Gyermek megtakarítási teszt – Babakötvény 2017-02-13T21:13:54+00:00

Gratulálok, az eredményed elkészült!

A megadott válaszok alapján máris megtudhatod, hogy melyik megtakarítást érdemes elindítanod gyermekednek, hogy biztosan megfelelő anyagi hátteret garantálhass a számára.

A megadott adatok alapján a Számotokra legkedvezőbb megtakarítás a Babakötvény.

Az alábbiakban részletesen elmagyarázom, hogy mi is az a Babakötvény, hogyan kapcsolódik a Start-számlához, és miért lehet érdemes ezt a megtakarítást választanod.

Ingyenes gyermek megtakarítás tanácsadás

 • A gyermeked jövőjére ajánlott megtakarítási program: Babakötvény (Start-számla)

Miért jó megoldás a Babakötvény és a Start számla?

 • A Babakötvénybe fizetett megtakarításokra +10% állami támogatás jár, mely értéke maximum éves 6.000 Ft. Ezt havi 5.000 Ft befizetésével tudod elérni.
 • hozamod részben garantált. Mivel a Babakötvény egy állampapír, ezért az állam garantálja a kamatot. A kamat mértéke ugyan változhat, abban biztos lehetsz, hogy többet fogsz kivenni, mint amennyit befizettél!
 • Annyit fizetsz be amennyit akarsz, bármikor szüneteltetheted.
 • Nem kell értened a befektetésekhez, a Start számlával semmilyen teendőd nincsen. Csak fizesd rendszeresen, és amikor gyermeked 18 éves lesz, vedd fel az összeget!
 • Nincs számlavezetési díj, és semmilyen költség, sem pedig kamatadó. A megtakarításod 100%-ban a Tiéd!

Hogyan működik pontosan a Start-számla és a Babakötvény?

A Magyar Államkincstár 19 éves futamidejű speciális államkötvényeket bocsát ki, melyek kizárólag gyermekek részére a Start-számlára lehet vásárolni. Ezek az állampapírok infláció+3% kamatot fizetnek, vagyis mindig van reálhozamuk. (Hozama magasabb mint az infláció)

Az állampapírok speciális kötvények, melyekkel gyakorlatilag a Magyar Államnak adhatsz kölcsön. A pénzedre a garancia a Magyar Állam “szava”, ami az egyik legerősebb garancia lehet.

Amíg nincs államcsőd, addig a pénzedet is kifizetik.

A kötvényeket azonban nem tudod bankszámlán tárolni. Az értékpapírok számláját nevezik értékpapírszámlának. A Start-számla egy speciális értékpapírszámla, melyre a Babakötvényeket lehet vásárolni.

Neked nem kell értened ennél mélyebben a befektetésekhez. Ha bemész a Kincstárba, minden ugyanúgy működik majd, mint egy bankban: sorszámot húzol, nyitsz egy számlát, befizetsz pénzt, és kapsz egy “netbanki” (webkincstár) felületet.

Itt mindig nyomon tudod követni a számlád egyenlegét, és innen tudsz majd (leghamarabb) gyermeked 18 éves korában kiutalást kezdeményezni.

Mi a babakötvény hátránya?

A Babakötvények hátránya a rugalmatlanság, valamint a fix hozam. Ha hosszú távra akar valaki félretenni, akkor az infáció+3% kamat nem annyira vonzó, hiszen részvényekkel, egyéb kötvényekkel ennél magasabb hozam is elérhető.

Másik oldalról pedig a felhasználása korlátozott. Csak oktatásra, életkezdésre, és lakásvásárlásra lehet felhasználni, és csak 18 éves kor után. Ha gyermeked 16 évesen jut ki egy tanulmányi útra külföldre, akkor nem fogod tudni a Babakötvényből fizetni.

Ha 10 évnél több ideig szeretnél félretenni, de 10.000 Ft-nál alacsonyabb összeget jelöltél meg, akkor érdemes elgondolkodnod rajta, hogy megemeled az összeget. Bár a babakötvény valóban jó megoldás kis összegű megtakarítás esetén, sajnos havi 5.000 forintokból aligha fogsz tudni kigazdálkodni egy egyetemet, vagy egy saját lakást.

Kérj ingyenes gyermek megtakarítás tanácsadást!

Ha mégis maradsz a Babakötvénynél, akkor ezeket kell tudnod róla…

 • Start-számlát csak az Államkincstárnál lehet nyitni
 • Felhasználása 18 éves kortól, de min. 3 év után
 • Hozama hosszú távon alacsony, 10 év alatt éri meg
 • 10 évnél rövidebb távra havi 10.000 Ft alatt nincs jobb (kivéve konkrét lakáscél esetén LTP)
 • Érdemes megemelned a megtakarítást havi 10.000 Ft fölé, hogy jobb számlát kaphass

Start-számla nyitására a szülőkön kívül jogosult a gyermek más hozzátartozója is. Ma már megszűnt az a kötelezettség, amelynek alapján a Start-számla nyitásához igazolni szükséges, hogy a családi pótlékot a szülő részére ténylegesen is folyósítják.

A Babakötvény a gyermek 18. életévének betöltése napjáig bármikor megvásárolható, és a befizetett összegnek megfelelő mennyiségű Babakötvényt azonnal jóváírják a Start-értékpapírszámlán. Kizárólag a gyermek születési időpontja alapján irányadó sorozatú Babakötvényt lehet megvásárolni.

Kérd az ingyenes gyermek megtakarítási tanácsadást

 • 180 különböző gyermek megtakarítási szerződést összehasonlítva gyermeked céljaihoz mérve
 • Konkrét számítások, tervezés és tanácsadás, amivel megtudhatod, mennyi az annyi
 • Ingyenes ügyintézés, megkerülheted a járkálást és a papírmunkát
 • Babakötvény és más megtakarítások (pl. lakásatakarék és életbiztosítások) összehasonlítása és számítása
 • Folyamatos VIP szolgáltatás: bármi kérdésed van soha többé nem kell sorban állnod, vagy ügyfélszolgálatra telefonálnod

Láthatod, hogy részletes képet szeretnénk adni Neked a gyermekcélú megtakarításokról. Személyre szabott tanácsadásunk során még legalább kétszer ennyi hasznos információt fogunk tudni elmondani Neked.Egy hasonló pénzügyi tanácsadás díja 35 000 Ft. Ezt most, a gyermekcélú megtakarítást indító ügyfeleinknek elengedjük, és mindenféle kötelezettség nélkül átbeszéljük veled A-tól Z-ig.

Holnaptól azonban nem tudom garantálni, hogy az ajánlat még élni fog.

Javaslom, hogy gyermeked érdekében szánj rá egy órát, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a jövőjéből.

Mielőtt döntök, kikérem szakértő véleményét!

VÉLEMÉNYEK:

"Nem akartam elhinni, hogy a mai világban valaki önzetlenül segít. De ez az oldal szerencsére kivétel. Kérdéseimre gyors, őszinte és érthető választ kaptam, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Bárcsak hamarabb tettem volna! Én is ajánlani fogom mindenkinek."
Harmat Szilvia
"Ádám a laikus számára is érthetően, minden pici részletre kiterjedően segített és teljesen ingyen! Ádám nem egy pénzéhes, jutalék után habzó szájjal loholó pénzügyi kupec, Ádám szakember. Mindenkinek ajánlom!"
Lorán Barnabás
"Elsődleges célom volt vállalkozásom építése, de a jelenlegi helyzetben szükségesnek láttam vésztartalékot képezni. Féltem, hogy nincsen olyan befektetés, amely elegendő garanciát ad, de miután megismertem ezt a fajta szolgáltatást, megnyugodtam. Azóta is örülök, hogy belevágtam."
S. Tamás
"Az elmúlt két hónapban rengeteg időt töltöttem a keresgéléssel és különböző "független befektetési tanácsadókkal " is találkoztam akik különböző termékeket akartak rám sózni. Ezek közül kettő jónak is tűnt, de Önnek köszönhetően most elkerültem azt hogy újból megkössek egy rossz konstrukciót."
Major Krisztián