Melyik a legjobb bankszámla? Íme a TOP 3!

  • bankszámla

Diák, átlagos vagy magas keresetű, mindegy, szinte mindenkinek van már bankszámlája. A kondíciók azonban sokrétűek lehetnek: a bankkártya-díjtól kezdve a készpénzfelvételen át az éves számlavezetési díjig számos dolgot kell figyelembe venned, amikor a legjobb terméket keresed. Három átlagolt példán keresztül láthatod az egyes típusok legjobb ajánlatait.

Ma már szinte egyértelmű, hogy a diáktól a nyugdíjasig, a közalkalmazottól a vállalkozóig mindenkinek van bankszámlája. Az azonban kevésbé egyértelmű, hogy pontosan mikre is kell figyelned a termékek közti választás során.

Alapszabály, hogy először találd ki, hogy mire akarod használni a számlát. Mekkora összeg fog rá rendszeresen érkezni? Milyen gyakran használnád az online bankingot vagy a telefonos szolgáltatásokat? Milyen gyakran vásárolnál a számlához tartozó kártyával? Ez azonban még messze nem minden, így inkább megvizsgáltunk, hogy mik a piac jelenleg legjobb ajánlatai számodra, ha diák, átlagos keresetű, vagy épp jól kereső kategóriába esel.

Számlacsomagok diákoknak

Legelőször itt vannak a diákoknak szóló lehetőségeket. Itt a kiindulási alap az volt, hogy egy 19 éves egyetemista családi támogatással és részmunkaidős munkával, azaz 2 részletben megkereshet havi 100.000 forintot. Azt nem lehet kijelenteni, hogy ebből meg is lehet élni, de tegyük fel, hogy hősünk még otthon lakik.

Emellett 3 netbankos vásárlást is feltételeztünk mintegy 30.000 forint, illetve 10 bankkártyás vásárlást 40.000 forint összértékben. Illetve belefért még havi egy készpénzfelvétel is, ahol a maradék 30.000 forintot számoltuk fel.

  1. ECO bankszámla – CIB Bank

Ebben a kategóriában az abszolút favorit a CIB Bank ECO bankszámlája. A 0 forintos számlavezetési díj valóban csábító, és még az ehhez szükséges feltétel, a nettó minimálbér havi érkezése a számlára is simán megugorható az említett kondíciók mellett.

A készpénzfelvétel díja viszont kissé magas, bár azt érdemes hozzátenni, hogy a mindenki számára rendeletileg elérhető havi 2 ingyenes készpénzfelvétellel jól taktikázva ki lehet kerülni ezt a költséget. A számla kondícióiról itt olvashatsz bővebben.

bankszámla

Forrás: Bankmonitor.hu

  1. Smart Szolgáltatáscsomag – OTP Bank

A második helyezést az OTP Smart csomagja érte el. Itt érdemes kiemelni, hogy a számlevezetési díj feltételei kicsit összetetten vannak megfogalmazva, de a lenti táblázat jó sorvezető az alapokhoz. A lényeg: akkor sincs nagy baj, ha véletlenül nem teljesülnek a 0 forintos számlavezetési díj feltételei. A 702 forintos számlavezetési költség, amely – hasonlóan a bankkártya éves díjához – 35 éves kor alatt érvényes, kifejezetten alacsonynak számít.

A számláról bővebben itt találhatsz információkat.

bankszámla

Forrás: Bankmonitor.hu

  1. Sztár Számlacsomag – Gránit Bank

A fentiek mellett a Gránit Bank Sztár Számlacsomagja tudott még felkerülni a lista képzeletbeli dobogójára. Itt érdemes kiemelni a feltételek nélkül is ingyenes számlavezetési díjat, ami azt jelenti, hogy már nem kell x összeget a számlára utalnod havonta ahhoz, hogy 0 forint legyen a számlavezetés díja.

A készpénzfelvétel és a bankkártya költsége ugyan valamivel több, mint például az OTP-nél, de az ingyenes számlavezetés előnye kompenzálhat téged érte. Bővebben az ajánlatról itt.

bankszámla

Forrás: Bankmonitor.hu

Bankszámla-tippek átlagos jövedelműeknek

A legfiatalabbaknak szánt piaci ajánlatok után érdemes rátérni a felnőtt keresőkre. Második kategóriában egy 36 éves, havi nettó 190.000 forintos, azaz átlagos keresettel rendelkező ügyfél legjobb ajánlatai jönnek.

