Bankszámla csalások: hogyan védekezhetsz?

Manapság teljesen megszokott az, ha vásárlásra, mobilfeltöltésre stb. a bankkártyádat használod, vagy interneten utalsz pénzt a bankszámládról. Eközben bele sem gondolunk abba, hogy ez a rutinszerű, kényelmes megoldás mennyi veszéllyel jár. Csak ha ismered a főbb veszélyforrásokat, akkor leszel képes hatékonyan védekezni ellenük. Lássuk ezeket.

Minden bankkártya használat alkalmával adatokat szolgáltatsz magadról, amelyek, ha rossz kézbe kerülnek, bizony elég nagy veszteséget okozhatnak. Összességében egy bankszámla és bankkártya kombinációval négyféle módszerrel lehet fizetni, így ezekre koncentrálódnak a csalások is: bankszámla belépés, online bankkártyás fizetés, ATM, bolti kártyás fizetés.

Online bankkártya csalások

Az első kategória, mely kiemelt figyelmet érdemel, az interneten elkövetett csalások. Nagyon sok szituációban használhatsz online felületet. Például egyenleglekérdezésnél, utalásoknál, egyes lekötések végrehajtásánál. Mivel minden tranzakció előtt meg kell adnod a bankkártyád adatait, ezáltal nagyon könnyen beazonosíthatóvá válsz. Ezen felül az sem mindegy, milyen weboldalon vagy, s mire kattintasz.

A legáltalánosabb csalások, amikor egy e-mailt kapsz a „bankodtól”, hogy be kellene lépni a weboldalára, ahol frissítened kell a jelszavadat, egyes adataidat kell megadnod, javítanod. Ezzel az ürüggyel késztetnek arra, hogy a kapott linkre kattints. Amennyiben végrehajtottad a kért módosításokat a nagyon jól lemásolt, de hamis oldalon, minden szükséges információt megadtál ahhoz, hogy pénzt vegyenek le a számládról.

Az sem túl szerencsés döntés, ha olyan helyen végzed banki műveleteidet, ahol ingyenes wifi lehetőség van, hiszen bárki rácsatlakozhat. Emellett arra is figyelni kell, hogy az otthon használt internetkapcsolat megfelelően le legyen védve, csak az érintettek férhessenek hozzá.

Az internetes vírusokkal szó szerint mindent meg lehet tudni Rólad. Ahány oldalra bejelentkezel, bármit csinálsz a gépen, az összes felhasználónevet, számadatot, jelszót el tudják lopni vele.bankkartya

Nem csak a bankszámládra történő belépéssel tudnak meglopni, ugyanis az internetes vásárlásokhoz még ez sem kell. Vannak kifejezetten olyan hamis weboldalak, melyek az internetes vásárlókat használják ki. Az ilyen vásárlásokhoz a kártyád hátoldalán található háromjegyű CVV kód kell, aminek megadása olyan, mintha magát a PIN-kódodat adtad volna meg.

Ebbe a kategóriába sorolható az is, mikor akár telefonon vagy személyesen keresnek meg azzal, hogy valamilyen probléma merült fel egy tranzakcióddal kapcsolatban, vagy éppen nyertél valamit. Ezekben az esetekben is ellenőrzés céljából kérik az adataidat. ( A telefonos visszaélések már évekkel ezelőtt nagy bizniszt jelentettek a feketepiacon azáltal, hogy a rossz bérezésű telefonközpontosok adatok tömkelegét szivárogtatták ki. Bővebben itt olvashatsz róla! )

ATM-nél történő bankkártya csalások

A második csoportot azok a bűncselekmények képviselik, amelyekben a bankkártyánkat ellopják, lemásolják, vagy hamis eszközzel használják.

A legrégebbi trükk, ha ellopják a táskádat benne minden iratoddal. Van olyan eset, mikor egy jól öltözött ember segíteni akar Neked, úgy, hogy a telefonjáról hívhatod a „bankodat” (a táskarablót).  Ezt sosem szabad elfogadni, bármilyen szívélyes is. Nagy valószínűséggel a rabló társa, aki csak a kártyához tartozó kódot szeretné megtudni. Semmi esetre se könnyítsd meg a helyzetüket azzal, hogy a PIN-kódodat a kártyád mellett tartod! (A legtöbb esetben a az ellopott kártyákkal a tolvajok első próbálkozásra le tudják venni a pénzt, ami azt jelenti, hogy a legtöbb ember még mindig a bankkártyájára írva, vagy a mellett tárolja a PIN kódot. Ilyenkor még csak kártérítésre sem vagy jogosult.)

bankkártyás fizetésnél is óvatosnak kell lennünk. Ha a kasszánál álló személy véletlen elejti a kártyádat, vagy bárhová el akarná vinni, azonnal gyanakodj, mert egy leolvasó készülékkel vagy fényképezőgéppel csinálhatnak róla másolatot, megtudhatják a CVV kódodat, vagy extrém helyzetben nem is a saját kártyádat kaphatod vissza.

Az ATM használata is veszélyforrás lehet. Rakhatnak oda egy kis kamerát, amellyel megtudják a kódodat, miközben egy másik szerkezet a kártyádat másolja le a tranzakció közben.

Az ATM billentyűzetét is kicserélhetik (azaz még egyet helyeznek az eredeti tetejére), vagy a billentyűzet felületén kihasználják a hőhatást, amivel megtudhatják, mely számokat ütötted be. Továbbá a kártyanyíláshoz ragasztott szalaggal megakadályozhatják, hogy a tranzakció után kivedd a kártyát (viszont az ATM sem nyeli el, így ha elmész a helyszínről, a tettes simán csak kihúzza a kártyádat). Vagy olyan is lehetséges, mikor magát a nyílást változtatják meg. Nagyon költséges, de létező megoldás az, ha egy teljes hamis ATM-et helyeznek el.

atm csalas

atm csalas2

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal itthon és külföldön elkövetett visszaélések éves száma tavaly  13,8 ezer darabra nőtt. Átlagosan 35.000 forint körüli kárról van szó. További számokat itt találsz.

Hogyan kerülheted el, hogy csalás áldozatává válj?

Lehetőleg otthon, biztonságos, vírusirtóval ellátott számítógépet használj. Akárhogyan is keresnének meg, személyesen, telefonon stb., sose mondd el a PIN-kódodat, CVV-kódodat, és ne add oda senkinek a kártyád, főleg ne téveszd szem elől.

A bankod sosem küld e-mailt, sosem kéri el telefonon, levélben stb. a bankszámla vagy bankkártya adataid. Ha bizonytalan vagy, inkább hívd fel a bankodat. Ha máshogy néz ki a fizetési felület a megszokottnál, inkább érdeklődj utána, történt-e változás. Mindig ellenőrizd az utalásnál kapott SMS-ben az összeget és a bankszámla számot, mert volt, hogy a csalók a hamis felületen történő utalásnál az elutalt összeghez csak egy 0-t írtak hozzá, és a bankszámlaszám sem különbözött lényegesen. Az SMS segíthet kiszűrni a csalásokat, de figyelmesen olvasd el.

ATM használata előtt nézd meg, látsz-e valami változást a szerkezeten, nem-e mozog valami rajta, nincs-e a nyílásra valami felszerelve. A legfontosabb, hogy a kód beütésénél takard el a másik kezeddel a billentyűzetet a kamerák kivédésére. Ha a kártyádat nem kapnád vissza, sose fogadd el ajánlkozó ember segítségét, s ne hagyd ott a helyszínt! Onnan hívj segítséget (bankot, rendőrséget)!

Csak ismerős ATM-et használj, forgalmas helyeken. Nézd meg, hogy nincs-e furcsaság rajta, nincs e- valami mellette, pl. reklámtábla, amire a kamerát elhelyezhették. (ATM mellé tilos pl. reklámtáblát tenni, éppen ezért.)

AtM cam

Praktikus megoldás, ha kérsz a banktól SMS szolgáltatást. Nem túl drága, és ilyen helyzetekben nagyon jól jöhet. Nem, hogy a PIN kódodat nem szabad a kártyád mellett tartani, de a legjobb, ha a CVV kódot is lekaparod, és megjegyzed. Ha félsz, hogy elfelejted a kódot, akkor úgy írd fel azt magadnak, hogy más ne jöjjön rá, hogy mit jelent. (Például írhatsz egy kamu telefonszámot a mobilodba, hogy Ádám: 06-30-235-1924, aminél Te tudod, hogy az utolsó 4 számjegy a PIN kódod, az első 3 meg a CVV., de ennél bonyolultabbat is kitalálhatsz.)

Ha interneten vásárolsz, érdemes netkártyát használnod (amire használat előtt tölthetsz fel pénzt), vagy egy 2. számlát nyitnod, amit a kereskedésre használhatsz alacsony egyenleggel. Ez a legjobb módszer, ami létezik. Óriási kockázat mindenféle weboldalon megadni a bankkártya adataidat, legyen szó bármilyen megbízható cégről. Ezeket az oldalakat is feltörhetik, vagy a szolgáltató adatbázisához férhetnek hozzá. Két év múlva már fogalmad sem lesz, hogy kiknek adtad meg az adatokat. Legyen egy külön kártyád (ez lehet virtuális is), amit arra használsz, hogy online fizess vele, és nem tartasz rajta soha nagyobb összeget.

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

 

 

2017-02-13T21:14:25+00:00 október 14th, 2014|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment