Babakötvény és Start számla – Megéri egyáltalán?

Vigyázat szülők! Sok pénzbe kerülhet, ha gyorsan és érzelem alapján döntünk. Az anyukák, apukák gyermekük születése után könnyedén befolyásolhatók és ezt a babakötvénnyel ki is használják. Remek célcsoport: a baba születésénél egyszerűen utolérhetőek, konkrét céljuk van, és általában nem értenek a pénzügyekhez.

De azon túl, hogy babakötvénynek hívjuk, vagy start-számlának, vajon tényleg ezzel jár a legjobban gyermekünk?

Mert hát mitől is függ, hogy mi a legjobb gyermekünknek?

Attól, hogy tudjuk, Start számlát nyitottunk, és egy édi-bédi kisbaba van a képen, vagy attól, hogy több pénz gyűlik benne össze, mire gyermekünk egyetemre megy, vagy saját lakást szeretne. Én szeretek reálisan, számokban gondolkodni, úgyhogy én a pénzt választom. De mennyit kamatozik a Babakötvény és a Start-számla?

Azt fogjuk tehát kideríteni, hogy pénzügyi szempontból megéri-e, ha ilyen formában takarékoskodunk.

Mit kínál a Babakötvény és a Start-számla?

Először is nézzük, hogy mi a különbség a Babakötvény és a Start-számla között.

Babakötvény: Jár a születést követően egy egyszeri támogatás 42.500 Ft (ez nem kérdés, ezt mindenki megkapja, csak el kell fogadni. Köszönjük meg.)

Start –számla: 2012 októberétől kizárólag a Magyar Államkincstárnál vezethető számla, amelyre a befizetések után 10% állami támogatást kapunk. Maximum évi 6.000 Ft-ot. Befizetési korlát nincsen, és ez a számla most már nagyobb gyermekeknek is nyitható.

Van egyfajta gyermekvédelmi kedvezmény, ami alacsonyabb családi jövedelem, vagy átmeneti / tartós nevelésben lévő gyermek esetén összesen plusz kb.130.000 forint, amit két részletben kap meg, 7 és 14 éves korában. (Ez nem érinti a megtakarítást) Ezen felül, a Start-számlára fizetett megtakarításra is magasabb támogatást kapnak ezek a gyermekek.

A gyermekvédelmi kedvezményben alacsonyabb jövedelem miatt részesülő gyermekeknél a befizetések utáni állami támogatás a Start-számlára történt saját befizetések után minden évben a befizetett összeg 20%-a, de legfeljebb évi 12.000 Ft.

A gyermekvédelmi kedvezményben átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek befizetés nélkül is 12.000 Ft támogatást kap, hiszen ő egyáltalán nem számíthat szülei támogatására. (Ez sem érint minket.)

Összefoglalva: Járnak egyszeri támogatások, amiket elfogadunk, de ebből nem következik, hogy a megtakarítást is itt kell indítani. 2 eset van: 10% és 20% támogatás, anyagi helyzettől függően. Gratulálok annak az anyukának, aki ilyen rossz anyagi helyzetben 18 évre leköti a pénzét, mert arra évente 6.000 forinttal többet kap – majd egyszer.

A fő kérdés, hogy a 10%-os max. évi 6.000 forintos támogatás miatt megéri-e a Start-számla?

A kincstári Start-értékpapírszámlán végrehajtott tranzakciók díj, költség és jutalékmentesek. A kincstári Start-értékpapírszámla számlavezetési díja 0 Ft. A számla jelenleg teljesen ingyenes.

A kincstári Start-értékpapírszámlán nyilvántartott értékpapírok és az értékpapírokból származó hozamok, kamatok és befizetett összegek a gyermek 18 éves koráig adó- és illetékmentesek és végrehajtás alá sem vonhatók.

Jogszabály korlátozza a kifizetés célját, így kifizetés kizárólag az alábbi célokra teljesíthető:

–           tanulmányokra,

–           lakhatásra,

–           pályakezdésre,

–           gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére,

–           jogszabályban meghatározott más célokra.

Mekkora a Start-számla és a Babakötvény kamata?

A kamatozása változó, és az állampapír hozamától függ

Megéri a Start-számla?

Összefoglalva, a Babakötvény és a Startszámla nem egy csodatermék, és arra vigyázzunk, hogy az évi 6.000 Ft csak az első évben tűnik soknak. Ha már bent van 600.000 Ft, akkor mindössze 1% pluszt jelent, ami persze nem rossz.

De mindent egybe vetve, ezzel az ingyenes számlavezetéssel szerintem egy nagyon is versenyképes termék.

UPDATE: A Start számla macerásabb, mint gondoltam. Az államkötvények hozamainak csökkenése rendesen átalakította a hozamelvárásokat. 18 éves távlatban állampapírban takarékoskodni, nem biztos, hogy megéri. Új cikk itt.

Nagyobb összegnél célszerűbb lehet a magas hozamot megcélozni, így akár befektetési alapokban gondolkodni.

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:38+00:00 március 11th, 2013|Gyermek|2 hozzászólás

2 hozzászólás

  1. Molnár Györgyné december 15, 2016 at 9:14 du. - Reply

    Szeretnék az unokáim részére befizetést kezdeményezni, de nem tudom, hogy hogyan csináljam. Kérdésem, hogy hol,lehet befizetni?
    Van e lehetőség esetleg interneten keresztül átutalással intézni a befizetést?

    • Szendrei Ádám december 15, 2016 at 10:58 du. - Reply

      Számlanyitást követően van mód utalásra és kártyás fizetésre is, ami rendszerint kedvezőbb a webkincstár felületén.

Leave A Comment