Ezt az összeget egy részletben kapja meg a számlájára, és 6 netbankos átutalás mellett 20 kártyás tranzakciót is feltételez a példa, mindkét esetben 60 ezer forintos összegben. Meg mondjuk összesen 2 készpénzfelvételt: egyet saját, egyet idegen ATM-ből, 25-25 ezer forint mennyiségben.

  1. ECO bankszámla – CIB Bank

Itt pedig kijött az első érdekesség: hiába tűnik igazi diák-fókuszúnak a CIB ECO bankszámlája, átlagos kereseti feltételek mellett is ideális választás lehet. A kondíciókat feljebb már volt szó, de a lényeg, hogy ingyenes a számlavezetés és persze a kártyás vásárlás is.

  1. Ász számlacsomag – Gránit Bank

A második helyet a Gránit Bank egy másik terméke, az ÁSZ számlacsomag nyerte el. Összehasonlítva a korábban megnézett Sztár csomaggal, látványos a csökkenés a bankkártya éves díja esetében: ezer forintot spórolhatsz évente.  Persze ehhez kell az is, hogy havi 150.000 forintnyi utalás érkezzen a számládra.

Bővebben az ÁSZ számlacsomagról.

bankszámla

Forrás: Bankmonitor.hu

  1. Smart Szolgáltatáscsomag – OTP Bank

Hasonlóképpen a CIB ajánlatához, itt is felkerült a toplistára az OTP Smart csomagja, de fontos, hogy a kondíciók miatt (36 éves életkor), vannak változások a fiatal diákoknak szóló ajánlathoz képest.

Az egyik, hogy itt már csak akkor él az ingyenes számlavezetési díj, ha az előző 4 hónapból 2-ben érkezett havi 150.000 forint a számlára. Plusz ott van az is, hogy a bankkártya éves díja megnőtt, immáron 3.931 forint a második évtől kezdődően. Még egyszer bővebben a számláról:

bankszámla

Forrás: Bankmonitor.hu

Bankszámla-ajánlatok magas keresetűeknek

A harmadik kategória a jobb keresetűeknek szól. Itt egy olyan forgatókönyv lett felvázolva, amikor valaki, aki 40 éves, mondjuk két részletben, összesen 500.000 forinthoz jut hozzá havonta.

Ehhez pedig társítva lett összesen 150 ezer forintnyi költés 6 netbank átutaláson és 200.000 forintnyi 20 kártyás vásárláson keresztül. A készpénzfelvétel pedig lett 1 saját és 1 idegen ATM-es, mindkettő esetében 50 ezer forint mértékben.

  1. Prémium Gold 2.0 – Raiffeisen Bank

Itt a Raiffeisen ajánlata lett a nyerő, amin különösebben nem lehet csodálkozni.  Se számlavezetési díj – persze a havi 400.000 forintos átutalásai feltétel teljesülése esetén –, se éves díj a bankkártyára, se átutalási díj és még a készpénzfelvétel díja is minimális.

Bővebben az ajánlatról itt olvashatsz.

bankszámla

Forrás: Bankmonitor.hu

  1. Bajnok Számlacsomag – Gránit Bank

Erre a listára is felfért a Gránit Bank egyik terméke, a Bajnok Számlacsomag. Itt is rendkívül alacsony költségeket találhatsz, egyedül talán az átutalás 0,1 százalékos díja lehet meglepő. Bővebben az ajánlatról itt.

bankszámla

Forrás: Bankmonitor.hu

  1. ECO bankszámla – CIB Bank

Végezetül pedig újra megjelent a CIB ECO bankszámlája, ami a Bankmonitor keresője szerint még a jól keresőknek is megfelelő lehet, még ha nem is annyira, mint a Raiffeisen vagy a Gránit ajánlatai.

Összességében tehát elmondható, hogy akármelyik csoportba is tartozol, jelenleg a legtöbb embernek a CIB Bank ECO bankszámlája éri meg a legjobban. Ez persze nem azt jelenti, hogy különleges esetekben nincsenek ennél jobb ajánlatok, hiszen itt csak átlagos forgatókönyvek lettek felvázolva.

Ami viszont még mindig a legfontosabb, hogy semmit ne vegyél félvállról, mindig keress rá és alaposan olvasd át az adott termék hirdetményét és kondíciós listáját, illetve ha tartasz tőle, hogy nem ismered ki magad pontosan, írj nekünk, és igyekszünk minden kérdésedre választ adni.

Amennyiben kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban vagy észrevételeidet osztanád meg velünk, akkor kattints az alábbi gombra és írj nekünk:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!

 

2017-09-26T19:08:34+00:00 szeptember 26th, 2017|egyéb, Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment