Így kerülheted el a pénzügyi katasztrófákat, és érhetsz el anyagi biztonságot

  • anyagi biztonsag

Jobb félni, mint megijdeni – tartja a közmondás. Ez pénzügyekben is igaz, és tudjuk, hogy az élet gyakran hoz váratlan, olykor kellemetlen meglepetéseket. Az anyagi biztonság megteremtése nem merül ki abban, hogy tisztességesen keresel, és megvan a mindennapi betevőd. Ennél sokkal több kell a valódi biztonsághoz: a váratlan helyzetekre való felkészülés.

Sokan azt gondolják, hogy velük sosem történnek váratlan események. Egészen addig, amíg egyszer meg nem történik az, amitől féltek. Ezek olykor kisebb dolgok, de vannak események, amelyek igen komoly kárt okozhatnak az anyagi helyzetünkben. Akár elégedett vagy a jövedelmeddel, akár nem, fontos, hogy felkészülj ezekre a váratlan helyzetekre.

Alapszintű anyagi biztonság

A legtöbbször apróbb, váratlan kiadásokkal kell szembesülnünk, amelyek nem óriási költségek, de kár lenne személyi kölcsönhöz / hitelhez nyúlni miattuk. A legalapvetőbb pénzügyi tanács, amit minden ügyfelemnek el szoktam mondani, hogy legyen vésztartalék, amely likviden, biztonságban van, tehát bármikor hozzáférhetünk, ha baj van. Ez legalább 3 havi megélhetésed kell, hogy legyen, de inkább 6 havi fizetésed.

Ehhez a tartalékhoz ne nyúlj, ha nem muszáj, és ha mégis, akkor is töltsd vissza, amint lehet. Ez olyan vészhelyzetekre van, amikor egyszerre megy tönkre az autód, és kell fizetned a gyermeked taníttatását. Ezeknek a pénzeknek ideális hely a bankbetét, vagy az állampapír.

Hasonlóan fontos, hogy ne csak a mának élj. Ez sokaknak teljesen természetes, sokan viszont megfeledkeznek arról, hogy az idő minden nap telik, és egyre távolabb kerülnek attól, hogy megvalósítsák céljaikat. A célok felállítása nem csak a pénzügyi tervezés miatt kulcsfontosságú, hanem a siker első számú feltétele is. Ha vannak céljaid, akkor arra valószínűleg anyagilag is fel kell készülnöd.

Hiába szeretnél nagy házat, nagy autót, sikeres vállalkozást, külföldi utazásokat, ha mindezért nem teszel. Arra hiába vársz, hogy ezeket a kiadásokat majd a havi fizetésedből fogod fedezni megtakarítások nélkül. Ha így is lenne, az azt jelentené, hogy jókora adóssággal rendelkezel, és valójában mindig csak törlesztőket fizetsz. Ez egy nagyon veszélyes út, amivel el is érkeztünk a következő fontos kérdéshez, az adósságrendezéshez.

Mindenféle adósság, hitel, kockázatot jelent számodra és folyamatos veszteséget. Amivel tartozol a banknak, arra kamatot fizetsz. Ha van hiteled, lízinged stb., akkor a számodra elérhető legjobb befektetés garantáltan az, ha visszafizeted a tartozásaidat. Éppen ezért, ha lehet, kerüld el a hitelfelvételt. (Persze vállalkozások esetén ez más tészta, de azt a hitelt nem te veszed fel, hanem a vállalkozásod.)

A megtakarításokra rengeteg különböző pénzügyi megoldás létezik céltól és időtávtól függően. A leggyakoribb célokhoz szükséges megtakarítások a nyugdíj megtakarítások, a gyermek megtakarítások, a lakástakarék-pénztárak, és a TBSZ számlák.

A valódi anyagi biztonság elérése

A fent leírtak a hétköznapi anyagi biztonságról szólnak, de nem számoltunk a ritkább, de nagyobb veszéllyel fenyegető kockázatokkal. Ilyen kockázat lehet például egy baleset, vagy egy hosszabb idejű munkanélküliség. Ide sorolhatjuk azt, hogy ha a lakásoddal, házaddal történik valami, mondjuk egy fél millió forintos beázás, vagy egy tűzeset.

Ezekre a váratlan helyzetekre nem elég a 6 havi fizetésed, és még ha elég is, nagyon rosszul tud érinteni, ha hirtelen ennyi pénzt ki kell fizetni. Ha van lakáshiteled és gyermekeid, akkor mindenképpen gondolnod kell arra, hogy mi történik egy esetleges halál esetén. Ilyenkor ugyanis nem csak, hogy az egyik szülő keresete teljesen kiesik, de a hitel törlesztőt a másiknak teljesen egyedül kell fizetnie, miközben minden felelősség és munka az ő nyakába szakad. Mindkét szülő halála esetén a gyermekek öröklik a hitelt a házzal együtt.

Ezekre a váratlan helyzetekre találták ki a biztosításokat, melyek lényege, hogy havi pár ezer forintos összegért cserébe a biztosító átvállalja a váratlan események során felmerült költségeket. Biztosítást köthetsz az autódra, az egészségedre, balesetek ellen, az életedre, a házadra / lakásodra, a munkád elvesztésére, sőt akár jogi felelősségre is.

anyagi-biztonsag-2

Hadd oszlassak el egy tévképzetet arról, hogy “a biztosító úgysem fizet”:

A biztosítók szerződésszerűen fizetnek. Ezeket a szerződéseket nagyon pontosan kell megfogalmazni, hogy minden eset egyértelmű legyen, ami persze 100%-osan nem lehetséges. Éppen ezért a szerződési feltételek hosszúak és nehéz szövegezésűek, amit a legtöbben nem olvasnak el. Sokszor az ügynök sem tudja, hogy mit árul pontosan. Márpedig amikor baj van, akkor a biztosító jogászai a szerződési feltételekre fognak hivatkozni.

Gyakran az okozza a felháborodást az ügyfél részéről, hogy nem volt tisztában a feltételekkel, a kizárásokkal. Jó biztosítást nehéz kötni, és – különösen az életbiztosításoknál – elég nagy döntésről van szó, ha hosszú időre kötöd a biztosítást. Havi ezer forint is 150-200 ezer forintot jelenthet hosszútávon. De talán ami még fontosabb, hogy össze tudd hasonlítani a biztosítók ajánlatait. Ha érdekel ilyesmi, akkor itt tudsz tőlünk segítséget kérni.

Összességében tehát az anyagi biztonság elérése nem áll meg ott, hogy jól keresel. Fontos, hogy meglegyen a biztonságod ma, holnap, és húsz év múlva is. Ehhez előrelátó gondolkodás tervezés szükséges. A ritka, de anyagi csődhöz vezető katasztrófákra pedig érdemes biztosítással felkészülni, mert nem láthatod mit hoz a jövő, és egy baleset akár az egész életed munkáját is egy szempillantás alatt tönkre teheti.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:14+00:00 szeptember 3rd, 2015|Biztosítás, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment