Magyar Állampapír: minden amit tudnod kell

  • Amíg ilyen alacsony kamatok mellett többen akarnak venni állampapírt, mint amennyit jóváhagynak, addig biztosan nem lesz államcsőd.

2015. február végére a lakosság számára értékesített állampapírok állománya 2490 milliárd forintra emelkedett. Ez rekord magas szám, ami nem véletlen: a banki ajánlatokhoz képest rendkívül kedvező ajánlatot ad a magyar állam. Mégis sokan félnek eljönni a bankjuktól, mondván nem értenek hozzá eléggé. Jogos a félelem? Mit kell tudnod az állampapírról?

Amikor akartam állampapírt vásárolni, már tudtam, hogy miként működnek, tudtam, hogy mennyi kamatot adnak, de nem tudtam elképzelni, miként működik az állampapír vásárlása. Valamiért egy tipikus kormányablak jutott eszembe, ahol sorban kell állni, és csak bizonyos időnként, szakértelemmel lehet csak vásárolni.

Nos, ha neked is bármilyen hasonló irracionális félelmed van az állampapír vásárlással kapcsolatban, akkor megnyugtatlak: az állampapír vásárlása semmivel nem bonyolultabb, vagy kényelmetlenebb, mint bemenni a bankba lekötni a pénzed. Ha bekötött szemmel bevinnének egy Államkincstárba, azt gondolnád, hogy egy bankban vagy. Modern, rendezett, és az ügyintézők mindenben segítenek.

És elég sokan vásárolják:

lakossági állampapír állomány

Mi is pontosan az állampapír? Mennyire biztonságos?

Az állampapír egy kötvény. Nevezhetjük államkötvénynek is. A kötvények hitelviszonyt megtestesítő papírok, azaz egy olyan dokumentum, ami igazolja, hogy kölcsönt adtál valakinek, valamekkora kamattal. Ez pontosan úgy működik, mint amikor magánszemélynek adsz kölcsön:

1. Az állam meghirdet államkötvényeket, aukciókat: kölcsön kér.

2. Te bemész a Kincstárba (vagy egy bankba, ahol forgalmaznak állampapírt) és veszel egy kötvényt, mondjuk 10 000 forintért: kölcsön adsz az államnak 10 000 forintot.

3. A kötvény tartalmazza a kamatot, amit az állam a kölcsön lejáratakor (az állampapír futamidejének a végén) kifizet neked a tőkével együtt: visszafizeti a kölcsönt kamatostul.

Azt mindenki tudja, hogy jött-ment idegeneknek nem adunk kölcsön. Azonban minél megbízhatóbb valaki, annál kisebb kockázatot jelent. Minél kisebb kockázatot jelent, annál kisebb kamattal is hajlandóak vagyunk kölcsön adni. (alacsonyabb a kockázati felár) Az állam ilyen szempontból a legkevésbé kockázatos.

Míg egy cég egyik napról a másikra csődbe mehet, addig az államcsőd már hónapokkal, vagy évekkel előre látható. Egy állam tudja csökkenteni a kiadásait, növelni a bevételeit (adó), leértékelni a devizáját, sőt akár pénzt is “nyomtathat”. Egy államcsőd sokkal súlyosabb esemény, amit a környező országok is megpróbálnak elkerülni, és csak legvégső esetben következik be, amikor már senki sem akarja hitelezni az országot.

Éppen ezért államok sokkal ritkábban mennek tönkre, mint cégek, vagy magánszemélyek. Minél stabilabb egy állam, minél biztonságosabb, annál alacsonyabb kamatot fizetnek az állampapírjai (kötvényei). Amikor egy állampapír kockázatos, azt onnan is láthatod, hogy nagyon magas kamatot fizet. (lásd Ukrajna)

államcsőd állampapír

Amíg ilyen alacsony kamatok mellett több állampapírt akarnak venni, mint amennyit jóváhagynak, addig biztosan nem lesz államcsőd.

Jelenleg a magyar államkötvény igen biztonságos befektetésnek minősül, melyre állami garancia van. (Ez sokkal erősebb, mint egy OBA vagy BEVA garancia, melyek az állami költségvetéshez képest csak aprócska alapok.)

Miért jó befektetés az állampapír, és kinek éri meg?

A magyar állampapír biztonságos és likvid (bármikor eladható) befektetés lévén méltó vetélytársa a bankbetéteknek. Az egyik érv az állampapír mellett az, hogy magasabb kamatot fizet, mint általában a bankok. Esetleg 3 hónapos lekötésekben van néha 1-1 akció, ami versenyképes kamatot kínál, de az akció lejárta után már a hagyományos kamatot fogjuk kapni, ami így már közel sem olyan vonzó mondjuk egy éves távon.

A másik igen nyomós érv, hogy nagyon olcsó állampapírt venni. Míg egy bankszámlának sok esetben felmerülnek ilyen-olyan költségei, kapcsolt termékek, stb. addig az állampapír esetében minden ingyenes, mindössze a szokásos tranzakciós adót kell megfizetni (0,3% utalásoknál).

Plusz tipp: állampapírt lehet bankkártyával is venni, amivel így megspórolhatod a bankodnál az utalás díját.

Állampapírt vehetünk sok banknál is, ha van értékpapír számlánk. Ez esetben a forgalmazó bank díjszabásai és jutalékai érvényesek, amelyek drágábbak lehetnek.

További előnye ezeknek a kötvényeknek, hogy a 21% kamatadóból a 6% EHO rész nem terheli, így csak 16% adót kell fizetned a hozamod után.

(2017 január egytől a kamatokra terhelt EHO-t mindenhol eltörölték.)

Nyithatsz az Államkincstárnál is TBSZ számlát, amivel 3 év után kedvezményesen, 5 év után pedig egyáltalán nem kell kamatadót fizetned.

Valójában nem sok érv szól a bankok mellett, ha szeretnénk magasabb kamatokat, de állampapír vásárlás előtt azért néhány dologgal tisztában kell lennünk.

Az állampapírok típusai és azok előnye, hátránya

Az állampapírokat megkülönböztethetjük futamidő szerint: választhatunk 3 hónapos futamidőtől egészen a 10 éves, vagy akár még hosszabb futamidejű állampapírok közül. Azonban itt már rögtön felhívom a figyelmed egy fontos különbségre.

A rövid futamidejű kötvények alacsonyabb kamatot kínálnak, míg a hosszabb futamidő magasabb kamatot jelent. Nem véletlenül: a hozam és a kockázat mindig együtt mozog. A hosszú kötvények magasabb kockázattal is járnak.

A hosszabb futamidejű kötvények árfolyama csökkenhet, amennyiben változik a kamatkörnyezet. Ha veszel egy 10 éves kötvényt éves 3% kamattal, majd 2. évben az alapkamat 5% lesz, senki nem akarja majd megvenni a te 3%-os papírodat. Ha el akarod adni, kénytelen vagy áron alul értékesíteni, azaz veszít az árfolyamából a kamatemelkedés hatására.

Megkülönböztetünk állampapírokat aszerint, hogy azokat bárki vásárolhatja-e, vagy csak a lakosság, tehát magánszemélyek. A lakossági papírok speciális kötvények, melyek kedvezőbbek, így magánszemélyként ezeket célszerű venni.

Mivel az alapkezelők intézményi befektetők, ők csak az alacsonyabb kamatozású papírokhoz férnek hozzá. Ne csodálkozz hát, ha az állampapír alapod kevesebbet hoz, mint a lakossági papírok.

A lakossági állampapírokat itt találod meg: http://www.allampapir.hu/allampapirok

A fenti linken részletes leírást találsz, így nem megyek végig egyesével mindegyiken. Amire még figyelned kell az a következő:

Vannak névérték alatt értékesített papírok, fix kamatozású papírok és változó kamatozású papírok.

Ha névérték alatt értékesítenek, egy papírt az azt jelenti, hogy a névértéke pl. 10 000 Ft. Ezt a névértéket fogja kifizetni a lejáratkor, mondjuk 1 év múlva (pl.: diszkont kincstárjegy). Kamatot nem fizet, viszont névérték alatt tudod megvenni, azaz olcsóbban, mint 10 000 Ft. Ha eladják ezt a papírt 9503 Ft-ért, akkor a kamatod gyakorlatilag 5% lesz egy év alatt.

Változó és fix kamatozású papírok

A fix kamatozású állampapír előnye és hátránya is a fix kamat. A fix kamat azt jelenti, hogy a futamidő során nem változik. Ha 10 évre veszel fix 3%-os kamatú állampapírt, akkor mindvégig 3% kamatot fogsz kapni, akkor is, ha az alapkamat már rég 10% körül van, és mindenki más 10%-on köti le a pénzét.

A fordítottja is igaz, ha az alapkamat lefele mozdul el, akkor nyersz a fix kamaton, hiszen mindenki más csak 1-2%-ot kap, míg te végig 3%-ot.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a fix kamatozású kötvényen lehet nyerni, de kockázatosabbak. Főleg most, hogy a magyar alapkamat rekord mélységben van. Sokkal valószínűbb, hogy 2-3 év múlva magasabban lesz az alapkamat, mint az, hogy még sokkal tovább csökken. Nem javaslom jelenleg az 1 évnél hosszabb futamidejű fix kötvényeket.

A változó kamatozású kötvények valamilyen bázishoz vannak kötve, és azon felül fizetnek egy fix kamatot (kamatprémium). Jelenleg két típusú ilyen típusú államkötvény van: a Bónusz kötvények és a Prémium kötvények.

A Bónusz kötvények kamata a 12 havi diszkont kincstárjegy kamatához van kötve, a Prémium kötvény kamata pedig az inflációhoz. Mivel számodra valószínűleg az infláció jelent nagyobb veszélyt, nem pedig a kötvények kamatemelkedése, célszerűbb lehet a Prémium Magyar Államkötvényt választani.

Mivel ezek kamatába nem ragadsz be, ha emelkedik az infláció / kötvényhozam, ezért ezek hosszútávon is biztonságosak. Egy plusz előnyük a Prémium Állampapíroknak, hogy negatív infláció esetén a bázist 0-nak tekintik, tehát a jelenlegi -0,6%-os hivatalos infláció mellett a 3% kamatprémium valójában neked 3,6% reálhozamot termel.

Az állampapírok biztonságos befektetésnek számítanak, melyek jó reálkamatot biztosítanak, szinte nulla költséggel. Éppen ezért a legtöbb befektető számára ideális befektetés, amely bármelyik portfólió részét képezheti. Mindazonáltal nem célszerű minden pénzt egy helyen tartani, igaz ez az állampapírra is. Néhány millió forintnál többet nem célszerű egy eszközbe befektetni.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-18T09:04:29+00:00 május 2nd, 2015|Befektetés, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment