Az elmúlt 1 év legjobb abszolút hozamú alapjai – Mennyit hoztak a konyhára?

 • Abszolút hozamú alap2

Az abszolút hozamú befektetési alapok különlegessége, hogy nem kötik meg az alapkezelő kezét. Nincs meghatározva, hogy csak kötvénybe, vagy csak részvénybe fektethet, így jó vételi lehetőségek esetén szabadon válthat.

Éppen ezért nem is tartják ezeket az alapokat nagyon kockázatosnak, hiszen az alapkezelőnek van lehetősége menekülni egy adott befektetési típusból, amennyiben megkérdőjelezhető annak nyereségessége. Egyszerűbben: ha úgy látja, hogy a részvénypiac esni fog, gyorsan átcsoportosíthatja a vagyont kötvényekbe, vagy bankbetétbe.

Így viszont a befektető teljesen ki van szolgáltatva az alapkezelő tudásának. A vagyon növekedése vagy csökkenése teljes egészében az alapkezelő ügyességén múlik. Bár a legtöbb helyen 2 éves időtávtól már ajánlják az abszolút hozamú alapokat, azért nem árt tudni, hogy ebből is több féle van. Ha általánosságban kellene időtávot mondani, a következő alapokat inkább 3 vagy akár 5 évnél hosszabb távra javasolnám csak.

Kinek éri meg ilyen alapokba fektetni?

Azoknak az ügyfeleimnek ajánlom, akik szeretnének magas hozamot elérni, de nem értenek a befektetésekhez, szeretnék, ha egy szakértő, bróker kezelné a pénzüket. Erre egyénileg megbízni valakit egyáltalán nem lenne kifizetődő, sőt drága lenne és kockázatos. Éppen ezért vannak az ilyen alapok, amiket a legjobb szakemberek kezelnek.

Azt minden esetre érdemes megjegyezni, hogy bármennyire is jó egy alapkezelő, vagy az alap múltbéli teljesítménye, egyáltalán nem biztos, hogy a jövőben is hasonló teljesítményt fog produkálni. Ahogy minden befektetésnél, itt is van kockázat, amit az alapkezelő szakértelme csökkenthet.

A legjobb abszolút hozamú alapok az elmúlt 1 évben, hozam alapján

 1. helyezett: Concorde Rubikon Származtatott befektetési alap

Az alap alapvetően fundamentális (makro gazdasági) tényezőket vesz figyelembe, de az időzítés tekintetében technikai (grafikon elemzési, pszichológiai) szempontokat is figyelembe vesz. A profitot döntően fundamentálisan alulárazott részvények vásárlásával kívánja elérni, így egy-egy részvény akár 10-15%-ot is kitehet az alap vagyonából. Ezt azért érdemes tudnunk, mert ez csökkenti az alap diverzifikáltságát, hiszen viszonylag kevés részvényt vesz, de azokat nagy mennyiségben, így egy átlagos részvény alapnál akár jóval kockázatosabb is lehet.

 • 1 éves hozam: 24,14%
 • Szórás: 7%
 • Max árfolyamveszteség: 16,14%
 • Elmúlt 5 év árfolyama

Concorde abszolút hozamú alap

Az alap folyó költségei: 2,42%, ami teljesen reális, sikerdíja pedig nincsen. Az alap vagyona majd 3 milliárd forint, nyílt végű, tőke és hozamgaranciát nem ad. Magas kockázata miatt 3 évnél rövidebb távra nem ajánlom, 5 évnél hosszabb távra viszont bármilyen portfóliónak részét képezheti.

 1. helyezett: Platina Gamma Származtatott Befektetési Alap

Szintén a Concorde alapkezelő alapja a második helyezett, amelyik a többlethozam elérésének érdekében a magasabb kockázatú instrumentumokat is vásárol és ad el, alapvetően fundamentális alapon történő elemzésekre támaszkodva, de a technikai időzítést is figyelembe véve, az eszközöket szelektíven kiválasztva. Ha az alapkezelő nem lát megfelelő lehetőséget magasabb kockázatú instrumentumokban, akkor alacsony kockázatú eszközökbe fekteti az Alap tőkéjét, egészen addig, amíg jó vételi vagy eladási lehetőségek nem adódnak.

 • 1 éves hozam: 16,61%
 • Szórás: 5,21%
 • Max árfolyamveszteség: 8,82%
 • Elmúlt 5 év árfolyama

Abszolút hozamú alap2

Az alap folyó költségei rendkívül alacsony 0,41%, ugyanakkor a hozam 20%-a sikerdíjként kifizetésre kerül az alapkezelőnek. Ez ösztönözheti a magas hozam elérésére, viszont emiatt akár túl nagy kockázatvállalásra is sarkallhat. Ugyanakkor a kockázati mutatói nem túl magasak, hozamai évek óta stabilak, az alap vagyona szintén majdnem 3 milliárd forint. Szintén egy nagyon jó alapról van szó, amely nem csak rövidtávú magas hozamot tud felmutatni, így befektetésre javaslom, de csak annak, aki tisztában van a kockázatvállalással, és aki legalább 3 évre tudja nélkülözni a befektetett pénzét.

 1. helyezett: ERSTE DPM Globális Részvény Alapok Alapja

Ez az alap a kezelési szabályzatban meghatározott 21 másik befektetési alapba fektet, attól függően, hogy az alapkezelő melyik alapot látja éppen vételre érdemesnek. Ezek közül 5 pénzpiaci alap (1 eurós, 1 dolláros) , 3 kötvény alap, és 13 részvény alap van, amelyek főleg ESPA alapok, de van közöttük Allianz, ING, XT alap is.  Továbbá 8 az ERSTE saját alapja. Az alap indulása 2010.03.22., nyíltvégű, globális alap.

 • 1 éves hozam: 16,55%
 • Szórás: 6,48%
 • Max árfolyamveszteség: 22,51%
 • Elmúlt 5 év árfolyama

ERSTE abszolút hozamú alap

 

Az alap folyó költségei átlagosnak mondhatóak, 1,97% /év, sikerdíj nincs. Az alap nem mutat vissza hosszú, nyereséges múltra, az idei év hozama egyáltalán nem jellemző az alap elmúlt éveire. Ha megnézzük az elmúlt évek hozamait, láthatjuk, hogy egyszeri esetről van szó:

 • 2011: -1,42%
 • 2012: +1,47%
 • 2013: +15,74%

2013 óta az alap jól hoz, előtte azonban két évig gyakorlatilag az inflációt veszítette, aki ebe az alapba fektetett. Mivel ez is csak hosszútávra javasolható alap és nagyon kockázatos, mindenképpen konzervatívan állnék ennek az alapnak a vásárlásához. Az alap vagyona több mint 5 milliárd forint, és egyébként az egyik legjobban teljesítő Erste alap.

Mielőtt befektetsz, bizonyosodj meg róla, hogy amit választasz Neked való, érted, hogy miről szól és a cég, akire a pénzedet bízod valóban az, akinek mondja magát. Óvakodj a túl jó befektetésektől, a baráti megkeresések, ügynökök által javasolt befektetésektől. Ha nem vagy biztos benne, hogy bírod a kockázatot, elviseled, ha a pénzed 20%-a elveszik, anélkül, hogy kivedd a pénzt az alapból, akkor inkább ne ezeket az alapokat válaszd.

Nem a befektetéstől lesz sok pénzed, ez maximum egy kis segítség a megtakarításban. Alapvetően az ember költekezési szokásai és a keresete sokkal inkább számítanak a gazdagsághoz vezető úton. Inkább tegyél el havi 10.000 forinttal többet, és válassz kevésbé kockázatos befektetést, mint hogy a kapzsiságtól elvakulva magas hozamokat keress, amik miatt utána feleslegesen idegeskedsz. lassan járj, tovább érsz.

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérdezz tőlünk ingyen, privátban online, és 24 órán belül választ kapsz kérdésedre, egyenesen az e-mail fiókodba.

2017-02-13T21:14:26+00:00 szeptember 11th, 2014|Befektetés|4 hozzászólás

4 hozzászólás

 1. David szeptember 11, 2014 at 3:04 du. - Reply

  A Concorde Columbus a 17.1%-os éves hozamával miért maradt le a toplistáról?

 2. tudakozoadmin szeptember 11, 2014 at 3:27 du. - Reply

  Csak hasonló kockázati besorolású alapokat versenyeztettem, nem minden van a listán, de tény, hogy a Colombus benne lehetne. Az adatok néhány naposak, valószínűleg közben változott az 1 éves hozam.

  Ebben az esetben 3 Concorde alap lenne a nyerő 🙂

 3. Gabor szeptember 11, 2014 at 9:23 du. - Reply

  Magam éppen abszolút hozamú alapot keresek. Ha kinéztem a számomra szimpatikusat, akkor érdemes ilyen időtávnál (3-5 év) beszállási pontra várni egy absz. hozamú vagy származtatott alapnál? Vagy megvehetem “szinte bármelyik” árfolyamnál?
  Az említett részvény alapok alapjáról jutott eszembe, hogy szerinted is várható egy negatív korrekció a részvénypiacon?
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • tudakozoadmin szeptember 12, 2014 at 6:52 de. - Reply

   Nincs értelme korrekcióra várni, mivel az alap összetétele változik. Elképzelhető, de az, hogy mikor, mekkora, nem lehet tudni. Még néhány évig simán futhat a szekér a mostani ütemben is akár. Ha abszolút hozamú alapot veszel, akkor elvileg majd az alapkezelő intézi ezt. Ők valószínűleg jobban értenek hozzá mint én.

Leave A Comment