, hogy kitermelje a plusz jutalékokat, majd átnevezni egy jól csengő névre.

Így születnek a nagyobb közvetítő hálózatok sajt termékei. Régen ilyenek voltak a Brokernetes termékek, most az OVB, Quantis és egyéb MLM cégek állnak elő újabb és újabb trükkös megoldásokkal.

Nem ritka, hogy ezek a szerződések éves 10%-os költséggel működnek! (A normális 2-3% helyett)

Ki kötne meg egy ilyen szerződést? – kérdezheted. Rengetegen kötik ezeket sajnos. Naponta kapjuk a kérdéseket arról, hogy miként lehet kiszállni ezekből a termékekből. A trükk ott van, hogy a költségek rendkívül mesteri módon vannak eltüntetve az apróbetűkben.

3. Árfolyamfigyelő rendszerek

Az értékesítők egyik kedvenc “megnyugtató eszköze”. A lényeg, hogy egy program figyeli, hogy mikor esik a befektetés, és azt egy adott ponton eladja, és biztonságos alapba fekteti a pénzt. Ezt nevezzük Stop-loss funkciónak. Ha ismét emelkedni kezd a befektetés, akkor újra vásárolja az alapot (Start-buy).

Nem kell félni, ha bármikor elkezdene zuhanni a befektetés árfolyama, akkor az árfolyamfigyelő automatikusan kiveszi a befektetést. A baj csak az, hogy ez nem segít…

Ezt nagyon könnyű alátámasztani annak, aki nem ért hozzá. Veszünk egy régi grafikont, és megnézzük, hogy milyen zuhanásoknál kellett volna eladni és venni, majd megrajzoljuk, hogy mennyi plusz hozamot értünk volna el a csoda árfolyamfigyelő rendszer segítségével.

A Concorde 2000 befektetési alap egy elméleti árfolyam figyeléssel

stoploss-startbuy grafikon

A gond ezzel az elmélettel csak az, hogy a valóságban nem tudjuk, hogy mennyire kellene állítani a stop-loss-t és a start-buyt. Vagyis sosem tudjuk, hogy mikor vagyunk a mélyponton, mikor kell eladni és venni. Vagyis bármilyen számot adunk is meg (ami lehet egy mozgóátlag is), mindig 50% az esélyünk arra, hogy jól döntünk, hiszen vagy tovább esik az alap, vagy nem.

Lehet, hogy pont akkor indul meg az emelkedés, amikor a stop-loss aktiválódott, vagy pont akkor jön az igazán nagy bukó, amikor a start-buy bevásárolt. Mit csinálunk akkor valójában? Teljesen random pakolgatjuk ki-be a befektetésünket.

Így belátható, hogy semmilyen hozzáadott értéke hosszú távon nem lesz az árfolyamfigyelésnek. Nem alkalmas önmagában a hozam maximalizálására.

Az aktívan tőzsdézők használják ezeket a funkciókat, hogy határt szabjanak a veszteségnek. Például ha van 10 millió forintunk, amiből 8 kell az új lakásra, kettőt meg hajlandóak vagyunk kockáztatni, akkor mondhatjuk azt, hogy betesszük az egészet egy kockázatos alapba, és adunk egy stop-losst 8 milliónál.

Ettől azonban a 2 millió forintos veszteség esélye nem csökkent, de még ráadásul az emelkedés esélyét sem hagyod meg. Egy általános megtakarításnál nem alkalmas a kockázatok csökkentésére!

4. Befektetési alapból befektetési alapba

Egyszer láttam egy hirdetést, ahol ingyenes számlavezetést és ingyenes alapkezelést hirdettek az ügyfeleknek. Érdekesnek találtam, hogy vajon miért éri meg ennyit költeni hirdetésekre (Egy nagy cégről van szó), ha mindent ingyen adnak az ügyfélnek. Gondoltam, biztos találok valamilyen rejtett költséget, így elkezdtem kutakodni.

