A fiatalok inkább megtakarítanák az ölükbe hullott egymilliót

  • fiatalok

A pályakezdő fiatalok 75 százaléka, ha váratlanul hozzájutna egymillió forinthoz, akkor az összeg nagyobb részét megtakarítaná – derült ki a K&H pályakezdők jóléti index második negyedéves adataiból. Az átlagnál takarékosabbak a férfiak és a 26 évnél fiatalabbak, míg a leginkább költéspártiak a budapestiek és a GYES-en lévők. A legtöbben lekötött betétbe vagy megtakarítási számlára helyeznék el a pénzt.

A készpénz még kifejezetten népszerű a kisvárosokban, a diákok és a munkanélküliek körében. Akiknek nincs saját jövedelme, szintén a készpénzt preferálják jobban például a folyószámlához képest. A K&H pályakezdők jóléti index második negyedéves lekérdezésekor a Bank feltette azt a kérdést is:

„Ha hozzájutnál 1 millió forinthoz, mit tennél vele?”.

Az 500 megkérdezett 27 százaléka mondta azt, hogy a teljes összeget félretenné, 48 százalék pedig a kisebb részét elköltené, a nagyobb részét félretenné.

A legnagyobb megtakarítási hajlandósággal azok rendelkeznek, akiknél a háztartás anyagi szempontból átlag feletti, akik jellemzően egyébként is megtakarítanak a hónap elején, illetve akiknek már jelenleg is az átlagnál több megtakarításuk van. Azok, akik használnak netbankot, szintén nagyobb valószínűséggel takarítanák meg ezt az 1 millió Ft-ot, mint a netbankot nem használók.

A megkérdezettek 51 százaléka lekötött betétbe tenné a pénzt, második helyen a megtakarítási számla (48%) áll, mint preferált megtakarítási forma, azonban a válaszadók 44 százaléka otthon tartaná készpénzben pénzét.

A megtakarítási számla inkább a nők és a 26 év felettiek számára vonzó opció, illetve azoknak, ahol a háztartás jövedelme magas. A netbank használók a megtakarítással kombinált életbiztosításra is nyitottabbak. Az állampapír kifejezetten vonzó azok körében, akik a teljes összeget megtakarítanák.

Bizakodóbbak a fiatalok

Ismét bizakodóbbak a fiatalok – derült ki a K&H pályakezdők jóléti index második negyedévi adataiból. Elsősorban a családra és a barátokra vonatkozó kérdésekben adtak kiemelkedően pozitív választ a megkérdezettek, ennek köszönhetően az eddig mért 3. legmagasabb indexszám, +11 pont született. Az elégedett optimisták száma feltehetően az új családtámogatási rendszer (CSOK) hatásának is köszönhető. Megfigyelhető ugyanakkor, hogy a munkanélküliek egyre hosszabb ideje nem találnak állást, és egyre kevésbé remélik, hogy gyorsan álláshoz jutnának.

A fiatalok pozitívabban értékelik a lakáshitelhez jutási esélyeiket is, ugyanakkor továbbra sem törik magukat, hogy elköltözzenek a szülői házból.

A K&H pályakezdők jóléti index méréséről

A K&H pályakezdők jóléti indexe megállapításához negyedévente 500, 19 és 29 év közötti fiatalt kérdeznek meg interneten kiküldött kérdőív segítségével, melyet a válaszadók önállóan töltenek ki. A megkérdezés a városi népességre terjed ki, és reprezentatív a nem, a korcsoportok, a befejezett iskolai végzettség és a régiók illetve településtípus tekintetében. A válaszadók az élet számukra legfontosabb területeit értékelik aszerint, mennyire elégedettek és mit várnak a jövőtől. A felmérés eredményeiből a K&H negyedévente teszi közzé a pályakezdők jóléti indexét.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:15+00:00 augusztus 25th, 2015|Megtakarítás, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment