1. A lakástakarék pénztár (röviden: LTP) egy olyan megtakarítási forma, melyet lakáscélra használhatsz fel, s 30% állami támogatás is jár rá.

A lakáscélra való felhasználást persze elég tágan lehet értelmezni. Elköltheted a megtakarított pénzedet akár lakásfelújításra, vásárlásra vagy akár lakáscélú hitel törlesztésére is. Ezek mellett, számlával való igazolással felhasználhatod mindenre, ami a lakásban beépítésre kerül, pl.: szalagfüggöny, mosogatógép, konyhabútor, légkondi, medence

Hogyan működik az LTP?

A lakástakarék-pénztár (röviden: LTP) az ügyfelek pénzét egybegyűjti, arra minimális kamatot fizet, és ugyan ezt a pénzt magasabb kamattal állampapírba fekteti, vagy lakáshitelbe kihelyezi. A termék létjogosultságát az állami támogatás adja, amely maximum évi 72.000 Ft, és a befizetések 30%-a.

Tehát ez a 72.000 Ft évi 240.000 Ft-s befizetésnél maximalizálódik, így havi 20.000 Ft-nál nagyobb összeget nem éri meg befizetni.

Egy ember csak egy LTP szerződés után veheti igénybe az állami támogatást, de több szerződést is köthet, és a családtagok után is igénybe tudja venni. A lakástakarékról bővebben itt: lakástakarékokról mindent.

Jelenleg 4 szolgáltató kínál lakástakarék-pénztári szolgáltatást, mindegyik termék igen hasonló módon működik, ugyanakkor az ördög a részletekben rejlik. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik szolgáltató termékét választod, ráadásul szolgáltatónként is több számla elérhető.

Melyik a legjobb szolgáltató?

Javasoljuk, hogy mindig kérd ki független szakértő véleményét, mielőtt megkötsz egy ilyen szerződést, mivel ha nem így teszel, akkor csak 1-1 pénzintézetnek a pozitívumait fogod megtudni, ami nem feltétlenül objektív.

A lakástakarék szerződés két részből áll: először megtakarításból, majd (opcionális) lakáshitelből.

Minden szerződésnél előre látod, hogy mennyit fogsz befizetni, abból mennyi pénzed lesz, mennyi kamatot kapsz, mennyi állami támogatást kapsz, és mennyi hitelt, milyen kamattal fogsz tudni felvenni a szerződés végén.

A hitelfelvétel opcionális, vagyis a megtakarítási időszak végén, a kiutalásnál kell döntened arról, hogy kéred-e a lakáshitelt.

Ugyanakkor már a szerződés megkötésénél sem mindegy, hogy mi a célod a lakástakarékkal. Valamelyik szolgáltató terméke ugyanis akkor éri meg, ha fogsz lakáshitelt felvenni (alacsony a lakáshitel kamata), valamelyik pedig akkor éri meg, ha csak az állami támogatás miatt indítod a megtakarítást, és nem lesz szükséged a hitelre (magas kamat, vagy alacsony költség).

Nézzük az aktuális akciókat

Ahogy már említettem, 4 lakástakarék van ma a piacon.

Az állami támogatás (éves befizetés 30%-a, de max. 72.000 Ft), az alacsony betéti kamat (0,1%-1%) és a számlavezetési díj (150 Ft/hó) szinte mindenhol ugyanaz jelenleg.

1.OTP lakástakarék pénztár

Ennél a pénzintézetnél jelenleg több akció is fut. 2017.04.30-ig más – más termékekre más-más akció van.

A START 4 és 5 éves szerződések esetén egy havi betéti díjjal megegyező számlanyitási díj akciót hirdettek, ha igényelsz hozzá SMS szolgáltatást egyszeri 990 Ft-ért.

OTP LTP

A START 6, 8 és 10 éves szerződések esetén egy kicsit más a helyzet:  50% -os számlanyitási díjkedvezményt adnak az előbb említett SMS szolgáltatással együtt (990Ft).

Az utóbbi csoportnál viszont 2017.03.31.-ig szintén fennáll az egy havi betéti díjjal megegyező számlanyitási díj akció SMS szolgáltatással (990Ft) és online kupon igénylésével együttvéve.

(Hirdetmény elérhető itt)

2.ERSTE lakástakarék pénztár

Jelenleg az EgyOtthon 0149 terméküknél van kedvezmény. Egy havi betéti díjjal megegyező számlanyitási díj akció fut, viszont ennek feltétele az online marketing hozzájárulási nyilatkozat elfogadása és az, hogy vállalod, hogy a választott futamidő alatt nem csökkentesz a betéti összegen és nem szünteted meg azt, annak lejárata előtt. (Hirdetmény elérhető itt)

ERSTE LTP

3.AEGON lakástakarék pénztár

Itt csak annak adnak kedvezményt, aki hosszabb távban gondolkozik, vagyis a legalább 5 éves szerződéseknél él az akció és csak akkor, ha megadod a telefonszámodat, amin elérhető vagy.

Ennek az akciónak a keretein belül van néhány változat:

  • teljes mértékben elengedik a számlanyitási díjat, ha Aegon lakásbiztosítással rendelkezik (Hirdetmény
    elérhető itt)
  •  szintén teljes mértékben elengedik a számlanyitási díjat minden új belépő Aegon önkéntes nyugdíjpénztári tagnak (Hirdetmény elérhető itt)
  • amennyiben már most is Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztári tag vagy, akkor elengedik a számlanyitási díj 75%-át (Hirdetmény elérhető itt)

Ebben az esetben a teljesen ingyenes számlanyitással kalkuláltunk.

AEGON LTP

4. Fundamenta Lakáskassza

Ennél a lakáskasszánál a Triplázó Bónusz akció van jelenleg. Ezt arra szerződésre lehet igénybe venni, amelyet  újonnan kötsz meg, kiutalásra is kerül majd, legalább 8 évig fizeted havi 20.000 Ft-tal és a szerződésed 8-as tarifájúak közé tartozik. (Ennél a pénztárnál a betéti kamat 1%) (Hirdetmény elérhető itt)

Fundamenta LTP

Ha kérdésed merülne fel vagy segítségre van szükséged írj nekünk az alábbi gombra kattintva:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!