Szeretnéd egyszer te is megfogni az Isten lábát egy elképesztő befektetési lehetőséggel, amilyenekről a legjobban futó cikkekben és közösségi média bejegyzésekben olvashatsz? Van egy rossz hírünk: hamis ábrándot kergetsz, ráadásul eközben nagyot is bukhatsz! Megmutatjuk, miért különösen veszélyes az „igazán nagy dobásra” várnod.

Biztosan te is ezerszer hallottál már olyan sztorikat, hogy valaki egyetlen nagy húzással mekkorát kaszált, azóta pedig ezt a receptet kínálja jó pénzért a laikusoknak „gazdagodj meg te is” felhívással.

Ha böngészel a neten, elég sok ilyen spammel találkozhatsz, mégis a legtöbb ilyen ajánlat barátoktól, ismerősöktől, sőt családtagoktól származik. A hülyeség gyorsan terjed, főleg ha keresni is lehet vele!

Olyan esetekről is legalább ennyiszer hallhattál, amikor valaki a nagy igyekvés, a Kánaánt jelentő befektetés hajkurászása közben nagyot koppant, mert kihasználták a naivitását és a tájékozatlanságát. Ez a két forgatókönyv bizony gyakran egy tőről fakad, ezért is kell elfelejtened a nagy ígéretről szóló vágyaidat, és a realitás talaján maradnod a pénzügyeidben.

Miért lenne jobb egy ismeretlen külföldi?

Valamilyen megmagyarázhatatlan okból rengetegen fordulnának különféle névtelen, külföldi cégekhez, mert tőlük várják az extra befektetési lehetőségeket. Jobbik eset, amikor ezek az érdeklődők saját maguk vagy szakértő bevonásával próbálják előzetesen lenyomozni ezeket a cégeket. Az alapkérdés azonban az: egyáltalán miért fordítanánk feleslegesen ennyi energiát egy bizonytalan lehetőség kivizsgálására?

Szerencsére Magyarországon is nagyon széles skáláról válogathatunk a befektetési piacon, legyen szó konkrét befektetésekről vagy épp szolgáltatókról. Ha utánaolvasol, sok száz alap, ETF és egyéb konstrukció áll rendelkezésedre, csak győzz választani.

Gyakorlatilag minden típusú befektetést elérhetsz amire valaha szükséged lehet, egyetlen, szinte ingyenes számláról, bármikor hozzáférhető módon, már havi 10.000 forinttal, minimális költséggel. Akkor minek agyalod túl?

Csak nézd úgy ezt a dolgot, ahogy egy munkalehetőséget is értékelnél: mennyi erő- és időbefektetéssel mennyi pénzt kereshetek meg, és milyen biztonságos ez a bevétel?! Ezen az alapon ezek a neve nincs cégek bizony egyáltalán nem érik meg.

Persze előfordulhat, hogy valaki ajánlására bíznál meg egy ilyen céget, de sajnos számolnod kell az opportunista ügynök jelenségével. Ez nem jelent mást, mint hogy sokan csak az egyszeri jutalékra utaznak, és ezért nem rentábilis megoldásokat is kiajánlanak ügyfeleiknek.

Elég csak megnézned, hogy milyen felháborodást keltett a GAM -ról szóló cikkünk. Jöttek a fanatikusok, hogy “Hogy képzeljük ezt?!”, bírósággal fenyegetőztek, majd hirtelen csönd lett, mikor a portfolio.hu később lehozta, hogy a cég ellen eljárás indult.

Ennek etikai megítélésére valószínűleg fölösleges kitérnünk.

Ha tehát “pénzügyi tanácsadó” keresett meg egy kihagyhatatlan lehetőséggel, gondold végig: miért árulná a tutit, ha ő maga is megcsinálhatná a szerencséjét? A válasz a legyakrabban abban van, hogy a felmerülő költségekkel ő jól jár, te meg megkapod az aprópénzt (jó esetben).

És akkor a végső kérdés: akár jól, akár rosszul sikerülne befektetésed egy ilyen elérhetetlen céggel, szerinted mennyi eséllyel tudsz a pénzedhez jutni egy homályos hátterű, külföldi szolgáltatónál?

A lenyomozhatatlan bankok legendája

Nagyon sokan írnak a neten blogokon, Facebook- és egyéb csoportokban meg fórumokon nagy csalásokról, amelyekkel behúzzák az embereket, aztán egyik pillanatról a másikra eltűnnek a gyanútlan kliensek pénzével.

