A lakásfenntartási támogatás

  • lakhatasi-tamogatas

A lakásfenntartási támogatás olyan hozzájárulás, melyet a szociálisan rászorult családoknak, személyeknek nyújt az állam, a lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások fedezésének támogatására.

A Pénzügyi Tudakozónál fontosnak tartjuk, hogy minden társadalmi csoportnak hasznos információkat közöljünk pénzügyekben, így szeretnénk a támogatásokkal foglalkozó cikksorozatunkban erre a támogatásra is kitérni. Sajnos sokan kénytelenek igénybe venni ezeket a támogatásokat, és ilyenkor sok kérdés is felmerül ezekkel kapcsolatban. Nézzük, melyek a leggyakrabban felmerülő kérdések:

Kinek jár a lakásfenntartási támogatás?

A lakásfenntartási támogatásra normatív alapon az a személy jogosult, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 71 250 forintot, és a háztartás egyik tagja sem rendelkezik vagyonnal. A 71 250 forint a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 250 százaléka. A fogyasztási egységenkénti jövedelmet úgy számolják ki, hogy a család összjövedelmét elosztják a családtagok arányszámával.

A háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0, a másodiké 0,9, míg minden további nagykorú családtag arányszáma 0,8. A háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8, míg minden további kiskorú tag arányszáma 0,7.

Amennyiben a család két felnőttből és egy gyermekből áll, az osztó 2,7-et tesz ki (1,0 + 0,9 + 0,8 = 2,7). Elosztva az összjövedelmet ezzel a számmal, megkapható a család fogyasztási egységenkénti jövedelme.

Mekkora a lakásfenntartási támogatás várható összege?

Háztartás típusaEgy fogyasztási egységre jutó jövedelemA támogatás várható összege
1 tagú28 500 Ft3 600 Ft/hó
1 tagú60 600 Ft2 500Ft/hó
2 tagú (1 kiskorú)19 675 Ft5 500 Ft/hó
2 tagú (1 kiskorú)56 850 Ft2 500 Ft/hó
4 tagú (2 kiskorú)32 243 Ft6 100 Ft/hó
4 tagú (2 kiskorú)54 928 Ft 2 600 Ft/hó
5 tagú (3 kiskorú)31 964 Ft6 600 Ft/hó
5 tagú (3 kiskorú)56 821 Ft2 500 Ft/hó

Példák a lakásfenntartási támogatás várható összegére (saját szerkesztés, adatforrás: hvg.hu)

Milyen formában nyújtják a lakásfenntartási támogatást?

A lakásfenntartási támogatás pénzben és természetben is nyújtható, de a törvény értelmében elsősorban a természetbeni utalás javasolt. A lakásfenntartási támogatás elsősorban az olyan rendszeres kiadásokra jár, melyek nem fizetése a támogatás kérelmezőjének lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti. A törvény továbbá lehetővé teszi azt is, hogy a lakásfenntartási támogatást részben készpénz, részben pedig természetbeni támogatás formájában adják.

A természetben nyújtott támogatás tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kérelmező nem kap készpénzt közvetlenül, hanem az odaítélt pénzösszeget az önkormányzat közvetlenül a közüzemi szolgáltató számlájára utalja, a gáz, áram, szemétszállítás és hasonló szolgáltatások fejében. A természetben nyújtott támogatás jelentheti azt is, hogy az önkormányzat lehetőség szerint megvásárolja a szükséges tüzelőanyagot a kérvényező számára, és azt adja át neki készpénz helyett.

Melyek a lakásfenntartási támogatás előnyei?

Az lakásfenntartási támogatás fő előnye, hogy a rendszer egyszerű. Mivel a lakásfenntartási támogatásba be lett építve a fűtéstámogatás is, ezért nem kell két hasonló célt szolgáló támogatási rendszert működtetni, ez pedig hozzájárul a támogatásokat jogosulatlanul igénybevevők könnyebb kiszűréséhez is.

Milyen okmányok szükségesek a kérvény átadásához?

A lakásfenntartási támogatás kérvényezéséhez szükség van valamilyen, a háztartás tagjainak jövedelméről szóló igazolásra, havi jövedelem esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozóan. A nem havi rendszerességgel érkező, vagy saját vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem átadását megelőző egy évi jövedelem egyhavi átlagát tanúsító igazolás szükséges.

Alkalmi munkából származó jövedelem esetén annak összegét igazoló nyilatkozatot kell átadni kérvénymellékletként. Munkanélküli kérelmező vagy háztartástag esetében az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál való regisztráció igazolása szükséges. Emellett szükség van a lakás nagyságát igazoló iratra, távfűtött lakás esetében pedig az utóbbi három hónapban a „VKSZ” Közüzemi Szolgáltató ZRT által kiküldött számlára is. Amennyiben a kérelmező család albérletben vagy bérlakásban él, a bérlői viszonyt igazoló szerződést is be kell mutatni.

2017-02-13T21:14:15+00:00 augusztus 23rd, 2015|Pénzügyek|2 hozzászólás

2 hozzászólás

  1. dani augusztus 23, 2015 at 10:56 de. - Reply

    Azt hogy kell erteni, hogy nem rendelkezhet vagyonnal az igenylo es kozben sajat lakast tart fenn? Mi szamit vagyonnak?

    • tudakozoadmin augusztus 23, 2015 at 7:45 du. - Reply

      A hatályos jogi szabályozás alapján vagyonnak minősül az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege a nyugdíjminimum 30-szorosát (855.000 Ft), vagy az együttes forgalmi értéke a nyugdíjminimum 80-szorosát (2.280.000 Ft) meghaladja.

Leave A Comment