Vigyázat szülők! Sok pénzbe kerülhet, ha gyorsan és érzelem alapján döntünk. Az anyukák, apukák gyermekük születése után könnyedén befolyásolhatók és ezt a babakötvénnyel ki is használják. Remek célcsoport: a baba születésénél egyszerűen utolérhetőek, konkrét céljuk van, és általában nem értenek a pénzügyekhez.

De azon túl, hogy babakötvénynek hívjuk, vagy start-számlának, vajon tényleg ezzel jár a legjobban gyermekünk? Mert hát mitől is függ, hogy mi a legjobb gyermekünknek?

Attól, hogy tudjuk, Start számlát nyitottunk, és egy édi-bédi kisbaba van a képen, vagy attól, hogy több pénz gyűlik benne össze, mire gyermekünk egyetemre megy, vagy saját lakást szeretne. Én szeretek reálisan, számokban gondolkodni, úgyhogy én a pénzt választom. De mennyit kamatozik a Babakötvény és a Start-számla?

Azt fogjuk tehát kideríteni, hogy pénzügyi szempontból megéri-e, ha ilyen formában takarékoskodunk.

Mit kínál a Babakötvény és a Start-számla?

Először is nézzük, hogy mi a különbség a Babakötvény és a Start-számla között.

Babakötvény: Jár a születést követően egy egyszeri támogatás 42.500 Ft (ez nem kérdés, ezt mindenki megkapja, csak el kell fogadni. Köszönjük meg.)

Start –számla: 2012 októberétől kizárólag a Magyar Államkincstárnál vezethető számla, amelyre a befizetések után 10% állami támogatást kapunk. Maximum évi 6.000 Ft-ot. Befizetési korlát nincsen, és ez a számla most már nagyobb gyermekeknek is nyitható.

Van egyfajta gyermekvédelmi kedvezmény, ami alacsonyabb családi jövedelem, vagy átmeneti / tartós nevelésben lévő gyermek esetén összesen plusz kb.130.000 forint, amit két részletben kap meg, 7 és 14 éves korában. (Ez nem érinti a megtakarítást) Ezen felül, a Start-számlára fizetett megtakarításra is magasabb támogatást kapnak ezek a gyermekek.

A gyermekvédelmi kedvezményben alacsonyabb jövedelem miatt részesülő gyermekeknél a befizetések utáni állami támogatás a Start-számlára történt saját befizetések után minden évben a befizetett összeg 20%-a, de legfeljebb évi 12.000 Ft.

A gyermekvédelmi kedvezményben átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek befizetés nélkül is 12.000 Ft támogatást kap, hiszen ő egyáltalán nem számíthat szülei támogatására. (Ez sem érint minket.)

Összefoglalva: Járnak egyszeri támogatások, amiket elfogadunk, de ebből nem következik, hogy a megtakarítást is itt kell indítani. 2 eset van: 10% és 20% támogatás, anyagi helyzettől függően. Gratulálok annak az anyukának, aki ilyen rossz anyagi helyzetben 18 évre leköti a pénzét, mert arra évente 6.000 forinttal többet kap – majd egyszer.

A fő kérdés, hogy a 10%-os max. évi 6.000 forintos támogatás miatt megéri-e a Start-számla?

A kincstári Start-értékpapírszámlán végrehajtott tranzakciók díj, költség és jutalékmentesek. A kincstári Start-értékpapírszámla számlavezetési díja 0 Ft. A számla jelenleg teljesen ingyenes.

A kincstári Start-értékpapírszámlán nyilvántartott értékpapírok és az értékpapírokból származó hozamok, kamatok és befizetett összegek a gyermek 18 éves koráig adó- és illetékmentesek és végrehajtás alá sem vonhatók.

Jogszabály korlátozza a kifizetés célját, így kifizetés kizárólag az alábbi célokra teljesíthető:

–           tanulmányokra,

–           lakhatásra,

–           pályakezdésre,

–           gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére,

–           jogszabályban meghatározott más célokra.

Mekkora a Start-számla és a Babakötvény kamata?

A kamatozása változó, és az állampapír hozamától függ

Megéri a Start-számla?

Összefoglalva, a Babakötvény és a Startszámla nem egy csodatermék, és arra vigyázzunk, hogy az évi 6.000 Ft csak az első évben tűnik soknak. Ha már bent van 600.000 Ft, akkor mindössze 1% pluszt jelent, ami persze nem rossz.

De mindent egybe vetve, ezzel az ingyenes számlavezetéssel szerintem egy nagyon is versenyképes termék.

UPDATE: A Start számla macerásabb, mint gondoltam. Az államkötvények hozamainak csökkenése rendesen átalakította a hozamelvárásokat. 18 éves távlatban állampapírban takarékoskodni, nem biztos, hogy megéri. Új cikk itt.

Nagyobb összegnél célszerűbb lehet a magas hozamot megcélozni, így akár befektetési alapokban gondolkodni.

Kérdése van? Vitatkozna? Írja meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Tanácsot, véleményt kérne? Kérjen személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!