8 pont, hogy hogyan tervezd meg a nyugdíjadat

A pontos terv készítése elengedhetetlen a biztos és minél kényelmesebb nyugdíjas évtizedek megalapozásához. Nem kell viszont feltétlen neked is pénzügyi tervezővé válnod: összeszedtük a nyolc alappillért, amelyekre építve egyszerűen megtervezheted idősebb korod financiális oldalát.

Sokan egyszerűen csak átugorják a tervezést. Vagy azért, mert nem tudják, hogy mekkora gondot fog jelenteni a nyugdíjkiegészítés, vagy azért, mert bele sem akarnak gondolni, és azt teszik félre, ami marad.

Mi a baj azzal, ha elmúltál 30 és nincs terved?

Ma 1,8 millió nyugdíjas él Magyarországon, és friss adatok szerint 2041 körül ez a szám eléri majd 2,39 milliót. 2060-ban a magyar társadalom harmada 65 évnél idősebb lesz. Mit jelent ez a te nyugdíjadra nézve?

2041-ben a nyugdíjba készülők, (és talán a már nyugdíjasok is) azzal szembesülnek majd, hogy minden 100 ezer forintnyi utolsó bérük után 30 ezer forintnyi nyugdíj illeti meg őket.

Érdemes tehát a másik oldalról indulni, és megnézni, hogy MOST mennyit költesz, és annak hogyan tudod összeszedni a megfelelő kiegészítését. Sokan azt gondolják, hogy idősen majd kevesebb költségük lesz.

Kutatások viszont azt mutatják, hogy éppen ellenkezőleg: átalakul a költségstruktúra, de a több szabadidő, és a romló egészségügyi állapot miatt nőnek a kiadások. Nézzük meg tehát azt a 8 lépést, amin végighaladva megtervezheted a nyugdíjadat…

1. Vízió nyugdíjas korodra

Az első lépés a célmeghatározás. Gondold ki, milyen jövőképet, víziót szeretnél megvalósítani a magad számára nyugdíjas éveidre. Milyen hobbiknak szeretnél hódolni, utazgatnál-e vagy mondjuk egy vidéki családi házat húznál föl magadnak.

Ez fogja meghatározni, hogy milyen mértékű előtakarékosságra van szükséged. Ne csak a célt találd ki, de rendelj hozzá konkrét összegeket is. Ha csak fenn akarod tartani a mostani életszínvonalad, és 2040-2060-ban leszel nyugdíjas, akkor legalább a fizetésed felét számold célként, mint havi járadék.

2. Mikor akarsz nyugdíjba menni?

Az előzőhöz kapcsolódik annak eldöntése, hogy mikor is akarsz nyugdíjba vonulni. Nyilván, minél előbb szeretnéd letenni a lantot, annál több pénzt kell annál rövidebb idő alatt megtakarítanod. Ehhez képest kell alakítanod a befektetéseid és megtakarításaid futamidejét. Egyszóval, amíg nincs meg a céldátum, nem tudsz tervet készíteni.

Sajnos a legtöbb embernek ez nem csak a korai nyugdíjat jelent, éppen ellenkezőleg. Sokkal több pénzt fogsz tudni összegyűjteni, és jelentősen kevesebbre is van szükséged, ha képes vagy 70 éves korodig dolgozni. Ez sok munkahelyen nem kivitelezhető, főként a fizikai munkák során.

Fontos, hogy tisztán láss, és tervezd meg, hogy mennyi ideig várható, hogy nyugdíjas leszel. A nők 65 éves koruk után még átlagosan 18,2, míg a férfiak 14,5 évre számíthatnak, de az emberek kb. fele túléli ezt a kort, szóval nem elég csak az átlaggal számolnod!

3. Költségbecslés a nyugdíjas évekre

Az egyes pont alapján ki kell számítanod, hogy ez a kívánt életszínvonal mekkora büdzséből valósítható meg. A ház, az utazgatás, de még a gyermekeid és unokáid támogatása is ide kell hogy tartozzon.

A kívánt életmód költségeinek becslésénél érdemes inkább fölfelé kerekíteni, hiszen számos olyan faktor jöhet be, amivel nem számolnál, mint mondjuk az infláció. Persze nem lesz forintra pontos a terved, de a lényeg, hogy legyen egy viszonyítási alap, amely segít elindulni.

Amint mondtam, ezt rendszerint alul becsülik az emberek, gondolván, hogy kevesebb is elég lesz. Ha holnaptól fele ennyit keresnél, mi történne?

4. Mennyi megtakarításra van szükség a nyugdíjadhoz?

Vedd, hogy a kettes pont alapján mennyi nyugdíjra számíthatsz a – mondjuk úgy – hagyományos csatornákon. Aztán vond le ebből, hogy mennyi költséggel számoltál az előző, 3. pontban. Ezzel megkapod, hogy mennyi pluszt kellene megtakarítanod a terveid megvalósításához.

Készítettünk egy kalkulátort, amivel ki tudod számolni, hogy mekkora megtakarításra van szükséged:

Mekkora nyugdíjcélú megtakarításra van szükséged? – KALKULÁTOR

Ebbe a kalkulátorba írd be, hogy milyen havi rendszeres kiadásokra számítasz, és add meg az egyszeri költségeket is. Utána a kalkulátor megmondja, hogy a befektetésed költségétől függően mekkora havi megtakarításra lesz szükséged.

5. Nyugdíj-megtakarítási terv készítése

A pontos tervkészítéshez oszd fel, hogy mennyit kellene még előteremtened, illetve befektetned évente. Ehhez kell tudnod, hogy mikor is terveznél nyugdíjba vonulni. Persze semmi sem akadályozza, hogy módosítsd az előzetes víziódat. A lényeg, hogy az igényeidnek és lehetőségeidnek pontosan megfelelő tervet állíts össze. Ebben benne lesz, hogy havi szinten 100, 400 vagy 1 400 ezer forintra lesz szükséged nyugdíjasként ahhoz, hogy boldognak érezd magad.

Ezt a költségvetést foglald pontos, időzített írásos tervbe, kiküszöbölendő, hogy bármikor is elfogyaszd azt az összeget, amely 70-80 éves korodra van félretéve.

A coaching egyik legalapvetőbb praktikája, hogy amit írásba fektetsz, ahhoz jobban ragaszkodsz, jobban tudatosul. Ezért javasoljuk, hogy ezt a tervet is írásban készítsd el, mint afféle szerződést önmagaddal.

6. Fektesd be a megtakarításodat

Amit mindenképp tarts szem előtt, azok a költségek. A több évtizedes futamidőre számolva ugyanis a legkevésbé sem mindegy, hogy van-e bármilyen rejtett költség a konstrukcióban, illetve hogy a hagyományos költségek 3 vagy csak 0,9 százalékra rúgnak-e.

Magyarországon jelenleg ez a három nyugdíjcélú megtakarítás jön szóba a normál alapok mellett:

 1. Nyugdíjbiztosítás
 2. Nyugdíj előtakarékossági számla
 3. Önkéntes nyugdíjpénztár

Ezek közös jellemzője, hogy 20 százalék adókedvezményt kaphatsz rajtuk keresztül a befizetéseid után. Ha egész a nyugdíjas korodig vezeted ezeket, teljesen adómentesen juthatsz a pénzedhez. Mindehhez azonban vállalnod kell, hogy nem nyúlsz hozzá a pénzhez nyugdíjas korodig. Ezek a konstrukciók tehát segítenek betartani azt a fegyelmezettséget is, amelyről az imént beszéltünk, tehát még az önfegyelem is könnyebb ezekkel.

7. Használd ki az állami adókedvezményeket!

Ha beszéltünk a költségminimalizálásról, akkor külön érdemes kiemelni az adózást. A normál költségekhez hasonlóan ezek is folyamatosan jelentkező költségtényezőt jelentenek, tehát ennyivel is kevesebbet tudsz magadra fordítani a megszerzett összegből. A pár tízéves futamidő alatt minél nagyobb összegről van szó, annál nagyobb levonásokról beszélünk itt.

Pontosan emiatt fontos, hogy kiaknázd a kínálkozó adómegtakarítási lehetőségeket, amelyeket fent is említettünk.

8. Kezdd most!

Ne feledd, minél tovább halogatod a nyugdíjcélú megtakarítást, annál nehezebben jöhet össze a kívánt anyagi háttér. Könnyű belátni, hogy minél kevesebb idő áll rendelkezésedre az előtakarékossághoz, a bevételed annál nagyobb százalékát kell erre a célra elkülönítened amellett, hogy minden egyéb célra eleget szánsz továbbra is.

FONTOS, hogy ha most indítasz nyugdíjcélú megtakarítást, akkor nézd meg az alábbi videót, amiben gyorsan összefoglalom, mire figyelj:

A tapasztalat szerint vagy nagy önmegtartóztatás lesz az ilyen esetekből, vagy pedig egyszerűen nem tud eleget félretenni a nyugdíjas évekre, és akkor kellene kitalálni valami B-tervet. Ezért szokás mondani, hogy a késlekedés teheti legsimábban tönkre a nyugdíj-előtakarékossági tervidet. Úgyhogy ne várj, kezdd most, a szakmai kérdésekben pedig nyugodtan számíts a szakértőkre!

Amennyiben kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban vagy észrevételeidet oszanád meg velünk, kattints az alábbi gombra és írd meg nekünk:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-11-18T10:19:45+00:00 november 18th, 2017|Befektetés, Megtakarítás, Nyugdíj|3 hozzászólás

3 hozzászólás

 1. Légman Zsolt november 21, 2017 at 6:48 du. - Reply

  Kedves László és Ádám!

  Én jelenleg 42 éves vagyok és van az Allianznál egy életprogramom amit most már lassan 3 éve fizetek értékkövetéssel.
  Ma felhívott egy ügyintéző az Allianztól, és ajánlotta nekem,hogy változtassam az életprogramomat nyugdíj célú megtakarításra,mert van rá 20% állami támogatás.
  Az én problémám az ezzel az ajánlattal,hogy az én nyugdíjamig van hátra 23 év. ez idő alatt nem nyúlhatok hozzá a félretett pénzemhez,mert elbukom a 20%-ot. Az annyira talán nem is lenne gond,hogy nem férek hozzá idő előtt,de az jobban zavar,hogy ha esetleg nem élem meg,vagy olyan egészségi állapotba kerülök,hogy már nem tudom élvezni a felhalmozott pénz nyújtotta jobb életszínvonalat. Sajnos nem látok a jövőbe,de lássuk be ennek is megvan az esélye.
  Nekem még mindíg jobban tetszik az életprogaram az értékkövetéssel.
  Nem vetem el a nyugdíjcélú megtakarítás lehetőségét és terveim is vannak a jövőre nézve.
  Egyenlőre elég jól sikerül a megtervezett úton haladni. Elsődleges célom a lakáshitelem letörlesztése és újra hitelmentessé válni.

  Üdvözlettel!

  Légman Zsolt

  • Szendrei Ádám november 21, 2017 at 7:56 du. - Reply

   Szia Zsolt! Érthető a dilemma, de ezt neked kell eldöntened.

   • Zoltán január 26, 2018 at 2:53 du. - Reply

    Valami nem stimmel. Nyugdíjbiztosítás 2014. január 1-től köthető. 2014-ben miért nem ezt ajánlották az Allianznál?
    A nyugdíjbiztosítás akkor is szolgáltat, ha jelentős egészségkárosodás következik be. Amennyiben nem éled meg a nyugdíjkorhatárt, akkor a kedvezményezett jogosult a teljes összegre (az addig jóváírt adójóváírásra is).
    Itt is igaz, hogy nem szabad mindent egylapra feltenni. Nem csak biztosítás van a világon, léteznek más megoldások is.
    (Pl. ingatlan, arany. ….) Van ami a biztonságot szolgálja, más az elérhető hozamot. Van ami likvid, van ami nem.
    Személyre szabottan kell a portfóliót kialakítani.

Leave A Comment