Adókedvezmény visszaigénylése a nyugdíjcélú megtakarításoknál

A 20%-os adókedvezmény visszaigénylése a nyugdíjcélú megtakarításokra sokaknak fejtörést okoz amikor az adóbevallásukat készítik. Nem csoda, hiszen mindenki örül, ha túlesik az adóbevallással kapcsolatos papírmunkán. Ez a cikk lépésről lépésre segítséget ad neked, hogy hogyan is tudod visszaigényelni az éves befizetéseid 20%-át az SZJA befizetéseidből.

Mennyi adókedvezményt lehet igénybe venni?

Három fajta nyugdíjcélú megtakarítás létezik ma Magyarországon, amire igényelni tudod az adód egy részének visszatérítését.

Mindhárom megtakarításnál az éves befizetéseid 20%-át vehet igénybe. Tehát, minél többet fizetsz be, annál többet igényelhetsz vissza, de persze nem a csillagos ég a határ.

Az első és legfontosabb, hogy az SZJA befizetésednél többet nem igényelhetsz vissza, s a különböző megtakarításoknál különböző a maximum érték is.

A NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági számla) esetében évi max. 100 000 Ft a visszaigényelhető összeg, melyet 500.000 forintos évi befizetésnél tudsz maximalizálni; ha nyugdíjbiztosításod van, akkor évi max. 130 000 Forintot írhatnak neked jóvá, ami 650.000 forint/év befizetéssel tudsz igénybe venni; amennyiben pedig önkéntes nyugdíjpénztárban gyűjtögeted a nyugdíjra szánt pénzed, akkor évi max. 150 000 Forint jár neked, amit 750 000 Forintos befizetésnél tudsz maximalizálni évente.

A maximum visszaigényelhető összeg 280 000 Ft.

Ki veheti igénybe ezt a 20% adókedvezményt?

Arra ügyelni kell, hogy ez nem állami támogatás, hanem adókedvezmény. A kettő között az a különbség, hogy a támogatást a feltételeket teljesítő személyek közül bárki megkaphatja, ezt az adókedvezményt viszont csak akkor tudod igénybe venni, ha az adott évben volt SZJA befizetésed.

Tehát rendelkezned kell Magyarországi bejelentett munkával, mivel ezeket az összegeket a személyi jövedelemadó befizetéseidből térítik vissza neked.

Mikor nem tudod kihasználni az adókedvezményt?

 1. KATA-s vállalkozó vagy, mivel akkor nem fizetsz SZJA-t
 2. Már máshol kihasználod az SZJA kedvezményt, például a több gyermek utáni családi adókedvezménnyel*
 3. Ha a munkáltatód fizeti az önkéntes nyugdíjpénztáradat, arra nem jár a +20%
 4. Jelenleg nem fizetsz SZJA-t, mert pl. nem dolgozol

Még egy dolog, amire figyelned kell. Ha már most is igénybe veszel valamilyen adókedvezményt, akkor az csökkenti az adódat és az összes visszaigénylés pedig nem lehet több, mint amennyi adót fizetsz. Ezt úgy tudod kiszámolni, hogy megnézed, hogy a bérednek mekkora része az SZJA, – valamint egyéb adók, amik pl. a családi adókedvezménynél beszámítanak (7% egészségbizt. járulék, 10% nyugdíjjárulék) – és megnézed, hogy mennyi marad belőle a visszaigénylés után.

Ezt egy sima bérkalkulátorral könnyedén meg tudod tenni, ha tudod a nettó vagy a bruttó béred.

Hogyan készítsd el az adóbevallásod, ha nyugdíjbiztosításod van?

Az első lépés, hogy a biztosítótól meg kell kapnod az „Igazolás a magánszemély által 2016. adóévre tehető nyugdíjbiztosítási szerződéshez kapcsolódó nyilatkozathoz” elnevezésű igazolást.

Ha több nyugdíjbiztosítással rendelkezel, akkor az „16SZJA bevallás 02: Rendelkező nyilatkozatok az adóról II” elnevezésű lapot annyi példányban kell kitöltened, ahány biztosításra az adójóváírást igénybe szeretnéd venni.

A főlap (A) blokkjában kell megjelölni azt, hogy a bevallás főlapján kívül melyik részletező lapból mennyit töltöttél ki. A nyugdíjbiztosításokra vonatkozó részletező lapokat az M 02 oszlopban kell összesíteni.

A főlap (B) ki kell töltened a pénzintézet számlaszámát vagy postai utalási címét is.

adókedvezmény adóbevallás visszaigénylés nyugdíjbiztosítás

 1. “A magánszemély által befizetett rendelkezés (adójóváírás) alapjául szolgáló összeg” elnevezésű sorában szereplő érték 20%-a, amelynek maximum értéke 130 000 Ft lehet és nem haladhatja meg az adóbevallás 48. sorában szereplő összeget. Tehát az éves befizetésed 20%-át kell ide beírnod, ami max. 130.000 Ft lehet és nem haladhatja meg az összes SZJA befizetésedet.
 1. Ebbe a sorba azt az összeget kell beírni, amit adójóváírásként szeretnél a nyugdíjbiztosítási szerződésedre utaltatni.
 1. Ide annak a biztosítónak kell az adatait beírnod, ahol kötötted a nyugdíjbiztosításodat. FONTOS! Te nem a közvetítő céggel kötöd a biztosítási szerződést, hanem magával a biztosítóval!
 1. A szerződésed azonosítóját kell beírnod (általában pl. átutaláskor is ezt kell közleménybe írni)
 1. A 136+140+145. sorok összege, amely maximum 280.000 Ft és még mindig nem haladhatja meg a 48. sorban lévő összes SZJA befizetésedet.

Hogyan igényelhetsz vissza az adódból, ha önkéntes nyugdíjpénztári tag vagy?

Itt is szükséged lesz a pénztár által küldött adóigazolásra, amely az összes szükséges információt tartalmazza. Az adóigazolás a tárgyévet követő év február 15-ig kerül kiküldésre.

Az ÖNYP befizetés után járó adókedvezmény igénylését a személyi jövedelemadó bevallás „Rendelkező nyilatkozatok az adóról” című oldalán, a „Rendelkezés az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárhoz utalandó összegről” szóló részben kell megtenned.

adókedvezmény adóbevallás visszaigénylés önkéntes

Itt az önkéntes nyugdíjpénztártól kapott adóigazoláson szereplő összegeket kell majd beírnod a megadott cellákba, hasonlóképpen, mintha nyugdíjbiztosításod lenne. Ha esetleg több önkéntes pénztár tagja is vagy és több helyről kaptál adóigazolást, akkor az összegeket egyszerűen csak össze kell adni.

A rendelkező rész végén pedig meg kell adnod a pénztár adatait (hivatalos név, adószám, számlaszám).

Hogyan igényelhetsz vissza az adódból, ha NYESZ-szel rendelkezel?

Ha nyugdíj-előtakarékossági számlával rendelkezel, akkor az ún. “nyugdíj-előtakarékossági számla vezetőjének adatszolgáltatása” elnevezésű részben, az adóbevallásában kell rendelkezned az adókedvezményről.

Az 16K84 adatszolgáltatást a NAV honlapján megtalálható és letölthető ÁNYK internetes kitöltő programmal kell elkészíteni. Az 16K84A résznyomtatványból adatszolgáltatónként egyet, az 16K84M résznyomtatványból az adatszolgáltatóhoz tartozó magánszemélyenként egyet-egyet kell kitölteni.

Részletes kitöltési útmutatót a NYESZ adókedvezménnyel kapcsolatban itt olvashatsz.

Amennyiben bármilyen kérdésed merülne fel, az alábbi gombra klikkelve kérdezhetsz tőlünk bármikor:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-18T10:22:10+00:00 február 15th, 2017|Nyugdíj, Pénzügyek|1 Comment

One Comment

 1. Horváth Zoltán február 27, 2017 at 7:38 du. - Reply

  Szerintem a NYESZ-re vonatkozó rész félrevezető ebben a formában. Az adójóváírásról való rendelkezés alapesetben hasonló az önkéntes kölcsönös biztosító pénztáraknál említettekhez. A 139.-143. sorokban kell rendelkezni róla.
  A “139.. A nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett összeg 20%-a, legfeljebb 100 000, illetőleg 130 000 Ft” sorban kell megadni a befektetési szolgáltató által kiállított igazolás alapján a visszaigényelhető összeget.
  A “140. Az összevont adóalap utáni adó terhére utalandó összeg” sorban értelemszerűen ugyanazt az összeget.
  Majd a 141. sorban kell megadni a befektetési szolgáltató adatait, ahová a visszaigénylés teljesíthetik.
  A 16K84 nyomtatvány más esetekre szolgál. Javaslom javítani, mert a fentiek alapján sokak számára “elrettentő” lehet az egyébként rém egyszerű visszaigénylés.

Leave A Comment