Nem bírtunk megálljt parancsolni a kapzsiságunknak, és “egyszer élünk” alapon beszálltunk a cryptopénz lufiba. Ebben a cikkben megmutatom, hogy mi miként vásároltunk Bitcoint és Ethereumot, és igyekszem választ adni a “megéri-e most beszállni?” típusú kérdésekre is.

Kezdjük először is azzal, hogy mikor érdemes beszállni?

A válaszom az, hogy fogalmam sincs. Sőt, azt sem tudom, hogy érdemes-e. Mielőtt azt gondolnád, hogy hihetetlen lehetőséget látunk a kriptopénzekben, elárulom, hogy valójában az egészet szerencsejátéknak, VICCNEK fogjuk fel, és főként a kíváncsiság vezet minket.

Vagyis teljes mértékben tisztában vagyunk vele, hogy holnap akár a teljes befizetett összeget elbukhatjuk. Csak annyit tettünk bele, ami nem fájna. Ez nem a lakásra, nyugdíjra, vésztartalékra félretett pénzünk volt. Ez az a pénz, amit más nyaralásra költene, vagy elszórakozna.

Úgy is mondhatnánk, hogy szakmai kíváncsiságból “rádobtuk a feketére”. 

Meg kell értened, hogy ezeknek a valutáknak rendkívül nehéz meghatározni az értékét. Amiért ma 250 dollárt fizetnek, azért lehet, hogy holnap már csak 2 dollárt. Lehet, hogy 5 év múlva 10.000 dollárt. De mit is veszel valójában?

Egy elektronikus jelet egy csomó másik számítógépen, ami igazolja, hogy van egy elektronikus valamid tárolva valahol a digitális adatok rengetegében. Egy jó nagy semmit veszel, és reménykedsz, hogy utánad még többen fognak beszállni, mint ki. Ez pontosan ugyanaz a gondolkodás, mint amit a piramisjátékoknál megfigyelhetünk.

Kötelező olvasmányok beszállás előtt

Egyrészről a cryptoeszköz vásárlást nem nevezném befektetésnek, tekintve, hogy nem is tudjuk pontosan mit veszünk, és annak semmilyen hozama nincsen. Ez színtiszta spekuláció.

Vesszük, mert más is veszi. Ha majd nem veszik, akkor a pénzed veszik.

Előttünk viszont már rengetegen írtak a Bitcoinról és az Ethereumról, ezért megspórolom most ezeket a sorokat, és belinkelem az utóbbi időkben született hasznos írásokat.

Magáról a technológiáról.

Fontos, hogy olyan forrásokból tájékozódj, amelyek nem próbálnak meg rábeszélni a vásárlásra.

Hiába mondanak 1 millió dolláros célárakat, valójában csak a sötétben tapogatózunk.

Már számtalanszor kipukkadt a lufi, de egyre nagyobbra fújják. De meddig?

Superposition: Kriptolufi

Portfolio.hu : Tulipánmánia 2.0

Az meg van, amikor nap alatt 96%-ot esett az Ether árfolyama? Ennyire biztonságos az egész…

Nézd meg, hogyan cikázik össze-vissza a Bitcoin árfolyama:

Semmi más nem hajtja az árfolyamot, mint a VAK HIT, és ez rendkívül veszélyes!

Hogyan vásároltunk Cryptopénzt (Coinbase)?

No, de térjünk rá akkor a vásárlás menetére…

Mielőtt csak úgy fejest ugranál a vásárlásba, rá fogsz jönni, hogy koránt sem olyan egyszerű a történet. Először is érdemes néhány órát rászánnod, hogy tájékozódj a különböző vásárlási lehetőségekről, biztonsági tényezőkről, tárolási módokról, költségekről.

Ezt részben megtettük helyetted, de ez nyilván nem helyettesíti a saját kutatásodat.

A fő opciók a biztonságos tárolására:

  1. e-pénztárca, amit a számítógéped merevlemezén tárolsz (ami tönkremehet)
  2. web-alapú szolgáltatás (amit ellophatnak)
  3. Vault, ami a bitcoinodat offline tárolja, vagy egy több aláírást és kulcsot igénylő e-pénztárca (multisig wallet)

Bővebben itt:

http://www.bitcoinbazis.hu/hogyan-taroljuk-bitcoint/

Vásárlás előtt a következő kérdést tettem fel magamnak: Kiben bízok jobban? Egy számomra ismeretlen online szolgáltatóban, vagy a saját számítógépem merevlemezében, és magamban, hogy nem rontok el semmit. 🙂

Bármit is választok, a megszokottnál jóval nagyobb a kockázatom, hogy valamilyen okból (hacker támadás, merevlemez hiba) megsemmisülnek a valutáim.

Mivel a legtöbb helyen a Coinbase-t javasolták vásárlásra, és náluk a tárolás is a körülményekhez képest biztonságosnak tűnt, úgy döntöttünk, mi is ezzel a lehetőséggel megyünk.

Megjegyzés: a Coinbase nagyon ügyesen marketingezi magát és Affiliate linkeken keresztül jutalékot fizet a webolalaknak, akik ajánlják. Így igen nehéz megállapítani, hogy melyik cikk méltatja csak azért, mert maga is partnere a cégnek.

Mi is beszereztük a magunk partneri linkjét, így ezen keresztül 10 dollár bónuszt kapsz te is, és mi is, ha legalább 100 dollárért vásárolsz kriptopénzt.

Mellesleg árban sem annyira rossz…

Néhány kriptopénz szolgáltató árainak összehasonlítása

forrás: buybitcoinworldwide.com

A regisztráció egyszerű, jól tagolt lépésekre van osztva:

1. Add meg a neved, email címed, jelszavad.

2. Hitelesítsd az email címed a levélben található linkkel

3. Töltsd fel a személyi igazolványod, jogosítványod, vagy útleveled képét

4. Adj meg fizetési módot: bankkártya (csak 3-D Secure), vagy átutalás (kb. 1 napos átfutás)

A legnagyobb nehézséget nekem az IBAN / SWIFT számokra való konvertálás jelentette. A SWIFT/BIC kódot a bankod weboldalán fogod megtalálni, az IBAN-t pedig a bankszámlaszám megadásával ez a CIB-es kalkulátor oldotta meg nekem végül.

Ezt követően beléphetsz a felületre, ahol vehetsz, eladhatsz transzferálhatsz. És ami a legfontosabb (mert mindenkit csak ez érdekel), egy jó nagy grafikonon látod az árfolyamot.

Már csak egy kérdés van… Mennyibe kerül mindez?

Milyen költségekkel kell számolnod?

Azt gondolom a kockázatokra már eléggé kitértem, még azért annyit megjegyeznék, hogy most beszéltük éppen a kollégákkal, hogy kb. mennyi lehet az esély arra, hogy a befizetésünk jelentős részét elveszítjük.

“Hasra ütés” alapján 50%-ban egyeztünk meg. 🙂

De ha ez nem lenne elég visszatartó erő, mindez koránt sincs ingyen.

Költségek:

Devizaváltási költség: mivel EUR alapon fizetsz a bankod át fogja váltani a pénzedet EUR-ra (1-3%)

Coinbase árfolyamkülönbözet: 0,5%

Coinbase további költségei:

Mit csinálj vásárlás után?

Két kérdés maradt még nyitva. Az egyik, hogy hol tárold hát a kriptopénzt miután megvetted azt (a Coinbase-n vagy bárhol máshol), a másik, hogy mikor add el? Mekkora nyereségnél mondod majd azt, hogy elég volt?

Lássuk az első kérdést:

Hol tárold a vásárolt kriptovalutát?

Tárolhatod csak úgy simán a Coinbase-n is, egy sima pénztárcán. Megveszed, és otthagyod. Sajnos ez nem túl biztonságos, és nem ajánlják. A legegyszerűbb, ha a sima pénztárcádban tárolod a Coinbase-n, de ekkor a cég rendelkezik a pénzeddel, és akár szándékosan, akár egy támadás következtében a tudtod nélkül eladhatja azt.

Ennél egy fokkal biztonságosabb, ha a Coinbase vaultot használod. A vaultokból 48 órás átfutással lehet csak pénzt kivenni, és két személy jóváhagyása kell. Ha tehát olyan tranzakciót kezdeményeznek, amit nem hagytál jóvá, akkor lehet, hogy le tudod állítani.

Ahogy a sima pénztárca esetében, itt is a Coinbasere kell bíznod a valuták biztonságát, ami azt jelenti, hogy bármikor lekapcsolhatják a hozzáférésedet.

A legbiztonságosabb megoldás a multisig vault. Ennél a megoldásnál akkor is hozzá tudsz férni a pénzedhez, a a Coinbase nem elérhető.

Ez egy több kulcsos rendszer. 3 kulcs van, egy nálad, egy a Coinbase-nél, egy pedig közös. A háromból két kulcs kell ahhoz, hogy hozzáférj a pénzhez. A közös kulcshoz viszont csak neked van jelszavad, ezért a Coinbase nem férhet hozzá.

Mikor adod majd el a Bitcoint / Ethereumot?

Ha mindig csak az árfolyam grafikont nézed, akkor sosem fogod tudni, hogy mikor érdemes eladni. Amikor megy mint a hülye felfelé, akkor nem akarsz kimaradni a buliból. Amikor bezuhan, akkor pánikolsz, vagy épp kivársz.

Akkor mégis, mikor fogod eladni, és realizálni a hasznot?

Tegyük fel, hogy tényleg egy óriási lufi, és valójában a technológia valóban elterjed, a Bitcoint és Ethereumot szabályozzák, vagy egyenesen betiltják. A blockchain pedig felváltja azt, ahogyan ma a pénzügyi rendszer, vagy a részvények elszámolása működik.

Egyszer csak azt fogod észrevenni, hogy a Bitcoin már semmit nem ér. 

Lehet, hogy előtte megüti az 1 milliót, lehet már holnap összeomlik. De arra azért nem számíthatunk, hogy a végtelenségig emelkedni fog.

Bármennyire is szerencsejáték, valamilyen határt érdemes lehet már indulásnál szabni, hiszen a pillanat hevében sokkal rosszabb lesz döntened. Persze mindig benne lesz a pakliban, hogy még tovább ment volna az árfolyam.

Ha elfogadjuk, hogy 50% az esélye annak, hogy holnaptól elbuktad az egész befektetésed, akkor egy árfolyam duplázódásnál még csak egy nullösszegű “fej, vagy írás típusú” fogadást csináltunk. Ekkora kockázat mellett jóval magasabb növekedést várunk el.

Nem akarok mélyebb elemzésekbe belemenni a lehetséges árszinteket vizsgálva, valószínűleg nem is lenne sok értelme. Mindazonáltal itt egy kérdés:

Ha tízszeresére emelkedne az árfolyam holnap, és mindenki arról beszélne, hogy ez a jövő, holnapután 100-szorosára nő majd az árfolyam. Kivennéd?

Ha nincs stratégiád rá, mert nem fektettél le előre egy szabályt, akkor én nem vagyok benne olyan biztos. Viszont hiába nő bármekkorára is az árfolyam, ha végül elértéktelenedik. A kérdés tehát, hogy meddig megy,  hol áll meg, és mikor?

Mindenesetre, ha el akarod mondani magadról, hogy beszálltál az őrületbe, akkor itt tudsz biztonságosan vásárolni.

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!