Meglepetésemre, nem találtam költséget. Tényleg minden ingyen volt.

Aztán megnéztem, hogy az adott számlán milyen befektetési alapokba lehetett fektetni. Kiderült, hogy csak 3 választható alap van, mely mindegyik ingyenes. Csak hosszas keresgélés után találtam meg, hogy mibe is fektetnek ezek az alapok: másik alapokba, ugyanannál az alapkezelőnél.

Nocsak… vajon azoknak volt költsége?! Naná! Nem is kevés, éves 5% költséggel működtek, ami az átlag költség duplája!

A trükk tehát az, hogy egy ingyenes befektetési alapot mutogatnak az ügyfeleknek, miközben arról nem esik szó, hogy az alap kizárólag más alapokba fektet, melyeknek viszont 5%-os költsége van évente. Így mindenhova ki lehet írni, hogy ingyenes alapba fektet, mert azt már nem kötelező feltüntetni, hogy az alap mibe fektet. (Bár elérhető online, de hát ki nézi meg?!)

Azóta ennek a trükknek több verziójával is találkoztam már, de erről majd egyszer személyesen 🙂

5. MLM rendszerek és tuti ajánlatok

Rengeteg “csatlakozz most!” típusú ajánlat van. Én kb. 8 éve követem ezeket és mindig van, aki beveszi. Mind egy sémára épül: jön egy jó ismerős, aki megtalálta a tuti bizniszt: arany, ingatlan, karbon kreditek, olaj, videochat alkalmazás, vagy éppen a legújabb, számítógép tárhely 🙂

Óriási hozamokat ígérnek, kockázat nulla, és csak pár százezer forint kell, hogy belépj. Az elsők még talán pénzt is kapnak vissza, hogy elhiggyék, működik a rendszer. Valójában vagy egy egyébként bárki által szinte ingyen megvehető árucikket adnak el méregdrágán, vagy egy működőképtelen ötlet van becsomagolva óriási üzleti lehetőségként.

Előadásokra kell menni, állva tapsolni a hihetetlen sikeres vezetőket, akik meggazdagodásának története mámorba ejti a balekokat. 

Ha jobban utánanézünk ezeknek a cégeknek, valójában semmi nem igaz az elmondottakból. A nemzetközi háttér legtöbbször annyira igaz, hogy egy soha el nem érhető máltai cég neve alatt fut az egész, melynek vagyona a nullához közelít. A nemzetközi szerződések és partnerek a legtöbb esetben teljesen hazugság.

Persze, aki benne van az váltig állítja, hogy minden igaz, csak éppen egy bizonyító erejű dokumentumot nem tud felmutatni.

Ha túl szép, hogy igaz legyen, általában nem az. Ha bizonytalan vagy, akkor tőlünk ingyen kérdezhetsz, segítünk utánajárni az adott lehetőségnek és szívesen összehasonlítjuk neked a többi bank kínálatával. Összességében, ha valaki azzal hív fel, hogy befektetést szeretne ajánlani, jobb ha azt válaszolod: köszönöm, nem kérek belőle.

2017-02-13T21:14:06+00:00 május 21st, 2016|Befektetés, Pénzügyek|2 hozzászólás

2 hozzászólás

  1. Szendrei Győző november 5, 2016 at 5:34 du. - Reply

    Ingyenes, jól hangzik…A legjobb megoldás az ETF.Elhiszem. Hol lehet ezekbe fektetni? 35 000-ért megtudhatom?! Ingyenes..

  2. Tiborc április 13, 2017 at 5:44 du. - Reply

    Ismerős történetek. Én is így vesztettem 300+500 eFt-ot. Ismerősök által ajánlott befektetésen (életbiztosítás), bizonyos kezdeti költségen. A befizetéseim csak költségre mentek, mikor észbe kaptam és szóltam, akkor kérték, hogy még fizessek, mert most nem lenne jó kiszállni. Én inkább hagytam. A számítógép tárhely bérbeadásból már nem kértem.

Leave A Comment