A kamatadó, és a TBSZ számla adózása 2016-ban

  • TBSZ adózása 2016

A személyi jövedelemadó csökkenése miatt a TBSZ számlákon is változik az adózás a kamatok után 2016-tól. A TBSZ számlák kamatadó-mentességet biztosító számlák, ha kivárjuk az 5 éves időtávot. A kamatadó 2016-ben 22%-ról 21%-ra csökken az SZJA változások miatt. Ezt követik a TBSZ számlák is.

Mennyi a kamatadó 2016-ban?

A kamatadó 2016-ban 15% SZJA-ból és 6% EHo-ból áll a legtöbb esetben. Kivételt képeznek ez alól az állampapírok, valamint az olyan befektetési alapok, amelyek legalább 80%-ban állampapírt tartanak. Ezeken a papírokon a kamatadó után nem kell 6% EHo-t fizetni, így a teljes kamatadó csak 15% lesz 2016-tól. (16% volt 2015-ben)

Ez egy plusz előny egyébként az állampapírok javára a banki lekötésekkel szemben, hiszen mindkettő biztonságos 2-3% körüli kamatot fizet, azonban az állampapírra nem kell 6% EHO-t megfizetni.

Van egy szabály, miszerint  450 ezer forint felett nem kell EHo-t fizetni, és szokott lenni kérdés, hogy ilyenkor mi van a kamatadóval. A 450.000 forintos EHO maximum csak a 14%-os EHO kulcs alá eső jövedelmekre vonatkozik, így a 6%-os kamatjövedelmekre vonatkozó EHO nem tartozik bele.

Hogyan működik a TBSZ 2016-ban?

A TBSZ számla első fázisa a gyűjtőév, mely a megnyitás évében december 31-ig tart. Ez alatt az időszak alatt bármikor befizethetünk a számlára, a pénz kamatozik is, de az 5 éves periódus, ami a teljes kamatadó-mentességhez kell, csak a következő év január 1-én fog elindulni.

Ha a gyűjtőév +  3 év előtt felveszed a pénzt, akkor meg kell fizetned (és be kell vallanod az adóbevallásodban) a kamatadót, ami ugyan annyi, mintha normál számlára tetted volna be a pénzt, vagyis 15% SZJA + 6% Eho, azaz 21%. A kamatadót csak a kamatokból kell megfizetned, a tőkéből nem. Tehát az adó alapja az a hozam, amit elértél a befektetéssel.

Mikor letelik a 3 év, csökken az adókulcs: nem kell EHO-t fizetned, és az SZJA 10%-ra csökken. Itt tehát nem változik az adózás 2016 -tól, a teljes hozamra 10% kamatadót kell fizetned.

A TBSz a gyűjtőév + 5 év lejárta után lesz teljesen kamatadó mentes.

A TBSZ adózása és működése ábrával

 

TBSZ adózása 2016

TBSZ adózása és működése 2016

Mivel a gyűjtőév mindig december 31. után indul, sokan év végén indítják el a TBSz számlákat, mivel előtte igazából mindegy, hogy a számlára helyezzük-e a pénzt. Jó stratégia, ha év közben egy likvid, olcsó, némi kamatot is adó megtakarítási számlán gyűjtesz, és mikor eljön az év vége, azt egy összegben átutalod a TBSz számlára és befektetési alapokba helyezed például.

Más kamatadó-mentes számlák

Nem csak a TBSz számla kamatadó-mentes 2016-ban. Ide tartoznak még a különböző eseti számlák, melyekre költséghatékonyan lehet elhelyezni pénzt, ráadásul likviden, megspórolva a gyűjtőévet. Ide tartoznak az egyösszegű életbiztosítások, ám ezek jellemzően drágábbak, mint a sima értékpapír számlák. És ide tartozik minden nyugdíj előtakarékossági számla is, valamint a Start-számla.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, iratkozz fel hasznos tippjeinkre, vagy kérdezz tőlünk bármit, az alábbi form kitöltésével:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:10+00:00 november 28th, 2015|Befektetés, Megtakarítás, Pénzügyek|2 hozzászólás

2 hozzászólás

  1. Mariann november 16, 2016 at 12:22 du. - Reply

    2017.01.01-től melyik törvény vagy rendelet szabályozza az EHO eltörlését? Köszönöm a választ!

Leave A Comment