Vannak olyan biztosítások, amelyek vállalati juttatását az állam az adó és járulékok elengedésével támogatja. Ide tartozik a haláleseti kockázati biztosítás, a teljes életre szóló (whole-life) biztosítás, valamint az egészség- és baleset-biztosítás is.

Komoly szigorítás történt a tisztán kockázati életbiztosítások terén, ugyanis az adómenetes kockázati biztosítás díja – legalábbis egy cég egy munkavállalónak fizetett díja – havonta a minimálbér 30 százalékában lett maximálva. (csoportos biztosítás esetében a fizetett díj egy biztosítottra jutó része)

2013-tól a bruttó minimálbér 98.000 Ft. 98.000 x0,3 = 29.400 Ft (/ hó a maximum/fő)

Az efölötti rész után a kifizetőnek (a juttatónak) az “egyes meghatározott juttatásoknak” megfelelő mértékű szja és az EHO fizetési kötelezettsége keletkezik.

Szintén eszerint adózik jövőre a kockázati biztosítás teljes díja, hogy ha a biztosítási szerződésben például kármentesség címén a befizetett díj legalább 30 százalékát visszafizeti a biztosító, de nem a munkáltatónak, hanem a munkavállalónak.

Szintén adóköteles a személybiztosítás alapján nyújtott olyan szolgáltatás, amely nem minősül halál esetére szóló biztosítási, nyugdíj biztosítási  járadékbiztosítási, baleset-biztosítási vagy betegségbiztosítási szolgáltatásnak, továbbá az olyan biztosítási szerződés alapján nyújtott szolgáltatást, amelynek díját vagy díjának egy részét magánszemély költségként elszámolta.

A nem adómentes, magánszemély javára kötött élet-, baleset- és betegségbiztosítási szerződés alapján a kifizető által fizetett adóköteles biztosítási díj nem összevonandó jövedelem, hanem a kifizetőt terhelő 51,17 % befizetés mellett adható ún. egyes meghatározott juttatás

Szeretnéd, ha kockázati biztosításod után pénzt is kapnál vissza, adózás nélkül?

Van erre is megoldás, sőt akkor már azt is megmutatom, hogyan lehet húsz százalékkal olcsóbban kötni céges kockázati életbiztosítást.

Videó:

Kockázati életbiztosítások adózása 2013 videó

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!