Neked megérne 65 milliárd dollár 150 év börtönt? Nos, ez a két szám a jó öreg Bernie Madoffhoz kötődik. Ő volt a spekuláns, akit 2008-ban 150 évnyi börtönre ítéltek pénzügyi csalás miatt, amely nem csak számos magánember, hanem közcélú szervezetek csődjéhez is vezetett. Volt itt családi klientúra és dráma, piramisjáték és sok egyéb nyalánkság. Ez a Bernie Madoff-sztori.

Bernard Madoff egy bróker, aki mostanában töltötte be a 79-et, és jelenleg 150 éves börtönbüntetését tölti. Kezdetben apja vízvezeték-szerelő volt, de a harmincas évek gazdasági válsága után beszálltak a pénzbizniszbe.

Anyja regisztráltatta magát mint részvénykereskedő, és a cége székhelyét otthonukba jelentette be. Nem sokkal később azonban a hatóság bezáratta a vállalkozást, mivel nem tette eleget bejelentési kötelezettségeinek. Ráadásul a házon lévő adóhátralékot sem fizette a család nagyjából 9 éven át. Tehát Már ekkor sem stimmelt minden anyagi téren a famíliában.

Bernie azonban ekkor még nem sokat foglalkozott a pénzügyekkel, ezekre a vizekre csak az érettségi után evezett, amikor 1960 táján spórolt 5000 dollárjából és a kölcsönkapott másik röpke 50 ezerből megalapította a Bernard L. Madoff Investment Securities-t.

Madoffnak legnagyobb segítségére mind a pénz, mind az ügyfelek megszerzésében az apósa volt, aki nyugalmazott mérlegképes könyvelő volt. Ebben az ügyfélkörben egyébként olyan nevek is szerepeltek, mint Steven Spielberg vagy Kevin Bacon.

A siker titka

Hogy mi vitt ilyen nagynevű ügyfeleket is Madoff kasszájához? Természetesen a magas hozam reménye. A cég ugyanis megbízható 10 százalékos vagy még nagyobb hozamot ígért és adott ügyfeleinek. Ezzel Madoff vállalata nem kevesebb, mint a New York-i Tőzsde forgalmának 5 százalékát bonyolította a ’80-as évek végére. Ez átlagosan napi 740 millió dolláros forgalmat jelent. Ismételjük: NAPONTA.

A Madoff-birodalom három nagyon jól működő pénzügyi vállalkozásból állt: egy brókercég, egy kereskedő cég és egy befektetési tanácsadó cég. Előbbi kettő végig elég jól teljesített, de a harmadik bebukott, aminek részleteit később be is mutatjuk. Mindenesetre a 2000-es évek elején Bernie két előző cége megszenvedte a válságot, ezért egybeolvasztotta a triót, hogy az ekkor még sikeres tanácsadóskodás eltartsa a másik kettőt.

Ne vitassunk el azonban semmit: a cég bizony meglehetősen innovatív volt, ami nagyban hozzájárult a sikerhez. A vállalat sikerében ugyanis nagy szerepet játszott, hogy rendkívül gyorsan és rugalmasan reagált az újabb és újabb fejlesztésekre. Így például elsők között kezdtek számítógépes technológiákat is használni a kereskedésben.

Nem mellesleg ezzel nagyban hozzájárultak a NASDAQ, a National Association of Securities Dealers Automated Quotations (Értékpapírkereskedők Országos Szövetségének Automatikus Adás-Vételi Rendszere) felemelkedéséhez. Madoff egyébként az elnöke is volt az intézménynek.

Amiért a szakma Madoffot igazán nagyra becsülte a ’80-as években az volt, hogy ő volt az első bróker, aki a díját nem az ügyfeleinek felszámolt költségekből vette le, hanem harmadik szereplőktől. Ezek olyan pénzügyi szolgáltatók voltak, akik azt szerették volna, hogy a tanácsadó úgy terelgesse ügyfeleit, hogy azok az ő termékeikre kössenek szerződést.

Persze sokan vitatták és vitatják ennek a módszernek az etikusságát, de Madoff mindenesetre élelmesnek bizonyult, és kitalálta a függetlennek tűnő pénzügyi tanácsadó intézményét.

Ahogy 1992-ben Madoff elmagyarázta, igazából az ügyfeleknek adott nagy hozamok elérése igazából nem volt bonyolult művelet. Ahogy mondta, A Standard & Poors 500-as részvényindexe ekkoriban vagy 10 éven át stabilan 16 százalékos nyereséget hozott neki.

Ahogy a szakma látta ekkor, Madoff győztes receptje azon állt, hogy a többi buktázó szereplővel szemben jó időzítéssel tudott opciókat használni, és ezzel kiaknázta a piac pozitív és negatív kilengéseit.

Stratégia

Stratégiája alapja az volt, hogy blue-chip részvényeket adott el, vagyis olyan papírokat, amelyek megbízhatóan és elég jó hozammal szerepeltek a tőzsdéken akár a rossz időkben is. Ez tehát óriási bevételt jelentett az egyik oldalról, hiszen a várt nagy hozamot elég jól be is árazzák az eladók. Ezzel párhuzamosan pedig opciókat is vásárolt ezekre aszerint, hogy mire számított, hogyan fognak ezek teljesíteni a jövőben. Ezzel a kettős megoldással jól tudta stabilizálni a portfólióját.

Miért érte meg kitartani Madoff mellett? Erre is remek megoldást talált ki a szakember, nevezetesen hogy régebbi, illetve kiemelt partnereinek tartogatta mint afféle exkluzív szolgáltatást az igazán jó üzleteket és a nagy hozamokat, a többieknek pedig mérsékeltebb hasznot engedett.

Ők is érdekeltek voltak azonban, hogy Madoffnál maradjanak, hiszen ők is reménykedhettek abban, hogy idővel bekerülnek a kivételezettek körébe. Persze a jó kommunikáció is segített Madoffnak: a kevésbé preferált kisebb ügyfeleknek azt mondta, ezek túl bonyolult ügyletek a számukra.

És még egy kommunikációs fogás: Madoff úgy intézte, soha ne kelljen személyesen találkoznia a befektetőivel. Ezzel egy afféle megfoghatatlan zseni szerepét szerezte meg, egy mitikus pénzguruét, aki helyett a sikerei és az általa kínált magas hozamok beszélnek. A fenti számokból láthatóan a dolog be is jött.

Igaz, a válság Madoff üzleténél is betette a kaput, de még 2008-ban is értékelhető hozamokat tudott nyújtani kiemelt ügyfeleinek, miközben minden más szolgáltató a csődtől rettegett.

A család mindenekelőtt

Ahogy nőtt és nőtt a cég – 2008-ra ugyanis már mintegy 4800 ügyfelük volt –, Madoff úgy gondolta, miért is ne venné be családtagjait, hiszen ő maga is apósának köszönhette meggazdagodását. Öccse Peter 1970-ben csatlakozott hozzá törvényességi ellenőrként, gyermekei, Andrew és Mark pedig kereskedőkként dolgoztak a cégnél. Peter lánya ugyancsak beszállt jogászként.

A feketeleves

A feketeleves 2008. december 11-én jött. Madoff bejelentette üzlettársainak, hogy néhány millió dollárból kifizeti a családtagokat és barátokat, mert hogy egyébként teljesen tönkrement, elvesztette a befektetett pénzt az általa vezetett tanácsadói üzletág.

A fiúk tudni szerették volna, honnan is jött ez a pár millió dolcsi és miért is most ez a nagy borulás. Ekkor ismerte el családja előtt, hogy a cég egyik üzletága valójában afféle piramisjátékként működött: a régebbi kliensek kiemelkedő hozamait az új befizetők pénzéből fizették, miközben persze levették a maguk nyereségét.

A csalás tehát abban állt, hogy a cégnél vezetett ügyfélszámlák valójában nem is léteztek, nem forogtak rajta a betétek és hozamok, Madoff fiktív alapon utalta ki a nyereséget a maga hasznának levétele után. Ezzel az újak pénzelték a Madoff családot és a régebbi befektetőket, azok tudta nélkül.

És itt jön a családi szeretet kudarca: a fiúk feljelentették a szövetségi hatóságoknál az apjukat, akit így biztosítási csalással le is csuktak. (Más források szerint Madoff magát adta fel.)

Ami még rosszabb…

hogy a vizsgálatok alatt Madoff többször is elismerte, hogy jó 50 milliárd dollárt bukott el nagyjából 40 ezer ügyfele pénzéből, mindezek alapján nem is csoda, hogy 2009-ben nem kevesebb, mint 11 vádpontban ítélte bűnösnek a bíróság:

  • értékcikk-hamisítás,
  • befektetői tanácsadói visszaélés,
  • levélhamisítás
  • csalás
  • pénzeszközökkel való visszaélés,
  • hamis jelentések készítése és így tovább.

Amikor lecsukták, körülbelül 65 milliárd dollár volt a számláin összesen. Csak hogy be tudjuk lőni, ez nagyjából Magyarország egész éves GDP-jének felét teszi ki.

A vizsgálóbírók szerint a pénzügyi csalással vádolt üzletág az 1970-es években kezdte meg működését tanácsadói és befektetés-menedzselési szolgáltatások nyújtásával. Madoff egyébként úgy vallott, hogy csak 1990-ben indult el ez az üzletág.

Madoff bukása azonban számos más ember és intézmény számára végleges vagy időleges csődöt jelentett. A Robert I. Lappin Charitable Foundation, a Picower Foundation és a JEHT Foundation is ennek a pénzügyi botránynak esett áldozatul. Így ezek – legalábbis időlegesen – nem tudták folytatni a fiatalságot támogató, illetve humanitárius tevékenységüket.

Bűn nem marad…

2009-ben 150 év börtönre ítélték Madoffot, ami a leghosszabb börtönbüntetés, amit ki lehet szabni egy 71 éves ember számára. Ezt a kis szabadságot Madoff a Butner Szövetségi intézetben tölti le. Észak-Karolinában. A károsultakat pedig Madoff vagyonából kezdték el kárpótolni. A hírek szerint 2013-ig nagyjából 9 milliárd dollár volt a kiosztott összeg mértéke.

A tragédia azonban tovább fokozódott. Madoff mindkét fia elhunyt, Mark öngyilkos lett 2010-ben, Andrew pedig rákban halt meg 2014-ben. Bernie maga sem úszta meg azonban egészségesen a dolgot: előbb infarktusa volt, majd később negyedik stádiumú vesebetegséget állapítottak meg nála.

A híradások szerint azonban Madoff mindezek ellenére egész jól viseli a börtönéletet: állítólag rábízták a börtönkantin vezetését, ami azonban nem jelent nagy leterhelést, így szabadidejében pénzügyi befektetési tanácsokat osztogat a fogvatartottaknak, és hetente fogadja ügyvédeit.

Utóhatás

A sztori valósággal Hollywoodba kívánkozik, és a képernyős feldolgozás nem is váratott magára sokat. 2016-ban Richard Dreyfuss főszereplésével egy kisebb sorozat készült a történetről.

Később De Niro és Michelle Pfeiffer szereplésével újabb feldolgozás is született Wizard of lies címmel, amely elég egyértelműen jelzi Madoff megítélését.

Amennyiben bármilyen kérdésed felmerülne a témában, vagy észrevételeidet leírnád nekünk, kattints a következő gombra:

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!