A korcs pénzpiac sok pénzt érő tanulsága

 • korcs penzpiac

Kutatások szerint a hagyományos termékek esetében, a piacon van egy öntisztító folyamat, ami meggátolja, hogy a rossz termékek uralják az áruházak polcait.Ha egy termék rosszabb vétel, mint egy másik, akkor az emberek előbb utóbb nem fogják vásárolni. Kivéve…

A fekete doboz…

Más a helyzet a pénzpiacon, ahol a termékek olyanok, mint egy fekete doboz: az emberek nem értik, nem tudják összehasonlítani őket. Vesznek egy “fekete dobozt”, amit 15 év múlva nyitnak ki, amikor már késő.

(Fekete doboz alatt egy olyan dobozt képzelj el, aminek nem ismerjük a tartalmát, és csak 10-20 év múlva derül ki, hogy jól döntöttünk-e.)

Azt tudják, hogy spórolni kell a nyugdíjra, gyermeknek, lakásra, tehát kell venni egy dobozt. De nem tudják, melyikben mi van.

Nagyon érdekes ez a hasonlat, mert pontosan erről van szó: Ha ilyen fekete dobozt vásárolnánk, kitől vennénk meg? Olyantól, akiben megbízunk, akit ismerünk, hiszen ő biztosan teli dobozt fog adni.

A pénzpiac torz működése miatt vesszük a rossz termékeket

Mivel bizalom alapján vásárolnak a legtöbben pénzügyi terméket, ezért elterjedt a személyes értékesítés, ahol a legerősebb a meggyőző erő. Annyira erős lett idő közben ez az értékesítési csatorna, hogy maga az ügynök hálózat erősebb lett, mint a pénzintézetek.

Egyedülálló módon a pénzpiacon (főként az életbiztosítási piacon) az értékesítési hálózat diktál. Az értékesítési hálózat érdeke pedig, ahogy minden cégé, a magasabb profit. A magasabb profithoz magasabb költség szükséges, amit az ügyfél fizet meg. Ilyen volt például a Brokernet: az AVIVA biztosítóval és a CIG biztosítóval karöltve olyan termékeket fejlesztetett ki, amiket a saját márkájára szabhatott. Ezek voltak az első saját márkás életbiztosítások.

Vagyis volt a biztosítónak egy X terméke, mondjuk évi 5%-os költséggel, a Brokernetnek meg csináltak egy másik változatot “Brokernet XY” néven 8%-os költséggel. Konkrétan emlékszem, hogy telefonon a kérdésemre, miszerint miért van két termék, ami ugyan az, csak az egyik rosszabb az ügyfélnek, a biztosító azt válaszolta, hogy a tanácsadót kérdezzem, miért azt ajánlotta. (??)

Szóval a korcsosulás ott tart, hogy a tanácsadó hálózatok (OVB,Quantis, MPK, stb..) saját termékeket kapnak a biztosítóktól, és az ő akaratuk erősebb, mint az ügyfeleké, hiszen az ügyfelek nem tudják, mi van a dobozban. A költségek egyes termékeknél (pl Uniqa, Generali, Ergo, CIG, Aegon, Metlife, Signal, stb..) elérték a brutális 10% / évet!

Szerencsére az MNB 2017-től fellépett az ügyben, és éves 5% körül maximalizálta az éves költséget. De ettől a termékek nem lettek átláthatóbbak, sem jobbak…

Az ügyfelek pedig vették, és mind a mai napig veszik, bízva a független tanácsadójukba, aki “minden pénzintézetet megvizsgál (aki elég jutalékot ad az MLM hálózatának). Vegyük észre, hogy a tanácsadónak hiába kell 3 terméket összehasonlítania, bőven van választék az évi 10% költségű termékekből is.

A legtöbb tanácsadó egyébként maga is elhiszi, hogy a cége vizsgálja a termékeket az ügyfél szempontjából, mert a legtöbb oktatáson nekik is ezt mondják. Valójában viszont a legritkább esetben történik ez, és az ügynökök valójában mindenkinek ugyan azt a 3-4 terméket ajánlják.

Konkrét termékek ma

De, hogy ne érjen az a vád, hogy csak vádaskodom, nézzünk néhány mai terméket. Azt kell tudni, hogy ezek szolgáltatásban megegyeznek az eredeti termékkel, költségben van különbség. Az éves teljes költséget a TKM mutató fejezi ki százalékban (10 évre).

 • Allianz Életprogram normál: 2%-3,07%
 • Allianz Életprogram OVB: 6,39% – 7,18% – háromszoros költség a független tanácsadótól, köszönjük!
 • CIG Pannonia Klikk: 2,16% – 4,84%
 • CIG Pannonia Pro: 7,37% – 9,88%
 • Generali Exkluzív Speciál : 2,61% – 5,63%
 • Generali MBI Life Jövőszámla: 8,40% – 11,57%
 • Generali Brokernet Optimus Prime (Quantis): 5,23% – 8,33%
 • Aranyszárny Életút Serpa (OVB): 7,71% – 10,98%

Uniqa-tól bármelyik terméket választhatnám, de a leggyakrabban ez jött elő:

 • Flex Invest Premium (OVB): 7,61% – 10,99%

Az összes ilyen termék TKM mutatóját megtalálod itt. Ha a megadott időtávra 4% feletti költsége van, akkor biztosan rosszul jársz vele, de még a 3% is magasnak számít. Arról, hogy mennyit számít a költség már sokszor írtam, például itt: életbiztosítás költségei.

Látnod kell, hogy amit mi próbálunk csinálni az több, mint egy jó megtakarítás értékesítése. Mi a jelenlegi rendszert szeretnénk megreformálni, hogy ne verhessék át az embereket a “független pénzügyi tanácsadók”, akik egyébként maguk sem tudják, hogy mekkora kárt okoznak az ügyfeleiknek,

Éppen ezért kérünk, hogy mielőtt aláírsz bármit is, küldd el nekünk egy véleményezésre, üljünk le, beszéljük át, hadd játsszuk el az ördög ügyvédjét. A döntés a kezedben marad.

Tudom hogy sokan bombáznak most nyugdíj megtakarítással, mert itt az év vége, és siettetnek, de ne döntsd addig, amíg nem ültünk le. Ha szeretnél velünk konzultálni, küldd el érdeklődésed az alábbi form segítségével:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-03-11T11:55:04+00:00 november 30th, 2015|Biztosítás, Megtakarítás|9 hozzászólás

9 hozzászólás

 1. Fehér László január 19, 2017 at 7:17 du. - Reply

  Szia,

  OVB től kaptam SIGNAL IDUNA Öngondoskodási terv 2.0 -át éves várható hozam 7% index 5%, ha ismeritek ezt mi véleményetek róla?
  Köszönettel:
  Fehér László

  • Szendrei Ádám január 19, 2017 at 9:44 du. - Reply

   Drága. Van sokkal jobb.

 2. Vácz Gábor február 6, 2017 at 5:38 du. - Reply

  Melyik Önkéntes Nyugdíjbiztosítót érdemes választani??

  • Szendrei Ádám február 6, 2017 at 5:45 du. - Reply

   Nincs olyan, hogy önkéntes nyugdíjbiztosító. Önkéntes nyugdíjpénztár van, és biztosító. A kettő ég és Föld. A válasz: attól függ… A kérdezz minket menü alatt írd meg, hogy mi a cél, mekkora az összeg, mi a fontnos számodra. Köszi!

 3. Szentes Zsuzsanna március 16, 2017 at 11:15 de. - Reply

  Nna, az OVB-be mi is belefutottunk, baleset,- ès èletbiztosítást kötöttünk.Csak pár ève fizetjük, de egyre több rossz hírt hallok, ès fèlek a vègeredmènytől. Úgy tudom, ha vanaki az első èvekben kilèp, 700.000Ft-ot is veszíthet.

 4. Gelencsér Z. április 17, 2017 at 6:01 du. - Reply

  Jó estét!

  UNION Pezsgő Nyugdijbiztosításáról mi a vélemény? Feleségem havi 10.000Ft én havi 5.000Ft kezdővel kezdeném.

 5. Hajnal Anna május 17, 2017 at 5:41 du. - Reply

  Union24 nyugdíjbiztosítást találtam, ahol alacsony a TKM. De vajon a haszon elég nagy-e. Jó választás lenne?

 6. Bódásné Magyar Mónika szeptember 14, 2017 at 10:57 de. - Reply

  Sziasztok!
  OVB72 Aranyszárny Életút befektetési egységekhez kötött életbiztosítást kötöttünk, és most kaptuk kézhez a 6. év végi számlakivonatot, és egyáltalán nem jót mutat, mert a biztosítás aktuális értéke jóval elmarad az eddig befizetett pénzösszegtől (a biztosítás megkötésekor ebben az évben az aktuális értéknek meg kellene haladnia a befizetett összeget a költségek levonása után, itt nyilvánvalóan nem ez a helyezt….)Milyen lehetőségeink vannak? Lehet terméket váltani biztosítón belül, érdemes -e? Vagy inkább könyveljük el a veszteségeinket és lépjünk ki most? Milyen részleteket adjunk meg, hogy segítséget tudjatok adni?
  Köszönettel,
  Bódásné Magyar Mónika

 7. Cs.Miklós szeptember 14, 2017 at 4:39 du. - Reply

  GRAWE biztosító vegyes termékeiről (halálesetre és elérésre szóló (vegyes) életbiztosítások – megtakarítás + életbiztosítás, kiegészítő biztosításokkal vagy megtakarítás + életbiztosítás + rettegett betegségekre bizotsítás, pl. GAW3G) mi a véleményetek. Első ránézésre nem tűnik rossznak (bár a hozam itt is nyilván fekete doboz s csak becslés)

Leave A Comment