6 százalékos EHO a kamatokra, nő a tranzakciós illeték is 2013 augusztusától

Nő a kamatadó, pontosabban 6% EHO-t (egészségügyi hozzájárulást) kell fizetni a kamatok után 2013 augusztus elsejétől. Ezzel a kamat egy negyede vándorol az állam zsebébe. Ezen felül nő a tranzakciós illeték, amit utalások, készpénzfelvételek után kell majd fizetni.

Tranzakciós illeték emelése 6 ezrelékre

Nem teljesültek a tervezett adóbevételek a kormány eddigi tranzakciós illeték programjából. Ez várható volt, hiszen ezt már számtalan külföldi példa is mutatta. Ilyenkor az emberek másként használják a pénzüket, akik megtehetik (jellemzően nagyobb cégek) külföldről bonyolítják a pénzforgalmat.

A tranzakciós illetékek külföldi példáinak nagy tanulsága, hogy a legtöbb ország a bevezetés után gyorsan ki is vezette az adót, mert rengeteg negatív következménye lett: a nagy összegű számlaforgalom külföldre menekült, megerősödött a készpénz-használat, és részben a feketegazdaság is.

Sajnos a kormány ahelyett, hogy beismerné a hibát, inkább brutálisan megemeli a tranzakciós adót, így várhatóan még azok is külföldre viszik majd a számlájukat, akik eddig nem tették. A nagy halak elúsznak, a kicsik pedig fizethetik helyettük is az óriási adókat és illetékeket.

Nézzük, mi változik pontosan 2013 augusztustól:

A tranzakciós adó a 0,2% -ről 0,3% -ra nő, azaz másfélszeresére. Ez terheli az összes banki tranzakciót, kivéve a készpénzfelvételt és a pénzváltást.

A készpénzfelvétel és a pénzváltás esetében a tranzakciós illeték egészen 0,6%-ig nő, azaz háromszorosára emelkedik. Ezen felül megszűnik a 6.000 forintos plafon is, tehát a nagyobb összegeknél sem ússzuk meg az adó fizetését.

A kamatadó mellett megjelenik az EHO, ami 6%, így gyakorlatilag a kamat után már 22%-ot kell adózni. Az EHO éves mértéke ugyan maximalizálva van, így aki ezt meghaladja, visszakérheti ezt a pénzt. Ez természetesen csak egy felső réteget érint.

A 2013 augusztusa után lejáró, de korábban nyitott betétekre is meg kell fizetni az EHO-t?

Nem, csak az augusztus utáni lekötés időarányos részét. Ha tehát augusztus 11-én jár le a betét, akkor csak a 11 nap kamatai után kell az extra 6% adót befizetni.

Az extra teher alól a forintos kötvények mellett a befektetési alapok is mentesülnek, ha azok mögött legalább 80%-ban forint kötvény van. Kiderült, hogy a tartós befektetési szerződéseknél is kell ehót fizetni, ha a megnyitást követően 3 éven belül a megtakarításunkat feltörjük. Bár egy kiskapu még nyitva maradt, aki 2013. augusztus 1-ig nyit TBSZ-t, az eho fizetési kötelezettség alól teljes egészében mentesül, még akkor is, ha 3 éven belül szünteti meg a számlát.

Ha ez kevés lenne, a céges telefonok adóját is nettó 2 forintról nettó 3 forintra emelik percenként és az eddigi 2.500 Ft-os havi plafont 5.000 Ft-ban állapítják meg. Egyre kevésbé éri meg a cégeknek a céges mobil, sokan kellemetlen helyzetbe kerülhetnek emiatt.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a tranzakciós adót és kamatadót?

Eddig sem volt mindegy, hogy mivel fizetünk, de a készpénzfelvétel drágulásával még inkább érdemes elővenni a bankkártyánkat. Gondoljunk bele, hogy hányszor fizethetjük meg ugyan az után az összeg után az adót, ha nem figyelünk oda. A teljes bruttó fizetésünk után fizet 3 ezreléket a munkáltatónk (ennyibe kerülnek az utalások). Ha megkaptuk a nettó bérünket, akkor még egyszer fizethetünk 3 vagy 6 ezreléket attól függően, hogy elektronikus úton vagy készpénzben költjük el.

Még a sárga csekkbe építve is fizethetünk, ha így rendezzük a havi számláinkat. A legrosszabb esetben tehát akár a pénzünk 1,2 százaléka is tranzakciós illeték lehet, mire sikerül azt elkölteni.

A TBSZ számlán elhelyezett megtakarítások mentesülnek az EHO alól is, mert sem a TBSZ-számláról, sem a NYESZ-számláról felvett jövedelem nem minősül az szja törvény alkalmazása során kamatjövedelemnek, függetlenül attól, hogy ezeken a számlákon is jóváírhatnak kamatot. Az állampapírok kamatai után sem kell EHO-t fizetniA régi kamatadó elkerüléséről itt.

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-17T11:30:57+00:00 június 18th, 2013|Pénzügyek|12 hozzászólás

12 hozzászólás

 1. Barka.Maria június 18, 2013 at 12:16 du. - Reply

  Egészségügyi hozzájárulás a kamat után? atya isten mire föl ? aki dolgozik az fizet eü hozzájárulást / most duplán fog?/aki meg maga fizeti az is fizet ez a nyugdíjas keservesen megtakarított pénzének a megadóztatása de rendesen. Elképesztő szemétség szerintem.

 2. Magdolna Mórocz június 30, 2013 at 12:19 du. - Reply

  vajon a kamatjövedelem utáni EHO-t akkor is kell fizetni, ha az az SZJA alól már részben vagy egészben mentesül?

  • szendreiadam június 30, 2013 at 12:38 du. - Reply

   Milyen SZJA-ra tetszik gondolni? A banki kamatok után is kell fizetni. Minden esetben, kivéve 3 év TBSZ, állampapír és befektetési alapok amik 80% felett állampapírt tartalmaznak.

 3. nagymama július 3, 2013 at 4:30 de. - Reply

  Meddig tűr még ez a birka nép?! Hát semmi nem elég?

 4. pez július 9, 2013 at 1:59 du. - Reply

  Érinti-e a 6%-os EHO emelés:
  A részvényeket (ellenőrzött tőkepiaci üzlet, osztalék, árfolyamnyereség)?
  A vállalati kötvényeket (diszkont, kamatozó)?

  • szendreiadam július 9, 2013 at 2:06 du. - Reply

   Mindent érint, kivéve az állampapírokat és azokat a befektetési alapokat, amik legalább 80%-ban állampapírt tartalmaznak. Ezen kívül kivétel a TBSZ, és az életbiztosítás.

 5. Varsányi Péter július 23, 2013 at 12:50 du. - Reply

  Felháborító ez a szemét pénzpolitika. Ezeknek semmi sem elég.? Legjobb otthon tartani a cihában a pénzt, mert ezek az iundorító politikai szereplők kizsigerelik a népet.
  Magyarok! Meddig lehet ezt csendben elviselni? Vegye ki mindenki a pénzét, aki csak tudja.
  Ezzel tüntessünk!

  Petya

  • szendreiadam július 23, 2013 at 2:26 du. - Reply

   Akinek megéri az külföldre viszi. Akinek az nem, az tüntethet TBSZ számlával.

 6. Varsányi Péter július 23, 2013 at 12:52 du. - Reply

  Aki eddig az adózott pézéből takarékoskodott, az fizessen EHO-t ? Akinek nem volt megtakarítása, az járt most jól.
  SZEMÉTSÉG amit műveltek a magyar néppel !

 7. KISS GYÖRGYNÉ július 23, 2013 at 3:11 du. - Reply

  FELHÁBIRITÓNAK TARTOM AZOKNAK A NYUGDIJASOKNAK IS KIVETETT EHO-T akik egyébként egy életen át fizették ezt a hozzájárulást! Mire fel kell még egyszer fizetniük, nem volt elég, hogy kb. 4o éves munkaviszonyuk alatt ezt már egyszer megszenvedték! VAGY AZT SAJNÁLJÁK, HOGY MÉG VANNAK OLYAN NYUGDIJASOK AKIK EGY KIS PÉNZT FÉLRE TUDNAK TENNI A NYUGDIJUKBÓL – nem kell nekik az utolsó garasig felélni -! EZ NEM IGAZSÁGOS DÖNTÉS, ÉS SZERINTEM JOGSZABÁLYELLENES IS LEHET!!!!

 8. marika augusztus 1, 2013 at 11:28 de. - Reply

  Ha nehezen meg tudsz takarítani egy pár forintot azt az állam veszi el, ha otthon tartod azt meg ellopják. Sehogyan nem tudod a pénzed biztonságban .

 9. Katka augusztus 2, 2013 at 8:10 du. - Reply

  Az Eho a megtakarítàsokra màr tényleg sok.Hisz màr alig adnak kamatot. 🙁

Leave A Comment