Airbnb – megéri-e kiadni a lakásodat?


A magánszállás-közvetítő cégek, mint az Airbnb.com, Holidayletting.com, Booking.com… és még sorolhatnám, nagyon népszerűek lettek manapság. Alapvetően a XXI. századi „Zimmer Frei”-nek is nevezhetjük ezeket a rövidtávú lakáskiadásokat.

Mi a lényege?

Tulajdonképpen a lényege ezeknek az oldalaknak, cégeknek, hogy turisták a szállodai áraknál sokkal olcsóbban juthatnak szálláshoz az utazásuk ideje alatt. Ezek a szállások pedig általában magánszemélyek lakásai, akik direkt erre a célra ajánlják fel otthonaikat, vagy csak például egy szobát a pár napig nála tartózkodó vendégeinek.

Hogyan működik?

Alapvetően a működésük elég egyszerű. Adott egy cég, így az Airbnb, ami a szállásadót és szálláskeresőt, akár az internet segítségével összehozza. Természetesen mindezt jutalék ellenében teszi. Logikus tehát, hogy a szállásadó a cégtől kapja meg a pénzét, átutalással.

Van egy másfajta rendszer is, mint például a booking.com-nál, ahol a vendég a szállás elfoglalását követően fizet készpénzzel. Itt megvan annak a rizikója, hogy tényleg elmegy-e hozzád a vendég, tényleg fizetni fog-e.

Mik az előnyei és hátrányai a rövidtávnak?

Az első és legfontosabb dolog, hogy a rövidtávú lakáskiadással mindenképpen csak Budapesten, ott is csak szinte a belvárosban, illetve a nagyobb turisztikai központokban (Balaton…) érdemes ezzel foglalkozni.

A második szempont, hogy mindenképpen igényes, tiszta és a mai világnak megfelelően modern kis lakást kell teremtened a bérlőknek, mivel ha mindezek nincsenek meg, akkor szépen lehúzzák az értékelésedet az oldalon és máris nem lesz, aki a te szobádat/lakásodat szeretné kivenni. Márpedig a felújítás pénzbe kerül.

A harmadik meglátás, hogy a munka sokkal-sokkal több, mint a hosszú távú lakáskiadásnál. Az is előfordulhat, hogy naponta vagy akár naponta többször kell ágyneműt húznod, takarítanod, a szomszédokat megpuhítani… Ráadásul nem igazán szabhatod meg, hogy szállás elfoglalása délután 2 órakor, szállás elhagyása pedig délelőtt 10 órakor. Ezek a turisták nem erre vágynak, hanem a szabadságra.

Tehát nem fenékig tejfel a dolog, neked kell mosni, takarítani, ágyneműt húzni, vasalni, rendet tenni…és ezt aligha lehet bírni egy teljes munkaidős állás mellett.

Hogyan alakul a bevétel?

Mennyi a rövidtávú lakáskiadás költsége?

Kezdjük ott, hogy a rezsit is te fizeted, ellentétben a hosszútávú lakáskiadással, ahol a bérlő. Ez az egyik óriási költsége a dolognak.

Ezen kívül ugyebár a közvetítő oldalak jutalékért dolgoznak, tehát a bevételedből még egy jó 10%-ot levonnak.

Sőt…jön az adózás. Amennyiben csak egy kiadó lakással rendelkezel, szerencséd van, mivel szobánként évi 32 ezer forintos átalányadóval és 20%-os EHO (tehát 6.4000 forint) befizetésével le is tudhatod a költekezést ilyen szempontból.

Ezeken felül már személyi jövedelemadót nem kell fizetni!

Viszont ha egynél több ilyen lakással rendelkezel, akkor 16% személyi jövedelemadó + 27% EHO a rád terhelt adó jellegű befizetés (és ha nem vagy áfa mentes, akkor plusz áfa, ami 18%). Áfa mentes úgy lehetsz, ha a bevételed évi 6.000.000 Ft alatt van. ezt alanyi áfa mentességnek nevezik.

Az idegenforgalmi adóról is érdemes szót ejteni, ami a bevétel 4%-a. Ezt a vendégéjszakát követő hónap 15. napjáig a szállásadó köteles befizetni az önkormányzatnak. Sőt az ilyen fajta ingatlanokra sok önkormányzat különadót vet ki, ami négyzetméterenként akár a 2.000 forintot is elérheti évente.

Tehát alapvetően el kell gondolkozni rajta, hogy mit is szeretnél. természetesen az szinte biztos, hogy ha ezt egy vállalkozásban csinálod, és több 10 lakásod van, akkor tuti megéri ezzel foglalkozni, addig viszont aki a kényelmesebb nyugodtabb életre vágyik, annak egyelőre a hosszú távú lakáskiadás lehet a megfelelő.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:03+00:00 augusztus 19th, 2016|egyéb|0 Comments

Leave A Comment