Nagyon sokan ajánlják ezt a fajta megtakarítási lehetőséget, ügynökök, brókerek, pénzügyi tanácsadók. Egy dolog van, amiről viszont mindenki mélyen hallgat: a költségek. Kinek éri meg jobban ez a termék, az ügynöknek, vagy az ügyfélnek?

A leghíresebb pénzügyi tanácsadó (az ingyenes pénzügyi tanácsadókról itt írtam) cégnek az egyik kedvenc termékét választottam ki, de ezek a költségek általánosak az életbiztosítási piacon. Először sorra vesszük a költségeket, utána mutatok egy egyszerűbb módszert is arra, hogy miként lehet egy ilyen szerződés költségeit pillanatok alatt átlátni.

Lesznek komplex fogalmak, azokat kimásolom a szerződésből, majd értelmezem is.

A Unit-linked életbiztosítások általános költségei

1. Többlethozam

A biztosító az életbiztosítási díjtartalék befektetésével elért befektetési hozam technikai kamat feletti részének, azaz a többlethozamnak legalább 80 százalékát a hatályos jogszabályok szerint a biztosítottaknak jóváírja.

A technikai kamatláb jelenleg 2,9%. A hozamok e feletti részét 20%-kal megsarcolják. (De legalább kamatadó-mentes, igaz?)

2. Allokációs költség

A rendszeres és eseti biztosítási díjak befektetési egységre váltásakor felmerülő költség.

Azaz, ez minden befektetett összegből levonásra kerül. A rendszeres biztosítási díjak vonatkozásában:

• éves díjfizetési gyakoriság esetén 3%,

• féléves díjfizetési gyakoriság esetén 4%,

• negyedéves díjfizetési gyakoriság esetén 5%.

3. Kezdeti költség

A szerződéskötéssel kapcsolatos kezdeti költségek fedezésére a biztosító a biztosítás tartamának első 15 évében minden évben csökkenti a kezdeti befektetési egységek számát az I. számú melléklet 4. pontjában meghatározott mértékkel. A díjfizetési időszak lejártát követően a kezdeti költség érvényesítése a korábbi éveknek megfelelő naptári napokon történik.

Kezdeti befektetési egység: az első három biztosítási évben esedékes és megfizetett rendszeres biztosítási díjból képzett befektetési egység.

Azaz: a kezdeti költség az első három év alatt befizetett díjak valahány százaléka, minden évben, legalább 15 évig. De mennyi is az annyi a melléklet szerint?

A biztosító a díjfizetési időszak alatt a rendszeres díj esedékességét követő 3. hónap díjesedékesség napját megelőző napján, az ekkor rendelkezésre álló kezdeti befektetési egységek számát csökkenti 8,5%-kal.

Tehát, az első 3 év alatt befizetett pénzünket minden évben 8,5%-kal csökkentik. 15 évig. (Gyakorlatilag ez első 3 éves díj és hozamai teljesen elolvadnak.)

4. Eseti díjakból vásárolt egységek aktuális értékének csökkentése

Az eseti díjak a rendszeres díjakon felül befizetett pénzek. Tehát azok, amiket nem kötelező befizetni.

A biztosító minden naptári negyedév utolsó napján az eseti díjakból vásárolt egységek naptári negyedéves átlagos értékének 0,25%-ával csökkenti az eseti díjakból vásárolt egységek aktuális értékét.

5. Adminisztrációs díj

Ez egy általános díj, 5 000 Ft/év, 3 000 Ft/félév, 2 000 Ft/negyedév

6. Kezelési díj

Valamennyi eszközalap vonatkozásában: 0,18%/hó. ( Figyelem, / Hó!)

Ez kb. 12*0,18= 2,16% / év !

7. Eszközalap-váltás díja

Biztosítási évenként az első két átváltás ingyenes. Minden további átváltás díja az átváltott összeg 3 ezreléke, minimum 300 Ft, maximum 3 000 Ft.

8. Eszközalap-kezelési díj

A Biztosító által érvényesített eszközalap-kezelési díjon felül az eszközalapokat az eszközalap-kezelők által érvényesített egyéb levonások (pl. portfólió-kezelési, letétkezelési díj) is terhelik, továbbá amennyiben egy eszközalap mögött további eszközalapok vannak, úgy a mögöttes alapok is rendelkezhetnek költségekkel.

Ezen kívül vannak apróbb költségek, ami például a rendszeres pénzkivonást, vagy a bizonyos esetekbe fellépő adminisztrációs költséget jelentik, de ezek elhanyagolhatóak, és nem minden esetben kell őket megfizetni.

Bónusz rendszer

Nem szeretném, ha megvádolnának, hogy egyoldalúan állítom be a terméket, így a bónuszt is leírom, hiszen ezek gyakorlatilag „jutalom pénzek” amiért ezt a terméket választottuk, így némileg ellensúlyozzák a költségeket.

Ez annyira bonyolultan van megfogalmazva, hogy nehéz értelmesen leírni. A lényeg, hogy a kezdeti éves díj 65%-ának az 5. évben a 30%-át 10. évben az 50%-át 15. évben a 65%-át jóváírják, de a már jóváírt bónusz csökkenti a bónusz alapot. Tehát amikor a 30%-ot jóváírják, akkor annyival kevesebb lesz a bónusz alapja a következő 50%-nak. Ugyanakkor évente 10%-kal nő a bónusz alap.

Ember legyen a talpán, aki kiszámolja, hogy ez mennyi költséget ellensúlyoz. A bónuszok feltételekhez vannak kötve. A lényeg, hogy mindig pontosan fizetni kell, annyit amennyi, a szerződéskötéskor meg lett állapítva.

A Unit-linked életbiztosítások költségeinek összefoglalása

Elég bonyolult, és szinte lehetetlen kiszámolni, hogy akkor pontosan mennyi is az a pénz, amit nekünk jóváírnak és mennyit fogunk ebből visszakapni. Ez direkt így van összerakva. Éppen ezért alkották meg a TKM mutatót, amely ugyan nem kötelező, de a biztosítók általában feltüntetik a termékekben.

Ennek a szerződésnek a 10 éves TKM mutatója: 7,61% – 9,70%

A TKM megmutatja, hogy adott paraméterek mentén közelítőleg mekkora hozamveszteség éri Önt évente egy elméleti, költségmentes befektetés hozamához képest amiatt, hogy a hozamot az adott Unit-linked terméken érte el.

Tehát, megmutatja, hogy mennyivel kell többet hoznia egy Unit-linkednek évente, mint egy költségmentes bankszámlának, ha nullára akarunk kijönni. Más szavakkal, megmutatja, hogy ha a hozam nulla, akkor Ön mennyit bukik évente. Még máshogy: megmutatja, hogy mennyit vonnak le évente az Ön befizetett pénzéből.

Az összes biztosítás TKM mutatóját megtalálja itt.

Azért nem egy szám, hanem intervallum, mert az alapok költségei eltérőek lehetnek. Azért az jól látszik, hogy évi 7-9%-ot vonnak le a befizetett pénzből. Erre szokták mondani az értékesítők, hogy „majd ledolgozza”. No persze, mert ezek a csodaalapok éves szinten 13-20%-ig hoznak.

Megjegyzem, van olyan alap, ami sokat hoz, de ilyen hosszú távon ekkorát ígérni, azért elég merész. Nézzük a valóságot, ugyan ennek a biztosítónak az alapjait.

Sajnos nem lehet visszanézni a 2011 előtti adatokat, pedig csak úgy kapnánk valós képet. Az utóbbi 2-3 évben minden alap jobban teljesít, hiszen előtte óriásit bukott, így ezek az adatok messze meghaladják a várható hozamokat.

Mennyit hoz átlagosan egy unit linked?

Mennyit hoz átlagosan egy unit linked?

Átlagosan az éves hozam tehát 2011-2013-ig: 8,47%.

Egyébként az átlagos 15 éves hozam 6,8% a Unit-linked eszközalapok esetében.

Megjegyezném, hogy ebben az időszakban az akciós kamatok, 8-9% körül voltak, így ez egyáltalán nem számít magasnak. Persze a Warren Buffet alapja jól hozott, de utólag ezt könnyű megmondani. Nem az alapokkal van baj, hanem a szerződés költségeivel. Ugyan ilyen – sőt jobb alapokat – 1-2%-os költséggel is el lehet érni, itt pedig 7-10%-os költségeket látunk.

Ezek a költségek éves szinten 7-10%, ami óriási. Gondoljon bele, ha már bent van 5.000.000 forintja, akkor minden évben 8%, az évente 400.000 forint!

Az ügynök egyébként nagyon jól jár egy ilyen szerződéssel, mert az éves díj kb. 150%-át azonnal megkapja jutalékként. Azaz, ha Ön 30.000 forintot fizet be havonta, akkor az ügynök jutaléka:

30.000*12*1,5 = 540.000 Ft

Ezért ajánlják oly bőszen és kedvesen.

Jár ezekhez a termékekhez árfolyamfigyelő rendszer is, amelyekről itt írtam.

Vigyázz, mit kötsz, óriásit bukhatsz vele. Kár a kemény munkával megkeresett pénzed ilyen ostobaságok miatt elfecsérelni.

Van egy módszer, amivel ezek a költségek csökkenthetők azáltal, hogy megfosztjuk az ügynököt a jutaléka nagy részétől. Ezt persze egy ingyenes tanácsadó sosem fogja elárulni neked.

2 alacsonyabb költségű Unit-linked terméket kiemelnék: Axa Univerzum II és Allianz Életprogram. Ezek a megfelelő időtávon, jutalékcsökkentéssel, okosan kötve, jók lehetnek.

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online tanácsadást!