7 állami támogatás és adókedvezmény, amit te is kihasználhatsz

 • adókedvezmény állami támogatás

Sokan azt gondolják, hogy csak a rossz anyagi helyzetben lévőket támogatja az állam a különböző támogatásokkal. Pedig számos olyan megtakarítási cél van, amire a félretett pénzek mellé az állam is besegít.

Nem minden esetben ezek a legjobb megoldások, de érdemes ezekkel tisztában lenni, és amennyiben passzolnak a céljaidhoz, akkor kár az asztalon hagyni az ingyen pénzt.

Nézzük ezeket:

1. Lakástakarék (LTP)

Ha 4-8 éves távon tervezel lakást/házat venni, hitelbe betörleszteni, felújítani, bővíteni, építeni, akkor minden félretett pénzed után 30% állami támogatást kaphatsz az államtól. Mivel a lakásra előbb-utóbb valószínűleg költened kell, érdemes ilyen LTP-ből legalább 1-et futtatni.

Társasházak is szerződhetnek, nekik is érdemes. Hamarosan jön ehhez még a NOK, egyelőre elég értelmetlennek tűnik, de hátha neked pont jól jön.

2. Nyugdíjcélú megtakarítások

A befizetett összegek után a nyugdíjcélú megtakarításokra 20% adókedvezményt tudsz igénybe venni. Az állami támogatással ellentétben az adókedvezmény csak azoknak jár, akik fizetnek személyi jövedelemadót. Ha dolgozol, van fizetésed, akkor a munkáltató fizet helyetted, tehát jogosult vagy erre a plusz 20%-ra.

Három ilyen megtakarítási szerződés van:

Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) – Vigyázz, kockázatos lehet!

Nyugdíjbiztosítás – Vigyázz, drága lehet!

Nyugdíj előtakarékossági szerződés (NYESZ) – Vigyázz, nem biztos, hogy neked való!

Összesen a 3 típusra 280 ezer forintot lehet visszaigényelni fejenként, évente.

3. Start számla + babakötvény

Ez egy gyermekcélú megtakarítás, aminek céja gyermeked jövőjének támogatása. A befizetések után az állam 10% állami támogatást ad, de maximum évi 6 000 forintot. Cserébe viszont biztonságos államkötvényekbe kell fektetni, melyek hozama hosszútávon elmaradhat egy jól kialakított portfólió hozamától.

Egyéb, elég szigorú feltételek is vonatkoznak a felhasználásra, így itt is érdemes körbe járni a témát, és megnézni, hogy nincs-e jobb. (főként akkor jó, ha gyermeked már tizenpár éves) Ha banknál vezetsz ilyen számlát, azonnal vidd át a Kincstárhoz!

4. Egyéb önkéntes pénztárak

Ezekre is 20% adókedvezményt kaphatsz, bár a költségek miatt ez inkább 15% körüli plusznak számít. Ide tartozik az önsegélyező pénztár (ami ha van gyermeked, akkor elég jó), valamint az egészségpénztár, amiből szemüveg, gyógyszer, stb-t kiadásokat lehet kedvezményesen fizetni.

Az önsegélyező pénztárból most már a lakáshiteled is tudod törleszteni.

5. Kamattámogatott hitelek

Jelenleg kétféle államilag támogatott lakáshitel érhető el.

a). A Fiatalok és többgyermekesek kamattámogatott hitele: maximum a futamidő első 20 évében jár a kamattámogatás – kizárólag új lakás vásárlására, építésére, vagy korszerűsítésre igényelheted.

b). Az Otthonteremtési kamattámogatás – ennél a konstrukciónál pedig 5 évig jár a támogatás – az előbbieken kívül akár használt lakás vásárlására, valamint bővítésére is felhasználható.

(a c) a CSOk-hoz kapcsolódik – 7. pont)

Az alacsony kamatok miatt ezek egyre inkább hátraszorulnak, mivel a szabályok szerint csak a 6%-os kamat feletti részre jár a támogatás. A legtöbb hitel kamata alapból ez alatt van, de amennyiben a 20 éves támogatásra vagyunk jogosultak, akkor azt még mindig érdemes kihasználni. A lényeg, hogy ezzel is számolj, és hasonlítsd össze!

Ha bármelyikkel kapcsolatosan kérdésed merülne fel, akkor kérdezz minket nyugodtan. A gyorsabb válaszoláshoz küldj egy telefonszámot, valószínűleg egyszerűbb megválaszolnunk telefonon.

6. TBSZ számlák

Ezek egyösszegű befektetésekre használható számlák, melyekre kamatadó kedvezményt kaphatsz. 3 év után a kamatadó 10%, 5 év után pedig 0%. Bár itt a támogatás kimerül abban, hogy nem kell adót befizetned, mégis, ha ilyen távon gondolkodsz befektetni, érdemes lehet ezt is kihasználni. Hátránya nem igazán van, mert sem plusz költséggel nem jár, és bármikor feltörheted. Ekkor az adót neked kell befizetned, nem automatikus.

7. Családok Otthonteremtési kedvezménye

1,2,3 gyermek után igénybe vehető állami támogatás, amivel a családok otthonteremtését támogatja a kormány.  Nem szükséges hozzá már meglévő gyermek, elég ha vállaljátok, hogy 4-8-10 éven belül meg fognak születni. Használt lakásra, bővítésre, építésre, új lakás vásárlásra használható fel, összege a gyermekek számától függ. 3 gyermek esetén a 10 millió forintot is elérheti az összeg, melyhez 10 millió forintos támogatott hitel is jár 3% kamattal. A CSOK-ról bővebben: Családok Otthonteremtési Kedvezménye.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!

2016-02-26T08:08:39+00:00 március 5th, 2016|Pénzügyek|3 hozzászólás

3 hozzászólás

 1. Prieglné Mária január 18, 2017 at 6:50 du. - Reply

  Ezek közül sajnos csak a LTP nekem való, amit már használok.

  • Szendrei Ádám január 18, 2017 at 6:51 du. - Reply

   Kár 🙂

 2. Kenderessy András április 11, 2017 at 1:08 du. - Reply

  Jó összeállítás! Aki a 4-et nem veszi igénybe, miközben van adózott jövedelme, az egyszerűen bolond.

Leave A Comment