Bankbetétet keresel? Biztonságos bank 3,6%

Ha nem szeretnél állampapírt vásárolni, de mégis reál kamatot szeretnél kapni a megtakarításaidra, akkor a bankbetét egy biztonságos megoldás. De nem mindegy, hogy melyik / milyen bankba teszed a pénzed.

Nyilván, amikor bankbetéteket hasonlítunk össze, akkor egyrészt fontos a kamat, másrészt pedig az, hogy ismerjük-e a bankot, akire rábízzuk a pénzt. Utóbbi elég szubjektív, hiszen a bizalom leginkább abból fakad, hogy melyik bankot milyen gyakran látjuk, ami szimplán csak annyit jelent, hogy sokat költ marketingre. Ez viszont nem feltétlen jó az ügyfélnek, hiszen a marketing drága, így azt be kell építeni a termék költségeibe is.

Milyen költségekkel kell számolni?

Ha bankbetétet keresünk, akkor fontos az odautalás költsége, a számlanyitás, számlavezetés, és a kiutalás költsége is. Ne feledjük, hogy most már nincs ingyenes átutalás sehol, hiszen a 0,3% tranzakciós adót minden esetben meg kell fizetni.

Egy elemzés szerint a legjobb bankbetét jelenleg a BNP Paribas ajánlata, amely 500 000 Ft felett 3,2% kamatot, 10 000 000 Ft felett pedig 3,6% kamatot ad 1 éves lekötésre, új forrásra. Költsége egyáltalán nincsen a kötelező tranzakciós adón kívül.Bankbetétek verseny

Ennél az ajánlatnál egy 10 millió forintos lekötés esetén a költségek levonása után a hasznunk 337 000 forint, míg a második helyezettnél (Gránit Bank) 30 ezer forinttal kevesebb.

Nincs szükség kapcsolt termék nyitására, sőt még bankszámlát sem kell nyitni. Egy betéti számla kerül nyitásra, ami ingyen van, korlátozott funkciókkal, de arra teljesen megfelelő, hogy a pénzt ráutaljuk, lekössük, online nézegessük, majd a lejáratot követően ismét lekössük / elutaljuk.

Az ajánlat jelenleg 2015.04.30.-ig van meghirdetve, de lehet, hogy meghosszabbítják még.

A standard ajánlatok sem rosszak egyébként, ami fontos lehet akkor is, amikor lejár ma betétünk. Mivel ismét csökkent az alapkamat, érdemes lehet most intézni a lekötést, mielőtt még a bankok alkalmazkodnak. (A hiteleket pedig inkább halasszuk 1-2 hónapig)

 

BNP ajánlatok standard

De mennyire megbízható a BNP Paribas?

A brókerbotrányok óta a megbízhatóság végképp felértékelődött. Mi magyarok nem bízunk senkiben, főleg nem a magyar bankokban, főleg nem a magyar KIS bankokban, de végképp nem a kis magyar brókercégekben :). Legalább is ez volt az eredménye egy nemrég végzett kutatásunknak, de saját tapasztalataim is ezt támasztják alá. Szóval nézzük meg jobban ezt a BNP Paribas bankot: mit lehet tudni róla?

Fogadjunk eddig még alig hallottál róla, ezért azt gondolod, hogy biztos egy kis bank. Nos nem, a BNP jelenleg a világ 6. legnagyobb bankja, olyanokat megelőzve, mint a Bank of China, Citigroup, Deutsche Bank, stb.. Konkrétan Európa egyik legnagyobb bankjáról van szó, amely székhelye Párizsban található. Elég jól megy a banknak, 2011-ben a profitja mintegy 6 milliárd euró volt, és a 2008-as válságot követően is 3 milliárd eurós profitot termelt. Mellesleg a betétekre vonatkozik az OBA garancia is.

Hátránya, hogy az online számlanyitás nem teljesen online, de ha minden igaz, kérésünkre házhoz is jönnek a papírokat aláírni. Sajnos fiók jelenleg csak egy van, az is Budapesten. Legalább is erről nem igazán van információ a honlapon, ami szintén kicsit fapados. Ahhoz képest, hogy egy modern világ bankja, a magyar honlap nem túl modern, de elvileg ezen is dolgoznak.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy attól, hogy ismeretlennek tűnik egy bank, még nem biztos, hogy kicsi. Szerencsére van olyan külföldi nagybank, aki hajlandó országunkba jönni, és ráadásul egy jó ajánlattal jött elő. Érdemes lehet megbarátkozni ezzel a bankkal, kipróbálni, hogy mit is tudnak. Ha van tapasztalatod a bankkal, kérlek oszd meg velünk.

 

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:22+00:00 április 22nd, 2015|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment