7 pénzügyi mérföldkő, amit jobb elérni a 40-es éveid előtt

  • pénzügyi mérföldkő

Odafigyelsz rá, hogy folyamatosan tartsd a pénzügyi terved és elérd a pénzügyi céljaidat? Néha megnézed mások hol tartanak a harmincas, esetleg ötvenes éveikben, és megpróbálod ahhoz viszonyítani a jelenlegi helyzeted? Olykor mindannyian összehasonlítjuk magunkat másokkal, de nem mindegy, milyen magas a mérce.

Ha a következő 7 mérföldkövet eléred a 40. születésnapod előtt, akkor biztosan jó úton haladsz.

1. Szabadulj meg a hiteleidtől

Ha nem tartozol elszámolással senkinek, nincsenek kötelező törlesztőid, az egy óriási szabadságot jelent. Nem csak azért, mert anyagilag is megterhelő, vagy mert a hitelre kamatot kell fizetned, hanem azért is, mert hitel nélkül sokkal könnyebben csinálhatod azt, amit szeretnél.

Lehet itt az idő, hogy saját vállalkozásba kezdj, de nem mered otthagyni a munkád, mert fizetned kell a lakáshitelt?

2. Érd el az anyagi biztonságot

Korábban már írtunk arról, hogy mit is jelent az anyagi biztonság. Egyrészről szükséges a bevételek és kiadások mindennapi egyensúlya, valamint a kisebb-nagyobb váratlan kiadásokat fedező vésztartalék.

Különösen fontosak a megfelelő élet- és egészségbiztosítások, ha gyermekeid vannak, vagy bárki, aki függ a te keresetedről. Szintén a ritka, de nagyon drága balesetek miatt van szükség az értékes vagyontárgyak biztosítására, pl casco vagy lakásbiztosítás formájában.

3. Vezesd a költségeidet és bevételeidet

Piackutatások bizonyítják, hogy már önmagában a tény, hogy valaki vezeted a kiadásokat, arra ösztönöz, hogy tudatosabban költs. Ha minden nap tételesen leírod, hogy mire.mennyit költöttél, látni fogod, hogy hol tudsz fájdalommentesen spórolni.

Ráadásul megkönnyíti a mindennapokat, hiszen könnyebben tudsz tervezni, és nem kell aggódnod hónap végén, hogy nincs miből elmenni szórakozni. A költségek vezetésével átveheted az irányítást a pénzügyeid felett. Ami kezdetben egy kis kellemetlenség, az a későbbiekben a tudatos pénzügyi döntések alapja lesz, és jó szokássá fog válni, amit nem szívesen hagysz majd abba.

A bevételeidet is kövesd nyomon, különösen, ha az váltakozik, mert mondjuk vállalkozó vagy. Hiába írod a költségeidet, ha nem tudod azokat szembe állítani a bevételekkel.

4. Indíts rendszeres nyugdíj megtakarítást

A magyar nyugdíjrendszer problémáiról már biztosan olvastál (ha nem, itt egy demográfiai körkép). A lényeg, hogy várhatóan a jelenlegi nettó kereseted kb. 30%-át fogod kapni nyugdíjként.

Első sorban tehát nem a gazdag, hanem a tisztességes megélhetés a cél. Ha ez megvan, akkor pedig érdemes elgondolkodnod, hogy mikor szeretnél visszavonulni, és milyen körülmények között akarod leélni a hátralévő életed. Vedd figyelembe, hogy bár egyes költségeid csökkenni fognak, az egészségügyi kiadások és váratlan kockázatok hirtelen nagy összeget is igényelhetnek. Jobb ezekre előre felkészülni.

Minél korábban kezdesz el félretenni a nyugdíjas éveidre, annál (exponenciálisan) könnyebb lesz összegyűjtened a kívánt vagyont. Azonban hiába minden tervezgetésed, ha nem jó a megvalósítás. Vigyázz, milyen nyugdíj megtakarítást indítasz, mert sok a drága unit-linked alapú, amelyek költségei felemésztik a hozamaidat. (Melyik a legjobb nyugdíj megtakarítás?)

Az előtakarékosság legyen rendszeres, feleljen meg a kockázattűrő képességednek, és használd ki a 20% adókedvezményt.

5. Sajátítsd el az alapvető pénzügyi műveltséget

Ha a fenti mérföldköveket elérted, akkor már mondhatod magadról, hogy tudatosan bánsz a pénzzel. De a pénzpiac számos terméket kínál, melyekre minden eszközzel megpróbálnak rábeszélni.

Az első, és legfontosabb, hogy mindig hasonlítsd össze a bankok, biztosítók, lakástakarékok ajánlatait, mert igen nagy különbségek vannak közöttük. Ehhez viszont az kell, hogy teljes mértékben tisztában legyél a termékek működésével, mert az ügynök csak a szépet fogja elmondani.

Tudnod kell összehasonlítani befektetéseket, lakástakarékokat, gyermek megtakarításokat, bankbetéteket, stb.

6. Alapozz meg egy második bevételi forrást

Ne panaszkodj, ha nem vagy elégedett a jelenlegi kereseteddel, inkább nézz körül, milyen lehetőségeid vannak újabb bevételi forrásokat kihasználni. Elsőként azokat a tevékenységeket vedd számításba, amivel már most is sokat foglalkozol, és szívesen csinálod. Sosem késő tanulni, vagy újrakezdeni. Nézd meg, hogy miben tudnál másoknak segíteni, és kérj cserébe korrekt fizetséget. 

Jó érzés több lábon állni, és így nem csak pénzügyedet, de saját magadat is fejlesztheted. És ki tudja, lehet, hogy pár év alatt valami igazán egyedülállót hozol létre.

7. Építsd a nettó vagyonod

Akár vállalkozásod van, akár alkalmazottként dolgozol fontos, hogy tudd, mennyi is a nettó vagyonod. Ezt nagyon egyszerűen úgy kapod meg, hogy összeadod az összes vagyonod, és levonod belőle az összes tartozásod. Ha az első mérföldkövet már teljesítetted, akkor nem lesz nehéz dolgod. Persze vállalkozóként egy hitel teljesen más, hiszen ott a hitel elvileg több pénzt termel neked, mint a kamat.

Összességében tehát nincs más dolgod, mint vezetni a bevételeidet, kiadásaidat, tartani a pozitív egyenleget, a megmaradt összegeket félretenni, és építeni a nettó vagyonod. Első lépésként egy vésztartalékra van szükséged, majd a hiteleket kell visszafizetni, majd befektetni, és végül élvezni a felhalmozott tőke hozamát.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:14+00:00 szeptember 10th, 2015|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment