8 dologban változott a CSOK: könnyebb lett hozzáférni

Sokan sérelmezik, hogy rendkívül szigorúak a CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezménye) feltételei, ezért azok sem kapják meg, akik egyébként “megérdemelnék”. Talán ezen elégedetlenségek csökkentése végett döntöttek úgy, hogy valamelyest könnyítenek a CSOK feltételein.

Bár sokan azt gondolják, hogy teljesen lehetetlen a CSOK szabályainak megfelelni, és csak egy állami szemfényvesztésről van szó, ez a számok alapján nem teljesen igaz.

Az év első hét hónapjában 14 240 , igénylést nyújtottak be a Családok Otthonteremtési Kedvezményére, összesen 38,3 milliárd forint értékben, de az igazi felfutás 2017-re várható. Ezeknek az igényléseknek körülbelül fele kapja meg ténylegesen a CSOK-ot, a többi esetben valamilyen feltétel nem teljesül. Ezen az arányon kíván javítani az új szabályozás.

Gyakori jelenség Magyarországon, hogy az ingatlanok osztatlan közös tulajdonban vannak, vagyis több ember tulajdonában vannak egyszerre. Ilyenkor mindenki tulajdonosa a teljes ingatlannak, és általában külön szerződésben kötik ki a használati jogokat.

Az új társasházak építésekor a társasház még szintén osztatlan közös tulajdon, amíg fel nem épül, és társasházzá nem alakul. Ez azonban sok esetben megakadályozta eddig, hogy CSOK finanszírozással épüljenek új társasházak.

A gond ezzel az volt, hogy a CSOK feltételei egyértelműen kimondták, hogy csak a kedvezményezettek szerezhetnek tulajdont a vásárolt / épített ingatlanban.

Ez megakadályozta például az ikerházak építését, vásárlását is, és gátat szabott az újonnan épülő társasházaknak CSOK-ból történő finanszírozásának, hiszen a beruházók körülbelül a lakás 50%-át kérik el előre.

1. Zöld lámpát kapott az osztatlan közös tulajdon

Legalább is ami az új társasházak, ikerházak építését illeti. A korábbi szabályozás értelmében ugyanis csak a használatbavételi engedélyt követően volt elérhető a 10+10 millió Ft, vagyis az építkezés befejezése előtt még az sem volt biztos, hogy az építkezők végül megkaphatják a támogatást.

Mivel az új lakások többségét a társasházi építkezések adják, ez a szabályozás igencsak visszavetette a CSOK felhasználhatóságát, és sok projekt emiatt nem tudott megvalósulni.

A változások értelmében már nem kell megvárni a társasház megalapítását, most már az osztatlan közös tulajdonban lévő lakások építése alatt is megállapítható a CSOK jogosultság.

Ez talán a legjelentősebb változás, de ezen felül további 7 ponton könnyítettek a CSOK hozzáférhetőségén:

2. Szintén zöld lámpát kaptak az osztatlan közös tulajdonon ikerházat építők azáltal, hogy az osztatlan közös tulajdonban álló telkeken épülő lakásokra ugyancsak igénybe lehet majd venni a 10+10 milliós támogatást. Ha a tulajdonosok egymással használati megosztási megállapodást kötnek, nem kell társasházzá nyilvánítani az épületet!

3. Az építőközösségek is jogosultak lesznek a CSOK-ra

4. Az igénylő halála esetén, az egyenes ági rokon, házastárs, élettárs is tulajdonjogot szerezhet a CSOK-os ingatlanban, és nem kell visszafizetnie a támogatást.

5. A bentlakási kötelezettség miatt kiestek eddig azok, akik foglalkozásukból adódóan nem tudták vállalni a bentlakási kötelezettséget. (Például a fegyveres testületek tagjai vagy a családos lelkészek.) Mostantól rájuk erre az időszakra nem vonatkozik majd a bentlakási kötelezettség.

6. Ezentúl a gyám is igényelheti a CSOK-ot, amennyiben a gyámság már legalább 1 éve fennáll, és a gyermek mindkét szülőjét elveszíti.

7. A magzatot korábban 24 hetes kortól lehetett figyelembe venni a támogatás igénylésekor, most ezt 12 hetes korra csökken.

8. Nem szükséges felsőoktatásban tanulnia 25 éves korig a gyermekeknek ahhoz, hogy figyelembe lehessen venni őket a gyermekek számánál. Így azok a gyermekek is beleszámítanak a támogatás igénylésekor számítandó gyermekszámba, akik nem tanulnak felsőoktatásban, de 25 év alattiak.

Ha a CSOK-kal kapcsolatban kérdésed van, vagy szeretnéd lakáshitellel is kiegészíteni, akkor mindenképpen írd meg nekünk. Szakértőnk segít megállapítani, hogy érdemes-e számolnod a CSOK-kal, valamint segítünk meggyorsítani, zökkenőmentesség tenni Neked a hitelügyintézést.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2016-09-10T12:10:55+00:00 szeptember 10th, 2016|Lakáshitel és kölcsönök, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment