Bankköltségek a nyaralás során (Bankkártya és pénzváltás)

Valutaváltás, pénzfelvétel vagy bankkártya-használat – ez a nyaralni indulók egyik fő kérdése az utazás tervezésekor, hiszen ebből kalkuláljuk ki, mennyi készpénzzel induljunk útnak. Drágább-e a kártyahasználat külföldön, és hogyan kalkulálj a pénzváltáskor? Olvasd el legújabb cikkünkből!

Így válthatsz készpénzt

Eladási és vételi árfolyam, középárfolyam, mindenhol más számok, beszerezhetetlennek tűnő valuták – bizony a pénzváltásnak is megvannak a maga praktikái, amelyeket megéri elsajátítani. Először is tisztán kell látni az eladási és vételi árfolyam közti különbséget. A legtöbb pénzváltó a saját szempontjából írja ki ezeket, tehát eladási ár, amelyen ők eladják neked, és vételi, amelyen ők megveszik tőled az adott valutát. Ezért van, hogy előbbinél rendre magasabb ár szerepel.

Ezzel szemben a középárfolyamot a Magyar Nemzeti Bank határozza meg, nem pedig a pénzváltók. A váltók az eladási és vételi áraikat eköré a középárfolyam köré lövik be: az eladásit efölé, a vételit pedig ez alá. A középárfolyamokat az MNB honlapján találod meg.

Hogy melyik pénzváltót érdemes választani, azt az ár alapján tudod eldönteni. Ha ugyanis ismered a középárfolyamot, akkor látod, hogy ettől mennyire távol határozza meg árait az adott pénzváltó. Minél messzebb van az ár a középárfolyamtól, annál drágább a váltó, tehát érdemes lehet másikat keresni.

Mennyit vigyek?

Örök kérdés az is, hogy egyáltalán mennyi pénzt váltsunk és vigyünk magunkkal. Ez persze attól függ, hogy hová utazol, mennyiszer tervezel étteremben enni, illetve hogy hányan utaztok. Ha például Spanyolországba mennél a pároddal kettesben, mindig étteremben ennétek, de már előre lefoglaltad a szállást, akkor napi 600 euróval tervezhetsz. Ebben persze benne van, hogy sorra látogatod az aquaparkokat, delfin-show-kat és más programokat.

Ha persze már a gyerekeket is vinnéd, vagy nem Spanyolország kontinensre eső részére, hanem valamely szigetekre mennél, akkor ezt az összeget jócskán megnövelik a plusz költségek. Jó hír viszont, hogy rengeteg kalkulátor áll a rendelkezésedre, hogy megtervezhesd az anyagiakat. A „holiday budget calculatorokon” csak be kell pipálnod, nagyjából miből mennyit tervezel fogyasztani – legyen szó programokról vagy éttermi fogásokról, üdítőkről –, és már kapod is a tervezett költséget.

Ez komoly segítség, hiszen így nem is viszel túl sok készpénzt, és így nyugodtabb lehetsz, és nem is kell azért aggódnod, hogy ne tudnád kifizetni valahol a számlát.

Drágább a kártyahasználat külföldön?

A kérdésre a válasz kétféle lehet, ugyanis külön kell választanunk, hogy kártyával fizetünk-e valahol, vagy pénzt veszünk-e fel.

Előbbi esetben, ha kártyával fizetünk valahol, a költség a szolgáltatót terheli, tehát nekünk ez nem plusz költség, ahogy itthon sem az. Hozzá kell tenni, hogy néhány országban van arra lehetőség, hogy a szolgáltató, vagyis az eladó más árat szabjon arra az esetre, ha kártyával fizetsz, de ez a ritkább eset.

Ha viszont automatából kívánsz pénzt felvenni, számolnod kell néhány kellemetlenséggel. Külföldön az ATM-ből történő készpénzfelvételnek általában tranzakciós díja van. Ez a díj pénzintézetenként és kártyánként változó lehet. Mivel nincs egységes díjszabás a külföldi pénzfelvételre, utazás előtt mindig érdeklődj a bankodnál akár az általános szerződési feltételekből (ÁSZF), akár egy ügyintézőtől.

A külföldi pénzfelvétel általában 1500-2000 forint között mozog, tehát érdemes megfontoltan, minél kevesebbszer igénybe venni. Plusz ehhez számold hozzá, ha esetleg a valutaárfolyam is kedvezőtlenül alakul. Ezért is szoktak figyelmeztetni, hogy nehogy egy nyaralás sokkal jobban kimerítse a számládat, mint várnád. A tarifákat illetően az ilyen, mindig legfrissebb táblázatok segíthetnek.

Még néhány jó tanács

Az első és legfontosabb, hogy nézd meg a kártyádon, hogy milyen bankok védjegye látható rajta. Azokkal a kártyákkal ugyanis, amelyeken csak a hazai kibocsájtó bankod bank védjegye van, azok nem használhatóak külföldön.

Számolj azzal, hogy amikor csak kártyával fizetnél vagy kártyáról vennél fel pénzt, a bankod a napi árfolyam alapján váltja át a forintodat az adott devizára. Érdemes leellenőrizni a napi árfolyamokat az MNB honlapján. Ezzel elkerülheted, hogy akkor is drágábban vegyél ki pénzt, amikor még nincs rá akkora szükséged, és akár várhatnál 1-2 napot, amikor már esetleg olcsóbb a váltás.

Arról se feledkezz meg, hogy az elfogadó (külföldi) bankok korlátozzák az idegen bankok által kibocsátott bankkártyákkal való pénzfelvételt. Ezért fordulhat elő, hogy a kivenni kívánt összeg nem haladja meg a beállított limitedet, és van is elegendő pénz a számládon, mégsem veheted ki az adott összeget. Legyen nálunk személyi igazolvány vagy útlevél, ami a személyazonosságunkat igazolja, ha a fizetéskor ezt kérnék tőlünk.

2017-02-13T21:14:03+00:00 június 24th, 2016|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment