7 jel, hogy mégsem vagy olyan jó a pénzügyekben

Mindenkinek gondoskodnia kell a pénzügyeiről, de van, akinek ez jobban megy, mint másoknak. Ha úgy érzed, mestere vagy a pénzügyeid kezelésének vagy még soha nem gondolkodtál azon, milyen ügyesen is boldogulsz a pénz világában, akkor olvasd el az alábbi hét pontot, hiszen az is meglehet, hogy mégsem vagy annyira tévedhetetlen pénzügyi szakértő, mint korábban gondoltad.

Következzen 7 jel, mely mind azt mutatja, hogy mégsem vagy olyan profi a pénzügyekben, mint gondoltad:

1. Nem tudod, mennyit keresel és mennyit költesz

Ha nem tudod, mennyi pénz érkezik havonta a bankszámládra, és mennyi kerül le róla, könnyen előfordulhat, hogy hiteleknek, túlköltekezésnek és adósságoknak teszed ki magad, ami kifejezetten negatív hatással lesz a pénzügyeidre.

Mi a megoldás? Vedd fontolóra valamilyen alkalmazás használatát, mint például a Koin vagy az Expense Manager, melynek segítségével könnyedén vezetni tudod a jövedelmeidet és a kiadásaidat, azoknak alakulását. Ha tisztában vagy azzal, mennyit keresel és mennyit költesz havonta, könnyebben meg tudod határozni azt is, mennyit tudsz megtakarítani, befektetni vagy éppen szabadon elkölteni.

2. Hitelkártya-tartozásaid vannak

A jövődbe való beruházásokkal és befektetésekkel ellentétben a rossz tartozások általában magas kamatlábakkal járnak, melyek akadályozzák a vagyonod és a tőkéd gyarapítását, és kedvezőtlenül hatnak a pénzügyeidre.

Mi a megoldás? A hitelkártya-tartozásod törlesztése mindig első helyen szerepeljen a fontossági sorrendben. A tartozást kísérő magas kamatláb miatt az adósság könnyen és gyorsan gyarapszik, és végül a többszörösére is nőhet a kamatnak köszönhetően.

3. A számláid minden hónapban meglepetést okoznak

Ha fizetéstől fizetésig élsz, mit tudsz tenni, ha váratlan költségekkel kell szembenézned? Hogy fizetnél ki egy kórházi számlát, egy továbbképzést vagy akár egy hétvégi kiruccanást?

Mi a megoldás? Vagy több pénzt kell keresned, vagy kevesebbet költened. Ha az első megoldás a szimpatikusabb, próbálj a munkahelyeden kialkudni egy fizetésemelést, vagy igyekezz egy kis extra keresetet teremteni magadnak a fizetésed mellé. Ha úgy érzed, könnyebb lenne kevesebbet költeni, próbálj meg jelentős változtatást véghezvinni a költségvetésedben, úgy, hogy csökkented valamelyik nagyobb kiadásodat, mint például a lakbér vagy az utazási költségek.

4. Stresszes vagy a pénzügyeid miatt

A fizetéstől fizetésig való megélhetés másik hátránya, hogy gyakran stresszt válthat ki, illetve bűntudatot is érezhetsz a költekezés miatt, hiszen soha nem tudod, mikor jöhet közbe valamilyen váratlan költség.

Mi a megoldás? Próbáld pontosan meghatározni, mi is az, ami miatt a stressz jelentkezik. Nincs elég pénzed, hogy kifizesd a számláidat? Úgy érzed, soha nem fogsz tudni nyugdíjba vonulni? Soha nem lesz lehetőséged elmenni egy hosszabb nyaralásra, hogy kikapcsolódj? Esetleg van pénzed, és pont a befektetéseid miatt aggódsz?

Tegyél valamit annak érdekében, hogy legyőzd a félelmeidet. Még az is jobb, mint a semmi, ha csupán 1 százalékkal többet takarítasz meg, mint korábban, hidd el, máris nyugodtabbak lesznek az éjszakáid.

5. Halasztgatod a nyugdíjcélú megtakarítás megkezdését.

Ugyan a nyugdíjas évek távolinak tűnhetnek, a kamatos kamat ereje azt bizonyítja, hogy a legjobb megoldás, ha olyan korán kezdesz el takarékoskodni, amilyen korán csak tudsz.

Mi a megoldás? Gondold át, milyen életet szeretnél élni a nyugdíjas éveid alatt, milyen életstílusra vágysz és kezdj is el pénzt félretenni, amint csak teheted. A NYESZ, az önkéntes nyugdíjpénztár, és a nyugdíjbiztosítás mind 20% adókedvezménnyel támogatott megtakarítási formák, és  a három legkedveltebb eszköze a nyugdíjcélú megtakarításoknak.

6. Megrémít a befektetés ötlete

Ugyan ijesztőnek tűnhetnek, de a befektetések sokkal nagyobb növekedést eredményezhetnek, mint ami a tradicionális megtakarítási számlák esetében lehetséges, ezért érdemes jobban megismerkedni velük és fontolóra venni őket.

Mi a megoldás? Kezdj az egyszerű befektetésekkel, mint például a befektetési alapok, ahol neked csak egy általános stratégiát kell megfogalmaznod, nem kell értened a befektetéshez. Kezdd kicsiben, a megtakarításodnak azzal a részével, amire ne, lesz rövid távon szükséged.

7. Úgy érzed, rejtegetnivalód van

Ha félsz attól, hogy valaki rájöhet a pénzügyeiddel kapcsolatos igazságra, van miért aggódnod. Akár a hatóság elől, akár ismerőseid elől van rejtegetni valód, elsődleges célod kell, hogy legyen ennek helyreállítása.

Mi a megoldás? Előbb vagy utóbb valaki úgyis megtudja, mi a helyzet a pénzügyeid terén, és ha már így áll a dolog, miért ne lehetne ez a személy olyan valaki, aki segíteni is tud? Gondolkodj el azon, hogy professzionális segítséget kérj, hiszen egy valódi  pénzügyi tanácsadó sok mindenben segíthet, ha a 7 pont közül valamelyikben felismerted saját magadat!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:11+00:00 október 28th, 2015|Pénzügyek|2 hozzászólás

2 hozzászólás

  1. ntf október 28, 2015 at 9:52 de. - Reply

    Ez az öngondoskodási maszlag már a könyökömön jön ki. Újabb néphülyítés, hogy takarítsanak meg minél többet, hogy a csalók elsikkaszthassák. Ez az év kellőképpen bebizonyította, hogy mit ér a felügyelet -> késleltetett allokáció, kötvényt valójában meg se veszik, csak “bizalmi” alapon higgyük el, a pénzt pedig ellopják, ha mégis szimatolni kezd a felügyelet, majd “homogén” csoportokat képeznek…önkéntes nyugdíjpénztár nem tagja a Bevának stb.

    • Szendrei Ádám október 28, 2015 at 9:54 de. - Reply

      Akkor költs el mindent, nehogy ellopják!

Leave A Comment