Persze az ember nem nyeli le könnyen, hogy kifosztották, természetes reakcióként megpróbálunk utánamenni a szolgáltatónak. Interneten, adatbázisokban, akár hivataloknál is nyomozunk, hogy valami nyomot találjunk hozzájuk, hogy visszakövetelhessük a pénzünket.

Ezek a cégek, külföldi “bankok” azonban pont arról híresek, hogy semmit nem lehet kideríteni róluk. Ez előzetesen is problémát szokott jelenteni, amikor az ember a tutit keresve igyekszik lenyomozni ezeket a cégeket, még mielőtt rájuk bíznánk a pénzünket. Ez azonban azon túl, hogy úgysem járhatunk sikerrel azért is felesleges, mert ez a fajta „nagy üzlet”, kiváló ajánlat egyszerűen nem létezik.

De tételezzük fel egy pillanatra, hogy mégis létezik ilyen non plus ultra befektetési ajánlat. Nem valószínűbb-e, hogy a profik jóval előtted megtalálják és kiaknázzák ezt, mielőtt te akár csak hallanál is róla?

Ekkor pedig már ahogy egyre többen rákapnak erre a győztes befektetésre, ezzel szépen meg is emelkedik a nagy kereslet miatt ennek az ára, tehát csökken a várható nyereség mértéke is. Tehát még hipotetikus esetben sem működhet ez a „nagy ígéret” megoldás.

Már rég nem lenne jó befektetés, mire a sógorod megtalálna téged vele. Hidd el!

Egyszerű, átlátható megoldások!

Fő tanulságként tehát azt mondanánk neked, hogy a lehető legegyszerűbb, legátláthatóbb, a saját számodra teljes mértékben érthető megoldásokat válassz pénzügyeidben.

Éppen ezért úgy érdemes szolgáltatót választanod, hogy az stabil, megismerhető háttérrel rendelkezzen, kellő mérető választékot kínáljon, és nem utolsó sorban a díjtáblája is elfogadható legyen számodra.

Nem ritka félreértés ugyanis, hogy azt hisszük, ismerjük az adott befektetési formát, pedig annak egy valamiféle változatáról van szó, amely teljesen máshogy működik, mint azt gondoljuk.

Klasszikusan ilyen eset például az úgynevezett alárendelt kölcsöntőke kötvények, a származtatott termékek bizonyos fajtái, és számos más trükkös befektetés. Ezek legtipikusabb fajtáiról korábban már írtunk: 5 trükkös módszer, amivel megcsapolják a megtakarításaidat.

Ami tehát a legfontosabb: csak akkor vágj bele bármilyen befektetésbe, ha utánaolvastál, érted, átlátod, hogy mennyit, mennyi időre és milyen feltételekkel teszel be, mennyi hozamért és mennyi kockázattal.

A konyhafőnök ajánlatából

Hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, alább bemutatunk pár konkrét befektetési lehetőséget, amelyek elég kecsegtetőek lehetnek, és amelyekről minden információt meg is találhatsz nagyobb nyomozás nélkül.

A Concorde Részvény Befektetési Alap például az elmúlt fél évben stabilan felívelő pályát mutat: 2016 júliusa óta apróbb, egy-két napos gyengülésekkel a 6,5-ösről 7.9 fölé jutott idén márciusra az árfolyam tekintetében.

Ez egy magyar és közép-kelet európai részvényekbe fektető, aktívan kezelt alap. Ez annyit tesz, hogy az alapkezelők folyamatosan figyelik a lehetőségeket a piacon, és ehhez alkalmazkodva igyekeznek a legjobb hozamokat elérni a megfelelő kockázat tükrében.

Itt a részvények aránya 50 és 95 százalék között változtatható, ami elég nagy mozgástér az alapkezelők számára. Ezért is ajánlják ezt a befektetést a hosszabb távon gondolkozó, de a hozam érdekében kicsit több kockázatot vállaló befektetőknek.

Ez talán az egyetlen magyar befektetési alap, ami több mint 10 éves távon felülteljesíti az S&P500-at még az alapkezelői díj levonása után is! Ez azért elgondolkodtató…

Ha már szóba jött, akkor érdemes szemrevételezni az iShares S&P500 ETF-et is, amelynek legkapósabb tulajdonsága, hogy ezzel az ETF-fel a legnagyobb amerikai vállatok papírjaihoz juthatsz hozzá, méghozzá igazán alacsony áron. Márpedig ha befektetésekről van szó, akkor a költség az egyik legfontosabb tényező.

További előnye, hogy egy önmagában is viszonylag diverzifikált portfóliót alkot ez a befektetés, tehát amolyan „sok az egyben” eszközként tekinthetsz rá.

S&P500 árfolyama

És akkor nézzük a teljesítményt: ez a csomag bár több ingadozást mutat, mint a Concorde, figyelemre méltó, hogy az elmúlt hat évben két stagnáló periódust leszámítva folyamatosan erősödik.

Valódi cégek, valódi részvények

Ahelyett, hogy hiú ábrándokat kergetsz és mindenféle jött mentnek a lenyomozhatatlan cégébe próbálsz befektetni, jobb lenne észrevenni, hogy a tőzsdén jegyzett cégek között is számtalan lehetőség kínálkozik, csak azokat nem árulják MLM-ben.

Már csak azért is sokkal jobb innen válogatnod, mert a tőzsdén kereskedett cégek minden adata nyilvános, vagyis pontosan meg tudod nézni a negyedéves kimutatásaikat, sőt, a részvényeseknek (tulajdonosoknak) kiadott több száz oldalas tájékoztatókat is a cég jövőbeni terveiről, stratégiájáról.

Persze ezek nem könnyű olvasmányok. Senki sem mondta, hogy könnyű. És azt is fogadd el, hogy még ekkor sem lehet pontosan megmondani, hogy melyik cég lesz a nyerő. De még mindig nagyobb esélyed van, mint egy kamu céggel, amiről mindenki most hall először.

FIGYELEM!  A kövektező rész nem befektetési ajánlás. Egyáltalán nem biztos, hogy valami ami eddig felment az továbbra is felfele fog menni. Mindössze szemléltetés, hogy lásd, vannak igazi sikersztorik a VALÓDI tőzsdén is, egy karnyujtásnyira bárkitől, de azokat sem lehet előre észrevenni. Ezeket nem fogja egy ügynök tukmálni rád, mert nincs rajtuk akkora jutalék!

Akkor most nézzünk egy igazi slágert: a Facebook ugyanis nem csak like-olásra és megosztásra jó, de a részvényeivel még jól is lehetett keresni. Az elmúlt majd’ két évben, vagyis 23 hónapban összesen 5 darab olyan hónapot találunk, ahol gyengült a Facebook árfolyama.

A Facebook részvények árfolyama

Ezek a gyengülések 3,8-4,87 pont közti visszaesések voltak, miközben a legkedveltebb közösségi média papírjai gyakran erősödtek ennél akár kétszer nagyobb mértékben más hónapokban. A többi közösségimédia-felület erősödését látva is azt mondhatjuk, nem valószínű, hogy különösebb kockázatot vállal, aki Facebookba fektet.

Vagy nézzük meg egy másik informatikai cég, az Nvidia részvényeit. A vállalat papírjai kicsit több volatilitást mutatnak a fentieknél, viszont az igazsághoz hozzátartozik, hogy a visszaesések rendre jóval kisebb mértékűek, mint az árfolyam-növekedések. Így hát összességében, aki hosszabb távra tervez, nem pedig a day trade megszállottja, bizony nagyon is jól járhatott a cégbe való beruházással.

Az Nvidia részvények árfolyama

Merre fog tovább menni az árfolyam? Azt senki sem tudja. A piac arra számít, hogy a jövőben az Nvidia sokkal több profitot fog termelni, mint jelenleg. De ez már benne van az árban, ezért is ilyen magas a P/E ráta. Azt jelzi, hogy drága a részvény. (A mai nyereségéhez képest.)

Szóval ha azt gondolod, hogy ez jó befektetés, mert 1 év alatt majdnem megnégyszereződött az árfolyama, vess egy pillantást a nem rég még oly népszerű GoPro -ra.

Az GoPro részvények árfolyama

Ami nagyon fontos, hogy sosem szabad minden pénzedet egyetlen ötletbe beletenni. Mindig portfólióban kell gondolkodni, vagyis több tíz, de inkább több száz különböző befektetésben. Mivel az átlag befektetőnek nincs lehetősége ennyi részvényt szemmel tartani, kezelni, ezért talán jobban is jár, ha inkább rögtön portfóliókat vásárol.

Erre kiválóan alkalmasak a befektetési alapok és az ETF-ek.

Amennyiben kérdésed van ezzel kapcsolatban, vagy más pénzügyi témában tudunk neked segíteni, kattints az alábbi gombra, és tedd fel a kérdésed:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!