6 hiba, amikor pénzügyi tervet készítesz

Nem rég írtam a pénzügyi tervezésről, ahol egy letölthető pénzügyi terv sablont is találsz. Ezzel kapcsolatban kérdeztetek, és a beszélgetés alapján a következő 6 hibát gyűjtöttem össze, amikkel rendszeresen találkozok. Lehet bagatell dolgoknak tűnnek, de ha ezeket végig szaladsz és átgondolod, valószínűleg találsz olyat, amelyiket te is elköveted.

  1. hiba – Elfelejted felírni a kiadásaidat.

Lehetetlen lesz tartani magad a költségvetési tervhez, ha nem tudod, mire költöd a pénzedet. Ideális esetben minden kiadást fel kellene írnod, legyen szó parkolási díjról vagy egy új mosógépről. A legjobb megoldás, ha minden este felírod az aznapi kiadásaidat, amíg még nem felejtetted el őket. Az is jó megoldás lehet, ha mindig van nálad egy notesz / mobil app, amibe fel tudod írni a kiadásaidat.

  1. hiba – Szándékosan nem írod fel a kiadásaidat.

A költségvetés vezetésének velejárója a fájó igazság a költekezései szokásaidról. Ha rendszeresen vezeted a kiadásaidat, fájdalmasan világos lesz, hogy melyik költséggel lőttél túl a célon. Azonban pont ez az, ami miatt fontos a kiadások vezetése, hiszen minden új nap remek lehetőséget nyújt arra, hogy jobb döntéseket hozz. Azzal, hogy leírod azokat a költségeket is, melyekről tudod, hogy feleslegesek voltak, olyan negatív érzéseket váltasz ki magadban, melyek legközelebb meg fognak akadályozni abban, hogy pazarold a pénzed.

  1. hiba – Impulzívan vásárolsz.

Ha minden alkalommal vásárolsz egy csomag cukormentes rágógumit a pénztárnál 205 forintért, és hetente kétszer mész boltba, akkor ez az első látásra jelentéktelen kiadás havonta 1 640 forintodba, évente pedig 19 680 forintodba fog kerülni. Nem is olyan kevés, nem igaz? Természetesen semmi baj a rágóvásárlással, de ha a kiadásaid ellenőrzése közben észreveszed, hogy havi nyolc alkalommal vásárolsz egy csomagot, akkor érdemes lehet olcsóbb márkára váltanod, vagy nagyobb és kedvezményesebb árú kiszerelés után nézned.

  1. hiba – Többet költesz a tervezettnél.

Néha megesik, hogy arra számítasz, elköltesz egy bizonyos összeget – egy összeget, amire számítottál is – hazatérve azonban rádöbbensz, hogy ennél sokkal többet költöttél. Hogy történt ez? Lehet, hogy csak egy szombat esti sörözésre indultál a barátaiddal, de útközben változott a terv, és étteremben vacsoráztatok.

Ilyenkor könnyebb engedni a nyomásnak és kicsivel többet költeni, mint kimaradni a buliból. Emellett, pár ital után már nem adunk akkora jelentőséget a pénznek, és megeshet, hogy jobb belátásunk ellenére fizetünk egy kört a barátainknak. Mindenkivel megesik az ilyesmi, de ha tudod, hogy hajlamos vagy fedezni mások számláját, vagy tisztában vagy azzal, hogy a barátaid gyakran útközben változtatnak a terven, jobb, ha időben félreteszel egy kicsit nagyobb pénzösszeget és inkább egy más területen leszel takarékosabb.

  1. hiba – Annyira mértéktartó vagy, hogy boldogtalanságba taszítod magad.

Már a cikk elején is a diétához hasonlítottam a költségvetést – ha sanyargatod magad, azzal csak fordított hatást érhetsz el. Boldogtalan leszel és végül az egész eddigi munkád kútba esik. Éppen ezért fontos, hogy egy kicsit rugalmasabb legyél. Jutalmazd meg magad néha a sikereidért. Lepd meg magad egy üveg borral, menj el valahova pihenni. Figyelj a költségekre, de ne vond meg magadtól a szórakozást sem!

  1. hiba – Nem veszed figyelembe az idő értékét.

Nem mindig a legolcsóbb megoldás a legjobb. Ha a tej, kenyér és a tojás az egyik üzletben olcsóbb, míg a hús, vaj és a gabonapelyhek a másikban, nem feltétlenül kell mindkét boltba elmenned, hiszen ezzel sok időt veszíthetsz, de az is megeshet, hogy a második üzletben meglátsz és megvásárolsz valami olyat is, amit nem terveztél.

Mindig fontos a minőség figyelembevétele is. Ha valami tartósabb de drágább, akkor lehet, hogy jobb a drágábbat megvenni. Azonban sokszor lehet csalódni az olcsóbb holmikban is, főként keveset használt elektronikai eszközöknél, apróságoknál, ruháknál. Ha nem nagy beruházásról van szó, akkor érdemes lehet először kipróbálni az olcsót, és ha bejön annál maradni, ha nem menni felfelé árban és minőségben.

Nekem például a legalja kínai elem éppen ugyan annyi ideig bírja a számítógépem klaviatúrájában, mint a tízszer annyiba kerülő Duracell. Persze lehet, hogy más eszközökben ez már nem lenne igaz, minden esetre nekem ez bevált.

Ha nagyobb döntésről van szó, akkor olvass utána, keress fel több weboldalt és hasonlítsd össze az árakat. 

A lényeg tehát, ha kezdő vagy a háztartási költségvetés vezetésében, hogy kövesd a három alapvető lépést, tartsd be a tippjeinket és próbáld elkerülni a leggyakoribb hibákat. Az is fontos, hogy ne sanyargasd, és mindig motiváld magadat, hiszen így ki tudsz majd tartani a terveid mellett, és el tudod érni a hőn áhított céljaidat. Sok kitartást és szerencsét!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2016-03-16T13:34:26+00:00 december 14th, 2015|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment