Egy Bitcoin cikk, amin egyszerre fogsz sírni, nevetni, és rengeteget tanulhatsz belőle!

Felrobbant a Bitcoin körüli hype, az árfolyam rakétaként emelkedik, ami egyre több és több tapasztalatlan befektetőt vonz a piacra. Senki nem akar lemaradni, közben pedig egyre több történetet hallani arról, hogy mások vagyonokat kaszálnak. De miként lehet ezt okosan csinálni?

Korábban már írtam, hogy néhány hónappal ezelőtt mi is beszálltunk a kriptopénzekbe teszt jelleggel. Ott részletesen kifejtettem, hogy ha csak ki akarod próbálni, akkor a Coinbase-t javasoljuk, ahol egy regisztrációt követően úgy tudsz vásárolni Bitcoint, mintha egy hagyományos netbanki utalást végeznél el.

Akkor is felhívtam a figyelmet arra, hogy rendkívül kockázatos a Bitcoin, és az összes kriptopénz, de most szeretném jobban kifejteni, hogy mit gondolok róla, és miként tudsz te is részesülni az őrületből anélkül, hogy túl nagyot kockáztatnál.

De előbb, sok dolgot kell tisztáznunk!

Jó befektetés-e egyáltalán a Bitcoin?

Véleményem szerint a Bitcoin egyáltalán nem befektetés. A befektetés egy olyan eszköz megvásárlása, amely a jövőben várhatóan hozamot fog termelni nekünk. Például egy cégben való tulajdonjog osztalékot fizet, egy ingatlan, melyet bérbe adunk bérleti díjat hoz, vagy egy kötvény, kamatot fizet.

Ezzel szemben az arany, a dollár, a búza, vagy a Bitcoin nem fizet semmilyen kamatot, vagy hozamot. Míg a befektetés értéke attól függ, hogy a jövőben milyen kifizetéseket várhatunk tőle, addig ezeknek az eszközöknek az árát pusztán a spekuláció hajtja.

A Bitcoinból egyetlen módon lehet nyereséged: ha feljebb megy az ára.

Ez egy igen fontos különbség, hiszen valójában semmilyen mögöttes értéke nincsen, elméleti szinten az értéke lehet 1.000.000 dollár is, vagy 2 dollár is.

Akkor mégis miért megy fel ennyire az ára?

Azért, mert az emberek azt gondolják, hogy feljebb fog menni. Amíg a tömeg elhiszi, hogy lesz “nagyobb balek”, aki még drágábban megveszi majd tőlük a Bitcoinjukat, addig veszik. A gond az, hogy amint elfogynak a vásárlók, az árfolyam megáll, az emberek rájönnek, hogy a Bitcoin nem termel kamatot, és elkezd esni.

Mit gondolsz, milyen gyorsan fogja elveszíteni az értékét, amikor a tömeg egyszerre kezdi el eladni?

Érdemes hosszabb távon is megnézned az árfolyamot. Például így viselkedett a Bitcoin 2013.10.15-2015.10.15-ig:

De már jóval korábban is produkált hasonló zuhanásokat az árfolyam.

A szardínia és a Bitcoin

Van egy régi történet arról, amikor Kalifornában a szardínia eltűnt az őshonos vizekből, és a kereskedők felhajtották az árakat. A halkonzervek egyre drágábbak és drágábbak lettek, míg végül már csak azért vásárolták az emberek, mert ment fel az ára.

Egyszer egy gazdag úriember veett magának egy szardínia konzervet, és azt gondolta, hogy megérdemel egy drága vacsorát, így kibontotta a konzervet. Kiderült, hogy az étel romlott volt, és nagyon beteg lett tőle.

Mikor felhívta a kereskedőt az teljesen kiakadt a férfi történetén, és azt mondta: “Dehát ez nem evésre való, hanem kereskedésre!”

Most utólag persze megmosolyogtató, és szinte hihetetlen a történet. Ki a fene venne meg egy romlott konzervet azért, mert azt gondolja, hogy majd felmegy az ára? De kérdezem én: ki vesz meg egy gyermekbetegségekkel küszködő “pénzt” csak azért, mert azt gondolja, hogy felmegy az ára?

Egyszerű: a spekulánsok, akik profitálni akarnak belőle…

A Bitcoin nem pénz (még)

Kelet Londonban, a tech negyedben van egy kocsma, ahol elfogadják a Bitcoint, mint fizetőeszközt. A tulajdonossal volt a napokban egy interjú, amiben elmondta, hogy az elmúlt 2 évben mindössze 20-an fizettek Bitcoinnal.

Saját bevallása szerint nem is tudja, hogy hová tette az iPadot, amin fizetni lehetett.

Ez jól jellemzi azt, hogy mennyire használják pénzként a Bitcoint. De nézzük sorban a leggyakoribb érveket a Bitcoin mellett:

1. Értékálló, mert csak 21 millió darab lehet belőle.

Nos, csak idén legalább két fork volt, ami azt jelenti, hogy a semmiből teremtettek két új Bitcoint, Bitcoin Gold, és Bitcoin Cash néven. Akiknek volt Bitcoinjuk, automatikusan megkapták ezeket a coinokat is.

Ha bármikor felül lehet írni az eredeti szabályokat és új pénzt lehet teremteni belőle, akkor mégis mennyire korlátos a mennyisége?

Mellesleg, mit számít, hogy 21 millió van belőle, ha valójában 1 milliomodig korlátlanul osztható. Az egység, amiben számolunk teljesen mindegy, legyen 1 BTC egy zsemle, vagy 0,00001 BTC. Valójában nem sokat számít, ettől nem lesz értékállóbb egy digitális jel.

2. Biztonságos, mert decentralizált

Rendkívül divatos most szembemenni a bankokkal, és ezt a történetet rengetegen megették. A gond csak az, hogy valójában a blockchain bármennyire is decentralizált, valójában a bányatársaságok irányítják. A blockchain úgy működik, hogy ha a teljes számítási kapacitás 51%-a összefog, akkor bármit felülírhat a láncon.

Láthatod, hogy a három legnagyobb pool, vagyis bányász közösségnek már közel 50%-os részesedése van, vagyis nem sok választja el őket, hogy összefogva a teljes láncot uralják. Ennél még központi bankból is sokkal több van a világon, tehát a decentralizáltság nem igazán valósul meg.

Nem mellesleg az összes Bitcoin 40%-a mindössze 1000 személy kezében van, akik gyakorlatilag úgy rángatják a Bitcoin árfolyamát, ahogy nekik tetszik. Mennyire biztonságos a vagyonodat vadidegen emberekre bízni egy teljesen szabályozatlan piacon?

A másik, hogy kinek is jó az, ha nincs szabályozva a pénz? Illetve miből gondolod, hogy nem fogják szabályozni? A blockchain egy remek technológia ehhez kétség sem fér, de ne gondold, hogy egyik napról a másikra megváltoztatja a világot, és ehhez a kormányoknak nem lesz hozzáfűzni valójuk.

3. Pénzként tökéletesen működik, sőt jobb, mint a valódi pénz

Amint már írtam nagyon kevesen használják fizetésre. (Akkor mire is használják??) Azok a boltok ahol elfogadják, azonnal átváltják “valódi” pénzre, tehát inkább csak kiszolgálják azt a néhány embert, akiket ezzel be lehet csábítani az üzletbe. De valós értéket nem hoz létre.

Mivel a rendszer anonim, ezért meglehetősen nehezen nyomon követhető, ha valaki megfelően elrejti a számítógépe adatait egy proxyn keresztül. Akkor ez mennyire is jó fizetőeszköz társadalmi szinten? A szabályozatlansága jelenleg rengeteg kockázatot rejt, és hosszű távon az elfogadásának gátja is lehet.

Számos egyéb betegsége is van, amire sokan nem is gondolnak: a tranzakciók átfutási ideje, az új technológiák által okozott biztonsági rés (pl kvantumszámítógépek), vagy a téves utalásból eredendő azonnali veszteség.

Tudtad, hogy elveszhet a teljes utalásod?

Jelenleg, ha rossz címet ütsz be és utalsz, akkor búcsút mondhatsz a pénzednek. Mit gondolsz, ez mennyire elfogadható egy össztársadalmi pénz esetében? Semennyire!

A másik, hogy éppen a rendkívüli árfolyamingadozása teszi használhatatlanná pénzként. Tegnap vettél belőle egy lakást, ma már kettőt vehetsz. Vagy fordítva, elfogadod egy autóért cserébe, és mire visszaváltod már csak a felét éri. A kereskedők, akik elfogadják, azonnal váltják is át valódi pénzre.

Akik “meggazdagodnak” a Bitcoinon miben mérik a gazdagságukat? Dollárban, euróban, forintban. Vagyis előbb utóbb visszaváltják a Bitcoint VALÓDI pénzre. A kérdés csak az, hogy mikor mondja majd a többség (vagy a nagy halak közül néhány), hogy elég volt: itt az ideje realizálni a hasznot!

Amint ez megtörténik, a trend megfordul.

Buborék van-e a Bitcoin piacán?

Buborék-e? Nem tudom, senki sem tudja. Azt, hogy mi buborék és mi nem, mindig csak utólag tudjuk megmondani. Most jót nevetünk azon, hogy a 2000-es évek elején milyen őrült árakon forogtak a technológiai részvények.

Hogyan gondolhatták mégis, hogy egyetlen cég (pl. Cisco) az amkerikai GDP 3-4%-át fogja adni? És hogyan lehetett egyszerre több tucat ilyen óriási céget elképzelni?

Tudtad, hogy abban az időben ha egy cég átnevezte magát úgy, hogy a nevében szerepljen az “e”, vagy az “internet” szó, hirtelen 30-40%-kal többet ért? Bármilyen új cég, aminek a neve utalt rá, hogy internettel kapcsolatos, hirtelen a könyv szerinti értékének negyvenszeresét érte úgy, hogy még egy dollár profitot nem termelt.

Akkor nézd meg a hasonlóságot:

“Ez már tényleg kezd beteg lenni, ami a kriptopiacon zajlik, most épp egy izraeli cég árfolyama ralizott csak azért 159 százalékot, mert bejelentették, hogy beszállnak a bitcoin bányász bizniszbe.” Forrás: Portfolio.hu

A csapból is a Bitcoin folyik. Fontos tisztán látni, hogy jelenleg igen sok szereplőnek érdeke, hogy a Bitcoin körül forogjon a világ: a média azt írja meg, amire kattintanak, így kiszolgálja a keresletet az információra.

A gond az, hogy valódi információd rendkívül kevés van. A nagy halak úgy mozgatják az árfolyamot, ahogy akarják, míg te csak az ő játékukat játszod. Van egy mondás pókerben, ami rendkívül jól jellemzi a szituációt:

“Ha nem tudod, hogy ki a balek az asztalnál, akkor te vagy az.”

Ahhoz, hogy eldönthessük, hogy buborék van-e a piacon, érdemes egy kicsit visszamenni az időben, és párhozamot vonni más, hasonlóan nagy “világmegváltó” eseményekkel.

Ez már számtalanszor megtörtént…

Kevés dolog van, ami annyira frusztrálni tudja az embereket, mintha azt látják, hogy a körülöttük lévők maggazdagszanak. Hát még akkor milyen idegesítő ez, ha valami számunkra is elérhető, egyszerű “befektetéssel” teszik ezt.

Ezért van az, hogy az árfolyamok nagyon hirtelen tudnak irracionális irányokat venni. A holland tulipánmániáról hallottál már?

Egyetlen tulipánhagyma ára a következő volt: Egy mázsa búza, két mázsa rozs, négy kövér ökör, nyolc kövér disznó, tizenkét kövér birka, két hordó bor, négy hordó sör, két tonna vaj, öt mázsa sajt, egy teljes ágy, egy teljes ruházat, egy ezüst kupa. (Nem vagy-vagy, hanem összesen, mind)

Utólag könnyű megmondani, hogy hülyeség volt, de abban a pillanatban ezt nagyon kevesen látják. Akik látják, azok is elbizonytalanodnak, ahogy az árak egyre feljebb és feljebb mennek. Ekkor mindenki azt gondolja, hogy a világ átalakul, és minden megváltozik.

De ne feledjük John Templeton szavait, aki erre azt mondta:

“A pénzügyekben a legdrágább 4 szó: Ez most más lesz.” (This time it’s different)

Ez a mondás arra utal, hogy amikor a racionális befektetők óva intik a lufit pumpáló spekulánsokat, akkor azok azt mondják, hogy ez most más. Most egy új világ jön, egy új technológia, ami mindent megváltoztat, és minden szabályt felülír. Ez történt akkor is, amikor megjelentek az első vasúttársaságok, vagy amikor az internet hódított.

Érdemes összehasonlítani, hogy melyik volt a nagyobb technológiai fejlődés: az internet, vagy a blockchain? nyilván a blockchain egy remek ötlet, de szerintem nem összemérhető az internettel, ami gyakorlatilag tényleg megváltoztatta a kommunikációt, és a mindennapi életet.

Mégis elmaradt az az őrült robbanás, amit akkor vizionáltak. Tipikus pszichológiai csapda, hogy azt gondoljuk, hogy az új technológiák nagyon gyorsan fognak elterjedni.

Még az internet sem volt mindenható!

De nézd, az internet sem egyik napról a másikra változtatta meg a világot: szépen lassan belesimult a mindennapokba, és ma már az életünk része.

Hasonló dolgokra hívta fel a figyelmet Burton Malkiel a világ egyik legnagyobb koponyája, aki 85 éves. Egy videóban elmondta, hogy már nagyon buborékgyanus a Bitcoin. Erre ehhez hasonló kommentek százai érkeztek:

A kommentek lényege, hogy Malkiel Úrnak fogalma sincs arról, hogy mit beszél, a Bitcoin alapvetően mindent meg fog változtatni és a régi szabályok már nem érvenyesek.

Ahhoz, hogy buborék alakuljon ki, 4 feltételnek kell megfelelnie a piaci helyzetnek. Vizsgáljuk meg, hogyan áll ezzel a Bitcoin…

A buborékképződés 4 feltétele

A buborékok mindig akkor alakulnak ki, amikor a spekulánsok azért vásárolnak valamilyen eszközt, mert azt gondolják, hogy feljebb fog menni az ára.  Ez a folyamat egy idő után öngerjesztővé válik: egyre többen hiszik el, hogy az ár csak felfele mehet látva, hogy mások már mennyit kerestek rajta.

Egyre többen szállnak be a játékba, ami önbeteljesítő jóslatként tovább hajtja felfele az árakat. Egyszer viszont véget ér a dal, mert már nem marad elég ember, aki hajlandó lenne beszállni. Érdemes megjegyezni, hogy ekkor ül a legnagyobb pénz bent: ekkor van a csúcspont.

Ekkor válnak ahatalmas vagyonok semmivé. Ekkor derül ki, hogy ki mennyit is nyert az egészen. Ekkor a korábban nagyszájú milliomosok pillanatok alatt vesztik el a teljes vagyonukat. Ekkor jön a kijózanodás, és a csúnya másnaposság.

Lássuk tehát a négy feltételt:

  1. Egy nagy technológiai fejlődés, vagy pénzügyi gyakorlati változás: a Bitcoin esetében mindkettő jelen van. Egyrészről a történet szerint megváltoztatja a világot, a pénzrendszert, másik oldalról pedig teljesen szabályozatlan. Vagyis ugyanazokat a piaci manipulációkat lehet vele megcsinálni, mint amiket már az 1800-as évektől kezdve elkezdtek betiltani. (pl. bennfentes kereskedés, árfolyammanipuláció, piac bekerítése)
  2. Likviditás, könnyen szerezhető hitel: a jelenlegi piaci körülmények ideálisak a buborkékoknak, ez a részvény és kötvényárakon is meglátszik: minden drága, mert a kamatok alacsonyak, a hitelek olcsók. Ezt fogja tetőzni a hamarosan megjelenő futures kontraktus, melyek tőkeáttétes kereskedést tesznek majd lehetővé intézményi szinten is. A buborékok utolsó felvonása szokott lenni, amikor már hitelből vásárolják az adott eszközt.
  3. Az előző buborék feledésbe merült: a legutóbbi technológiai buborék a 2000-es évek elején történt. Én bár megéltem, de nem befektetőként, és az igazság az, hogy egyetemista koromig nem is hallottam róla. A Bitcoint nagyon sok fiatal veszi tipikusan a 20-30 évesek, akik nem élték meg a Dotcom lufit. Ők azt mondják: “Grandpa Had a Pension. This Generation Has Cryptocurrency.” Meglátjuk!
  4. A jól bevált értékpapírelemzés és vállalatértékelési metódusok figyelmen kívül hagyása: nos, ezzel könnyű dolgunk van, hiszen olyasvalamiről van szó, amire bármilyen értéket mondhatunk, hiszen nincsen semmilyen racionális módszer, amivel értékelhetnénk. Ugyanúgy érhet 15 dollárt, és 15.000 dollárt is, és mindig gondolhatjuk, hogy holnap még többet fog érni.

Azt gondolom ebből eléggé világosan látszik, hogy mennyire gyanus a helyzet. Amint mondtam, csak utólag lehet mondani, hogy valóban buborék volt-e. Lehet, hogy felmegy 100.000 dollárig, utána pedig visszaesik 15.000 dollárra, ahol megnyugszik az árfolyam. Akkor utólag, a jelenlegi értékeltségi szint még nem túl magas.

De az is lehet, hogy már holnap visszaesik 3.000 dollárra.

Hogyan fektess Bitcoinba, ha nem akarsz nagyot bukni?

A cikk elején azt ígértem, hogy mondok egy módszert, amivel nagy bukás nélkül is ki tudod venni a részed a játékból. Megmondom őszintén, én is játszok. Szerintem rendkívül érdekes a Bitcoin azok után, hogy számos buborékról olvastam már.

Eddig csak könyvekben láttam ilyet, és mindig nehéz volt elképzelni, hogy “Hogy a fenébe nem látta senki?!”. Most viszont részese vagyok, és szeretném megélni ezt. Azt gondolom ez egy rendkívül izgalmas időszak, ami bárhogy is végződik, egy tanulságos történet lesz az unokáknak.

Ha be akarsz szállni, akkor az első feladatod, hogy különíts el egy összeget, ami akkor sem hiányozna, ha holnap kidobnád a kukába. Ne a gyermeked taníttatására szánt pénzből, ne a nyugdíjmegtakarításodból, ne a vésztartalékodból vedd ki. Vedd ki mondjuk az ehavi költődből, vagy a karácsonyi ajándékodból.

Olyan pénzt fektess be, ami nem hiányozna

Fogd ezt a pénzt, és tedd be Bitcoinba. Ha szerencséd van, akkor az árfolyam tovább emelkedik. Tegyük fel, hogy kockáztatsz 100.000 forintot. Ha az árfolyam 100%-ot emelkedik, akkor nyertél 100.000 forintot (mínusz költségek). Lesz bent nagyjából 190.000 forintod. Ekkor már majd kétszázezer forinttal játszol.

Fogd a nyereséget, és vedd ki. Állítsd vissza a Bitcoinban tartott összeget az eredeti 100.000 forintra. Kéthetente nézz rá, és ha feljebb ment az árfolyam, vedd ki a plusz pénzt. Számíts rá, hogy a végén a 100.000 forintod nagy részét el fogod veszíteni. A kérdés csak az, hogy előtte kiveszel-e ugyanennyit, vagy többet.

Így garantálhatod, hogy nem veszítesz több pénzt, mint amennyit rászántál, feltéve, ha nem raksz be többet. (Ne tedd!) Mégis kiveszed a játékból a részed, és nem lesz lelkiismeret furdalásod, hogy nem használtad ki a nagy lehetőséget.

Most egy kicsit haladóbb rész következik. Engem nagyon érdekel a Bitcoin téma, szerintem rendkívül izgalmas a jelenség. Viszont nem akarok több cikket írni róla, mert szerintem káros ez a hype az embereknek, és nem akarom, hogy miattam bukjon valaki.

(Csak az előző lehúzós cikkem után 50-en vásároltak eddig Bitcoint affiliate linken keresztül a Coinbase-n)

Bitcoin futures: a nagy tévhit

Most szárnyal az árfolyam, részben azért, mert dec 11-én és dec 18-án jön ki két nagy tőzsde a maga futures termékével. Elméletileg ez megnyitja a kapukat az intézményi befektetők előtt, hogy a Bitcoin árára spekuláljanak, sőt sok kisbefektetőhöz is eljuthat a Bitcoin, mivel szabályozottabb formában tudják majd felkínálni számukra.

Ez nyilván óriási biznisz, hiszen 1-2% jutalék mit számít most, amikor egy nap alatt lehet ennek többszörösét megkeresni.

Most mindenki arra spekulál, hogy ez egy újabb pénz áradatot fog behozni a Bitcoinba. A gond csak az, hogy a futures termékek nem így működnek!

Egy gyors kitekintő:

Tegyük fel, hogy venni akarok egy zsák lisztet, ami jelenleg 100 forintba kerül, de szerintem 2 hónap múlva 150 forintba fog kerülni. Jön Géza, aki azt mondja, hogy ha most megegyezük, akkor 110 forintért eladja 2 hónap múlva a lisztet nekem. (Ő fél, hogy esik majd az ára) Megegyezünk.

Más szóval éppen vettem egy futures kontraktot. Ha igazam lesz, akkor 110 forintért vehetek majd 1 zsák lisztet, ami valójában 150 forintot ér, vagyis nyertem 40 forintot. Ha nincs igazam, és esik a liszt ára 80 forintra, akkor 30 forinttal túlfizettem.

Ezt fordítva is meg lehet csinálni: ha azt gondolom, hogy a liszt ára esni fog, akkor el is adhatok ilyen future kontraktot, vagyis vállalom, hogy 2 hónap múlva adok egy zsák lisztet az ajánlott összegért.

A határidős piac nagyobb, mint a mögöttes termék…

Ilyen határidős ügyletből rengeteg van a világon, és szinte bármilyen eszközre lehet hasonló fogadásokat kötni. Az arany esetében például a határidős piac a valódi, fizikai aranypiac tízszerese! De hogyan lehet több határidős ügylet, mint valódi arany?

Itt van a kutya elásva, ugyanis a valóságban nem kell leszállítani a lisztet, elég ha az árkülönbözetet kiegyenlítjük. Ezt nevezik “Cash Settled” kontraktusnak. Más szóval, a mögöttes termék árára spekulálunk, de valójában soha nem vagyunk arra kötelezve, hogy vásároljunk a mögöttes termékből.

Ergo, miért gondolja bárki, hogy a futures termékek megjelenése miatt megnő a kereslet a Bitcoinra!? Ez egyáltalán nem igaz, sőt éppen, hogy azok a szereplők, akik spekulálni szeretnének egy szabályozottabb területen, inkább a futures konktraktusokat fogják venni. Ráadásul végre megnyílik a lehetőség a shortolásra, vagyik a negatív irányú spekulációra is.

Nem tudni, hogy mi lesz, de nem lepődnék meg, ha a háttérben egy jó nagy manipuláció zajlana, aminek része az árak felhajtása, majd az esésre való spekulálás.

Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy sokkal nagyobb halakkal vagy egy vízben, és még gyakorlott befektetőként sincs valószínűleg elég információd ahhoz, hogy jó döntést tudj hozni. Mások játékát játszod, és ők belőled akarnak meggazdagodni.

Altcoinok: ICO / IPO és a Pennystock Vs Youtube vloggerek

Érdemes-e esetleg az altcoinok piacán próbálkozni? Ehhez ismét nyúljunk vissza kicsit a történelembe.

Fontos tudni, hogy akár földrajzi felfedezésekről, vasúttársaságokról, vagy internetes cégekről volt is szó, mikor fújódik a lufi,  egyre több cég jelenik meg az adott iparághoz hasonló névvel, termékkel. Ekkor azok az új cégek is hihetetlen árazáson kezdenek el forogni, amik még semmilyen értéket nem hoztak létre, épphogy megalapultak.

Ezeken az új cégeket úgynevezett IPO-on (Initial Public Offering) keresztül értékesítik, ekkor lehet először jegyezni a részvényeket. Mivel a nagy cégek ekkorra már jellemzően rendkívül drágák, a “befektetők” mindent lejegyeznek, aminek köze van az új technológiához.

Nem hiába ilyenkor számos új cég alakul:

Ugyanez történik most a kriptopénzeknél is. Ebben az esetben ez is természetesen teljesen barbár, szabályozatlan körülmények között. Ezeket nem IPO-nak, hanem ICO-nak nevezik: Initial Coin Offering. Jelenleg már több mint 1000 kriptopénzt lehet vásárolni!

Semmi más nem kell hozzá, mint egy szép weboldal, egy 5-10 oldalas “whitepaper”, és egy jó kis marketing kampány. Manapság már tényleg a legnagyobb hülyeségre is millió dollárokat gyűjtenek. (Jesus Coin = megváltás)

Láttad a Wall Street Farkasát?

Van egy jelenet, amikor a főhős egy úgynevezett penny stock-ot értékesít telefonon.

Ebből alakul ki a nagy csalás, amiről a film is szól: kis, semmit nem érő cégek részvényeit megvásárolja a cég, kicsit pumpálnak az áron, hogy látszódjon az emelkedő trend, majd felhívják a “brókerek” az ügyfeleket, hogy vegyenek. Mivel a kis papírnak alig van forgalma, az ár gyorsan emelkedik, amikor a brókercég elad, a kisbefektetőkre meg rádől az egész.

Ezt még van, aki beveszi?!

Régi csalás, mindenki látta a filmet. ma már nem működne… Dehogynem! Ma ugyanezt csinálják emailben. Számos hírlevél pontosan erre játszik, csak most már nem telefonon, hanem emailben adják el az új szuperbefektetést.

De van még jobb! nyilván ahol lehetősg van, ott megjelenik az is, aki kihasználja: kriptopénzek.

Nem fogod elhinni, de már az email is régimódi! Youtube-on LIVE (élő) adásban pumpálják fel a kriptopénzek árfolyamát! Van egy guru, akit nevezzünk csak a hecc kedvéért Suppoman Udemy-nek, aki időnként kiválaszt egy remek új coint, és előre megjósolja, hogy fel fog menni az ára.

A követői megnézik a videót, megveszik a coint, és tádáám: képzeld, bejön a jóslata! A követői pedig csak ámulnak, és örülnek:

Milyen meglepő. Aztán sokan írják persze, hogy hosszú távra vesznek, köszönik a tippet. Megnéztem jó pár korábbi tippjét, gyakorlatilag egy pillanatnyi felugrást látni, utána pedig folytatódik a random walk. Egyik sem hozott jobban, mint a Bitcoin, és főként a hozzá hasonló Youtuberek mozgatják valószínűleg:

A Stratis árfolyama, egyik a szerinte legjobb ICO-k közül, amit augusztusban ajánlott:

Persze minden héten másik TOP5-ös listával készül, így mindig van mit venni.

De rossz hírem van: ezek a kis coinok a legkockázatosabbak, és rendkívül kevés esély van rá, hogy bármelyik is túl fogja élni a lufi kidurranását.

Aki azt gondolja, hogy érdemes megosztania a “befektetését” a sok coin között az téved. Valójában olyan szoros a korreláció az árfolyamok között, hogy valójában nincs kockázatcsökkentő hatása a diverzifkációnak.

Három nagy korrelációs klasztert lehet megkülönböztetni, ha mégis diverzifikációra szeretnéd használni, bár a rendkívül rövid időtáv miatt ez sem megbízható:

Akit érdekel, jobban olvassa el az erről szóló cikket, ahonnan az ábrák is vannak: variance.hu

Mivel a nagy hype a Bitcoin körül van, és a többi vele együtt fog durranni, ezért szerintem ha játszani akarsz, akkor Bitcoinnal játsz. Egyébként személyes véleményem, hogy a Bitcoin túl fogja élni a nagy durranást, ahogy a legnagyobb lufikat is általában a legerősebb cégek élik túl. (Amelyek mögött valóban volt is valami.)

