Nő a kamatadó, pontosabban 6% EHO-t (egészségügyi hozzájárulást) kell fizetni a kamatok után 2013 augusztus elsejétől. Ezzel a kamat egy negyede vándorol az állam zsebébe. Ezen felül nő a tranzakciós illeték, amit utalások, készpénzfelvételek után kell majd fizetni.

Tranzakciós illeték emelése 6 ezrelékre

Nem teljesültek a tervezett adóbevételek a kormány eddigi tranzakciós illeték programjából. Ez várható volt, hiszen ezt már számtalan külföldi példa is mutatta. Ilyenkor az emberek másként használják a pénzüket, akik megtehetik (jellemzően nagyobb cégek) külföldről bonyolítják a pénzforgalmat.

A tranzakciós illetékek külföldi példáinak nagy tanulsága, hogy a legtöbb ország a bevezetés után gyorsan ki is vezette az adót, mert rengeteg negatív következménye lett: a nagy összegű számlaforgalom külföldre menekült, megerősödött a készpénz-használat, és részben a feketegazdaság is.

Sajnos a kormány ahelyett, hogy beismerné a hibát, inkább brutálisan megemeli a tranzakciós adót, így várhatóan még azok is külföldre viszik majd a számlájukat, akik eddig nem tették. A nagy halak elúsznak, a kicsik pedig fizethetik helyettük is az óriási adókat és illetékeket.

Nézzük, mi változik pontosan 2013 augusztustól:

A tranzakciós adó a 0,2% -ről 0,3% -ra nő, azaz másfélszeresére. Ez terheli az összes banki tranzakciót, kivéve a készpénzfelvételt és a pénzváltást.

A készpénzfelvétel és a pénzváltás esetében a tranzakciós illeték egészen 0,6%-ig nő, azaz háromszorosára emelkedik. Ezen felül megszűnik a 6.000 forintos plafon is, tehát a nagyobb összegeknél sem ússzuk meg az adó fizetését.

A kamatadó mellett megjelenik az EHO, ami 6%, így gyakorlatilag a kamat után már 22%-ot kell adózni. Az EHO éves mértéke ugyan maximalizálva van, így aki ezt meghaladja, visszakérheti ezt a pénzt. Ez természetesen csak egy felső réteget érint.

A 2013 augusztusa után lejáró, de korábban nyitott betétekre is meg kell fizetni az EHO-t?

Nem, csak az augusztus utáni lekötés időarányos részét. Ha tehát augusztus 11-én jár le a betét, akkor csak a 11 nap kamatai után kell az extra 6% adót befizetni.

Az extra teher alól a forintos kötvények mellett a befektetési alapok is mentesülnek, ha azok mögött legalább 80%-ban forint kötvény van. Kiderült, hogy a tartós befektetési szerződéseknél is kell ehót fizetni, ha a megnyitást követően 3 éven belül a megtakarításunkat feltörjük. Bár egy kiskapu még nyitva maradt, aki 2013. augusztus 1-ig nyit TBSZ-t, az eho fizetési kötelezettség alól teljes egészében mentesül, még akkor is, ha 3 éven belül szünteti meg a számlát.

Ha ez kevés lenne, a céges telefonok adóját is nettó 2 forintról nettó 3 forintra emelik percenként és az eddigi 2.500 Ft-os havi plafont 5.000 Ft-ban állapítják meg. Egyre kevésbé éri meg a cégeknek a céges mobil, sokan kellemetlen helyzetbe kerülhetnek emiatt.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a tranzakciós adót és kamatadót?

Eddig sem volt mindegy, hogy mivel fizetünk, de a készpénzfelvétel drágulásával még inkább érdemes elővenni a bankkártyánkat. Gondoljunk bele, hogy hányszor fizethetjük meg ugyan az után az összeg után az adót, ha nem figyelünk oda. A teljes bruttó fizetésünk után fizet 3 ezreléket a munkáltatónk (ennyibe kerülnek az utalások). Ha megkaptuk a nettó bérünket, akkor még egyszer fizethetünk 3 vagy 6 ezreléket attól függően, hogy elektronikus úton vagy készpénzben költjük el.

Még a sárga csekkbe építve is fizethetünk, ha így rendezzük a havi számláinkat. A legrosszabb esetben tehát akár a pénzünk 1,2 százaléka is tranzakciós illeték lehet, mire sikerül azt elkölteni.

A TBSZ számlán elhelyezett megtakarítások mentesülnek az EHO alól is, mert sem a TBSZ-számláról, sem a NYESZ-számláról felvett jövedelem nem minősül az szja törvény alkalmazása során kamatjövedelemnek, függetlenül attól, hogy ezeken a számlákon is jóváírhatnak kamatot. Az állampapírok kamatai után sem kell EHO-t fizetniA régi kamatadó elkerüléséről itt.

Tanácsot, véleményt kérne? Kérjen személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdése van? Vitatkozna? Írja meg kommentben, vagy nekem személyesen!