Az elmúlt 5 év TOP10 befektetési alapja itthon

 • befektetési alap

Amikor a megfelelő befektetési alapot keresed, nincs egyszerű dolgod: rengeteg lehetőség van és még több szempontot érdemes figyelembe venni, úgymint stratégia, költségek, kockázatok stb. Sokan érdeklődnek a hozamok után is, ezért készítettünk egy listát, a legjobban teljesítő alapokról…

A lista kizárólag érdekességképpen került meghatározásra, senkinek sem javasoljuk, hogy múltbeli hozamok alapján fektessen be. Erről itt írtunk: Amatőr hiba: Ne a múltbeli hozamok alapján fektess be! Ha nem tudod, hogy mi a befektetési alap, itt egy cikk: Mik azok a befektetési alapok?

Most, hogy tisztáztuk, a magasabb hozam nem jelenti azt, hogy az adott befektetési alap, vagy alapkezelő jobb lenne, mint a többiek, lássuk a listát:

10 – Allianz Indexkövető Részvény Nyilvános Nyíltvégű Alap

Az Allianz nyilvános, nyíltvégű és forintalapú részvényalapja érte el a 10. helyet, ami az elmúlt 5 évben felmutatott 14,26 százalékos átlagos hozam mellett nem meglepő. Itt a hazai részvénypiacon szereplő, jelentős vállalatok részvényeiből vásárolhatsz, így az ő eredményeik alapján nő vagy csökken az alap teljesítménye is.

Fontos azonban kiemelni, hogy egyrészt magas kockázatú alapról van szó, másrészt maga az Allianz is felhívja a figyelmet, hogy akkor érdemes belevágnod, ha minimum 5 évre tervezel. A Kiemelt Befektetői Információkat itt találsz.

alapkezelő

Forrás: Allianz.hu

9 – ERSTE Stock Hungary Indexkövető Részvény Befektetési Alap

A következő az ERSTE Stock Hungary Indexkövető alapja, amelynél, hasonlóan az Allianz fenti termékéhez, a hazai nagyvállalatok részvényeiből, sőt, akár állampapírokból is vásárolhatunk. Mindezt oly mértékben, hogy az egyes részvények alapon belüli aránya mindössze +/- 5 százalékban térhet el a BUX-on belüli arányuktól.

Ahogy a termék is, úgy az elmúlt 5 évre vonatkozó átlagos hozam szintje is hasonló az Allianzéhoz: 14,90%. Érdekesség azonban, hogy ellentétben az Allianz termékével, az Erste ezen alapja eggyel alacsonyabb kockázati besorolást kapott, illetve az éves alapkezelési díj is valamivel alacsonyabb.

Bővebb információkat itt találhatsz.

alapkezelő

Forrás: Ersteinvestment.hu

8 – K&H Navigátor Indexkövető Nyíltvégű Befektetési Alap

A nyolcadik helyet a K&H Indexkövető alapja szerezte meg, amely az előző két termékhez hasonló lehetőséget kínál a befektetőknek: a BUX legnagyobb cégeinek részvényeit. Fontos pont, hogy a csomagodban szereplő részvényeinek aránya itt is ugyanolyannak kell lennie, mint ahogy az a BUX-on van, maximum +/-5 százalékos eltéréssel.

Az igazi különbséget a díjaknál és az eredményeknél találod. A K&H alapja az elmúlt öt évben kereken 15 százalékos átlagot ért el a Bankmonitor számításai szerint, míg a vételi és visszaváltási díj alacsonyabb, mint az Erste hasonló termékénél. Ugyanakkor az éves alapkezelési díj magasabb.

Természetesen nem szabad elfelejtened, hogy ez továbbra is egy magas kockázatú alap, bár a számok egyértelműen biztatóak. Bővebb információ itt.

alapkezelő

Forrás: Kh.hu

7 – Concorde Rubicon Származtatott Befektetési Alap

A lista első olyan szereplője, amely nem a legnagyobb hazai vállalatok részvényeivel foglalkozik, a Concorde terméke, pontosabban annak Rubicon nevű származtatott befektetési alapja.

A Rubicon stratégiája, hogy „fundamentálisan alulárazott” részvények vásárlása révén biztosítja az állampapíroknál magasabb hozam elérését. Fontos kiemelni, hogy egy-egy alap aránya a portfólión belül akár a 10-15 százalékot is elérheti, illetve származtatott ügyletek is köthetőek.

Mindez azonban nem tűnik nagy problémának, hiszen az elmúlt 5 éves átlaghozam 15,18 százalék, ami ennek a listának a hetedik helyére volt elég. A Kiemelt Befektetői Információkat itt találhatsz.

alapkezelő

Forrás: Concordealapkezelo.hu

6 – OTP Tőzsdén Kereskedett BUX Indexkövető Alap

A hatodik helyen az OTP BUX indexkövető alapja áll, amely az Allianz, az ERSTE és a K&H már említett termékeihez hasonlóan a hazai részvénypiac legjelentősebb vállalatainak részvényeit veszi célba.

Ez pedig nem tűnik sikertelen vállalkozásnak: az alap az elmúlt 5 évre vonatkozóan 15,21 százalékos átlagos hozamot tud felmutatni. Érdekesség, hogy a befektetői információ szerint az éves díj jóval alacsonyabb, mint a másik három hasonló terméknél, míg a vételi és visszaváltási díj kifejezetten magas. Bővebb információ.

alapkezelő

Forrás: Otpbank.hu

5 – Biggeorge 4. Ingatlanfejlesztő Ingatlanbefektetési Alap

A Top 10-es lista egyetlen magyar ingatlanokkal foglalkozó alapját a Biggeorge alapkezelő terméke adja, a 4. Ingatlanfejlesztő Ingatlanbefektetési Alap.

Az alap stratégiája „olyan ingatlanok megvásárlása, melyek jelentős értéknövekedési, illetve fejlesztési potenciállal bírnak” – áll a Kiemelt Befektetői Információkban. Ez pedig, a Biggeorge tájékoztatása szerint legalább 3 éves távlatban megtérülő befektetés, ráadásul a kockázati szint is a legmagasabb.

Mindazonáltal eddig sikeres az alap, hiszen az elmúlt 5 évre vonatkozóan 15,71 százalékos átlaghozamot tud felmutatni. Bővebb információ.

alapkezelő

Forrás: Bgalapkezelo.hu

4 – NN (L) Information Technology X Cap HUF

Nem sokkal maradt le képzeletbeli dobogónkról az ERSTE információtechnológiai alapja, amely az elmúlt 5 évben 16,17 százalékos átlaghozamot produkált.

Az információtechnológiai vállalatokba, így például szoftver- és hardvergyártók részvényeibe befektető alap magas kockázati szintű, de cserébe relatíve alacsony költségek mellett használható. Persze a dörzsöltebb befektetők ezt már tudják, de azért jó ismételni: a kockázat és az ár fordítottan arányosak. Arról nem is beszélve, hogy mennyire sikeres a termék.

Bővebben a Kiemelt Befektetői Információkban.

alapkezelő

Forrás: Erstemarket.hu

3 – Concorde Részvény Befektetési Alap

A harmadik helyen lévő Concorde Részvény befektetési alapja stratégiája a magyar és közép-kelet európai részvényekbe történő befektetés. Ez egy kifejezetten aktívnak számító alap, ahol a részvények aránya 50 és 95 százalék közötti mértékben változtatható.

Érdekesség, hogy hiába a részvények vásárlása, az alap kockázati szintje jóval alacsonyabb, mint például az OTP, az ERSTE vagy a K&H termékeié. De ne felejtsd el: ez egy vegyes alap, míg az említettek kizárólag a BUX-ra fókuszálnak.

Az elmúlt 5 évben egyébként 17,02 százalékos átlaghozamot tudnak felmutatni. Bővebb információt pedig itt találhatsz.

alapkezelő

Forrás: Concordealapkezelo.hu

2 – OTP Trend Nemzetközi Részvény Alap B

Második helyre az OTP egyik Nemzetközi részvényalapja került, amely az utóbb 5 évben kifejezetten szép, 17,51 százalékos éves átlaghozamot mutathat fel.

Az alap stratégiája a fejlett piacokon történő trendkövetés: amerikai és német részvényeket vásárolnak, míg az eszközöket devizában tartják. A részvények mellett azonban az állampapírok, bankbetétek, befektetési jegyek is szerepelnek a portfólióban.

Fontos kiemelni, hogy itt sokkal kevesebb a rendszeres díj, az OTP bevételét inkább a teljesítménye határozza meg. Mielőtt azonban rohannál befektetni, fontos tudni, hogy a legrövidebb javasolt időtartam 5-7 év. Bővebb információ.

alapkezelő

Forrás: Otpbank.hu

1 – ESPA Stock Techno HUF

A toplista első helyét az ERSTE ESTA Stock Techno alapja nyerte, amely az elmúlt 5 évben 18,12 százalékos átlagot tudott produkálni.
A stratégia a technológiai vállalatok részvényeinek vásárlása, földrajzi korlátozás nélkül. Ez a rugalmasság úgy néz ki bejött az ERSTE-nek, amelynek alapjában kis-, közepes és nagyvállalatok részvényei egyaránt szerepet kapnak. Fontos még kiemelni, hogy az elszámolás euróban történik.
Kiemelt befektetői információk.
alapkezelő

Forrás: Erstemarket.hu

Amennyiben kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban vagy észrevételeidet osztanád meg velünk, akkor kattints az alábbi gombra és írj nekünk:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!

 

2017-09-30T09:19:48+00:00 szeptember 30th, 2017|Befektetés, Pénzügyek|3 hozzászólás

3 hozzászólás

 1. Karay október 2, 2017 at 11:32 de. - Reply

  Az 5. helyezett hogyan kerülhetett erre a listára? Évi 26% költség és általában negatív hozam. 2 jó év ennyire vonzóvá tesz egy befektetési alapot?

  • Szendrei Ádám október 2, 2017 at 11:48 de. - Reply

   Az alapok hozamok szerint lettek sorba válogatva. Szándékosan kiemeltük, hogy ez nem jelenti azt, hogy egy alap jó befektetés. Ezt mindenkinek magának kell mérlegelnie. Mi nem javasoljuk azt az alapot, ha csak valaki pontosan nem tudja, hogy mit csinál.

 2. Richard BALOGH október 3, 2017 at 9:17 du. - Reply

  En tanultam pénzügyet, es befektetésekről is van némi ismeretem, de ezek az információk alapján nem tudnék választani. Egy befektetés értékeléséhez ez még mindig szubjektív döntést segítene, de azért jó összeállítás, egy stabil támpont lehet, és nem kevés munka van mögötte. Gratula!
  Örülök az ilyen információknak, mert ezzel rá lehet világítani arra, hog nem biztos hogy a számlavezető bankunknál kell leragadni.

Leave A Comment