Persze akkor már majd senki nem akar Bitcoint venni, mert rájönnek, hogy kockázatos, és nem ér semmit. Na, akkor majd lehet lesz értelme venni.

Egy utolsó rossz hír, ha nyernél is: ADÓZNOD KELL!

Még egy nagyon fontos dolgot szeretném, ha tisztán látnál. Ha elmész egy kaszinóba rulettezni, és felteszed a pénzedet a pirosra, akkor közel 50% esélyed van nyerni. Mivel a nullás szám se nem piros, se nem fekete, ezért nagyjából 3%-ban mindig a ház nyer. Ez a kaszinó nyeresége, az összes feltett tét 3%-a.

De még mindig elég jó esélyed van: az esetek 48,5%-ában megduplázod a pénzed. Kész.

Bitcoin esetében, ha ugyanezt játszod, akkor az esélyeid hasonlóak: 50%, hogy buksz, 50%, hogy nyersz. Tegyük fel nyersz 100.000 forintot. Tudod mi lesz utána?

ADÓZNOD KELL AZ ÁRFOLYAMNYERESÉGED UTÁN!

Magánszemély esetében az árfolyamnyereség esetén 15% SZJA + 14% EHO fizetési kötelezettség keletkezik. Vagyis a nyereséged 29%-át szépen befizeted a NAV-nak. Vagy megpróbálod elcsalni? Nem javaslom…

Ha bárhogyan megpróbálsz csalni, akkor bizony figyelj oda, mert a blokklánc teljesen nyilvános. Bármit is veszel, az később visszakövethető, ha nem rejted el magadat megfelelően.

Amikre gondolnál, de a kedvedért végig mentem rajta:

  1. Bitcoin automata: nyilvánvaló, kézenfekvő, de készpénzt nem ad ki, csak maximum ha előre bejelntkezel és igazolod magad.
  2. Simán leutalod a számládra: nem ajánlom, azonnal megjelenik a számládon, és adóznod kellene
  3. Aranyat veszel belőle: ez működhet, de csak külföldről, és a határon bizony meg fogják nézni. Ismét csak nem javaslom.
  4. KATAs vállalkozásként kiveszed: ez elvileg működik, a 8 milliós kereted terhére, mint bevétel. Erről megerősítést várnék!

Szerintem, ha nyugodtan akarsz aludni, akkor járj el szabályosan, és ne kísérletezz adócsalással. Ennyit tényleg nem ér.

Szóval végül is még csak nem is egy nullösszegű játékról van szó. Nagyon kockáztatsz, a nyereségedet meg megosztod az állammal. Biztos jó ötlet ez?

Ha végig olvastad a cikket, gratulálok, máris felelősségteljesebben fogsz tudni dönteni, mint a kriptoőrültek 99%-a. Köszönöm szépen, remélem hasznosnak találtad. Ha mégis vennél Bitcoint, akkor ezen a linken keresztül ingyenesen tudsz fiókot létrehozni, és kapsz 2.600 forint bónuszt az első vásárlásodra.

(Affiliate link, mi is megkapjuk ezt a 2.600 forintot. WIN-WIN)

Véleményed várom a kommentekben!

DE OLVASD EL MIELŐTT KOMMENTELSZ: szerintem a blockchain egy hasznos dolog, és a Bitcoint is el tudom képzelni, hogy fent marad. Amíg azonban a buborék minden jelét mutatja, addig nem alkalmas pénznek, és rendkívül kockázatos. Ez idővel lenyugszik majd, és a helyére kerül. Rendkívül nagy kaland, és én is élvezem, de nem teszem rá a nehezen összekuporgatott pénzemet. Számos tényt leírtam, ha hibát talász benne, szívesen veszem. A fanatikus, kriptoőrült kommenteket törlöm, ha károsnak ítélem másokra nézve. Kérlek maradj tárgyilagos. Köszönöm!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!