A hosszú életnek is van pénzügyi kockázata

  • hosszú élet

A hosszú élet jó dolog. A legtöbb ember egyetért ezzel a kijelentéssel. A hosszabb élet azt jelenti, hogy több időd jut kiélvezni mindazt, amit a világ kínál, és több időt tudsz szeretett családoddal és a kedves barátaiddal tölteni. Akkor mégis mi az a kockázat, amire a cím utal?

A kockázat szó ebben az esetben azokra a gazdasági realitásokra utal, melyekkel szembe kell néznie minden személynek, aki jó úton halad, hogy túlélje a várható átlagéletkort. Annak a pár szerencsés embernek, akik komoly vagyonnal vagy magas nyugdíjjal rendelkeznek, a hosszú élettel járó pénzügyi gondok nem adnak okot az aggodalomra. A többiek számára azonban elengedhetetlen a gondos tervezés, melyre támaszkodni tudnak, ha túlélik a várható életkort.

Talán úgy a legegyszerűbb elképzelni a hosszú élet okozta anyagi kockázatokat, ha példának veszünk egy személyt, aki tovább él, mint ameddig a nyugdíj megtakarítása kitart. Vegyük például Istvánt. István az átlaghoz hasonlóan 66 évesen vonul nyugdíjba és elkezd a nyugdíjából élni. A nyugdíj fedezi havi költségeinek nagy részét, de nem elég az összes kiadás fedezéséhez. István szerencsére rendelkezik egy befektetési portfólióval is, 55 millió forintértékben, melyből havonta 27 0000 forintot fel is vesz, hogy fedezze azokat a kiadásait, melyekre a nyugdíj nem elég.

Ez a terv fenntartható is lenne, ha István feltételezi, hogy 80-85 éves koráig lesz szüksége pénzre. De mit tegyen, ha megéli a 95 éves kort? Ez a szcenárió sok kellemetlen pénzügyi problémát hozna magával. Először is, István befektetési számlája teljesen kiapadhat a havi pénzfelvevés és a piac változékonyságának következményeképpen. Ha erre István 87 éves korában kerül sor, valószínűleg már nem lesz mentálisan vagy fizikailag alkalmas arra, hogy részmunkaidőben dolgozzon, annak érdekében, hogy egy kis plusz jövedelemre tegyen szert. A helyzetet tovább nehezítené, ha egészségügyi költségei hirtelen megnövekednének, nagyjából akkor, mikor a pénze is elfogy.

Tervezés a hosszú életre

Több megoldás közül is választhatsz, ha szeretnéd magad megvédeni a hosszú élet okozta pénzügyi kockázatoktól. Ha még viszonylag fiatal vagy (40-60 éves), tervezd a nyugdíjadat hosszabb várható élettartamra is.

Ha 68 vagy 70 éves korodig halasztod a nyugdíjba vonulást, több pénzt tudsz összegyűjteni és magasabb nyugdíjra is számíthatsz. Az, hogy tovább dolgozol, ha az egészséged megengedi, a legalapvetőbb módja annak, hogy szembeszállj a hosszú élet okozta pénzügyi kockázatokkal. Ez a megoldás azonban kényszer megoldás, inkább arra törekedj, hogy minél hamarabb elérd az anyagi szabadságot!

Ha semmiképp nem szeretnél tovább dolgozni, vagy az egészséged nem engedi ezt meg, és 65 évesen vagy még korábban kell nyugdíjba vonulnod, és családtörténeted azt sugallja, hogy hosszú életed lesz, gondosan meg kell tervezned a nyugdíjas éveidet.

Ez jelentheti azt, hogy csökkentened kell a havonta felvenni szándékozott összegeket, vagy esetleg egy kisebb otthonba kell költöznöd. Sok nyugdíjas keres magának valami olyan munkát, melyet otthonról tud végezni, hogy némi extra bevételt biztosítson magának a nyugdíj összege mellé.

A hosszú élet okozta pénzügyi kockázat elkerülése

Amikor nyugdíjcélú megtakarítást választasz, fontos, hogy ne csak az ügynökök által számolt 85 évvel kalkulálj. Mi van, ha 95 éves korodig élsz? Ennek megfelelően a befektetéseidet is tudnod kell kezelni, vagy a járadékfizetést kell átütemezni. Alapvetően úgy tudod elkerülni ezt a kockázatot, ha van B terved. Például mondhatod, hogy felkészülsz a nyugdíjas évekre, és felhalmozol annyi vagyont, hogy 85 éves korodig ne kelljen a B tervhez folyamodnod.

Ha meghalsz 85 éves korod előtt, akkor nem lesz anyagi problémád, ha viszont tovább élsz, akkor jöhet a B terv, vagyis olyan vagyontárgyaidat is pénzzé teszed, amivel alap esetben nem számoltál, és az örökséged részét képezték volna. Ilyen lehet pl. az ingatlan amiben laksz. Egy 15-20 milliós lakásból már vásárolhatsz magadnak helyet egy öregek otthonában, vagy bérelhetsz albérletet.

Ami a legfontosabb, hogy lesz mihez nyúlnod, és nem kell a gyermekeidre támaszkodnod, ha elfogy a nyugdíj megtakarításod. 

Ezért sem mindegy, hogy melyik megtakarítási terméket választod ki. Minél hosszabb a táv, annál többet fog számítani az az éves 1-2% költség, amit megspórolhatsz, ha szakértőre bízod a nyugdíjcélú befektetésed.

Azzal ne számolj, hogy életbiztosítást fogsz kötni, mert idős korodban már egy biztosító sem fog szóba állni veled. Minél idősebb vagy, annál kevésbé lesz értelme a kockázati életbiztosításnak.

Tervezés, tervezés, tervezés

A hosszú életre való felkészülés elég cseles, hiszen sok a változó benne. Sok 40 éves el sem tudja képzelni, hogy fog kinézni az élete 40 vagy 50 év múlva. Mégis, van néhány alapvető lépés, melyet felkészülés gyanánt meg tudsz tenni, mint például az, hogy fiatalon kezdesz el gyűjteni és kihasználod az adókedvezmények előnyeit. Mindez jelentősen megkönnyítheti az életedet, attól függetlenül, milyen helyzetben vagy. Az is fontos, hogy konzultálj valakivel, aki megfelelő tudással rendelkezik a hosszú életre való pénzügyi felkészülésről, és általában a nyugdíjjal kapcsolatos kérdésekről.

Ha kíváncsi vagy rá, melyik megoldás felelne meg a legjobban, a Pénzügyi Tudakozó rendelkezésedre áll. Tudjuk, hogy nem könnyű meghozni egy olyan döntést, amely ilyen hatalmas hatással lesz az életedre akár évtizedek múlva, de azt is pontosan tudjuk, milyen fontosak ezek a döntések. Segítünk neked pénzügyileg felkészülni az arany nyugdíjas évekre, és átsegítünk a döntéshozatalon.

Ha megtaláltuk a számodra legkedvezőbb megoldást, nem lesz más dolgod, mint lazítani és élvezni a nyugdíjas éveket, hiszen nem kell többet aggódnod a pénzügyi jövőd miatt.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:11+00:00 november 12th, 2015|Nyugdíj|0 Comments

Leave A Comment