Búcsúznak a magas kamatok – Leköszön a CIB Malacpersely

Sajnos beáll a sorba a CIB Malacpersely számla, méghozzá olyannyira, hogy búcsút inthetünk a magas kamatainak. Egykor ez a számla 7,5%-os kamattal várta a megtakarításokat, teljesen ingyen. Májustól az új hirdetmény szerint a kamat mindössze 4,5% lesz.
Ez a számla pedig kiemelkedő volt, minden tekintetben. Rugalmas, ingyenes, feltételektől mentes, magas kamatokkal ellátott számla volt. Igazából a kamaton kívül semmi nem változik, de megéri ennyiért ezt a terméket választani a takarékoskodásra?

Nem csak a CIB csökkentett kamatot

Az MNB alapkamat csökkenésével párhuzamosan (átlagosan 2 hét késéssel) minden bank csökkenti a kamatokat, általában. Az utóbbi időben egymást követően hétszer csökkent az alapkamat, így 7%-ról most 5,25%-on áll.

Az akciós kamatok is megérzik a változást, de ami még rosszabb, hogy nem egyenlő mértékben csökkennek a banki kamatok az alapkamattal, hanem annál meredekebben.

2012.08.28-án a 2 hónapos lekötésekre is és az 1 éves lekötésekre is egyaránt 8,92%-ot kaptunk. Ekkor az alapkamat 7% volt. Most a legjobb 1 éves lekötésre mindössze 6,09% kamat jár, azaz 2,83%-kal kevesebb, mint közel fél éve, pedig az alapkamat „csak” 1,75%-kal lett kevesebb.

Feltehetően még tovább fognak csökkenni a kamatok, amik előtérbe helyezik majd a különböző befektetési és befektetéses megtakarítási szerződéseket. Ezekkel mindenképpen óvatos volnék. Elég ritka, amikor egy ügynök által értékesített termék a legjobb választás, bár erről mindenáron meg akarnak majd győzni minket. Még lakás célra sem biztos, hogy a lakástakarék az, amit választani kell.

Miben érdemes takarékoskodni?

Felmerül a kérdés, és bevallom még én sem találtam ki, hogy pontosan mihez is kezdjek a saját megtakarításommal. Ilyen jó ajánlat, amilyen a Malac volt, nincsen. Bár remélem, jön helyette másik, egyelőre úgy tűnik, mindenkinek egyedi megoldásra lesz szüksége.

Ugyanis van sokféle konstrukció, de kérdés, hogy ezekért kinek, mennyit kell fizetni, és milyen feltételeknek kell megfelelni. Sok minden függ az időtávtól is, hiszen hosszabb távra érdemes lehet a kamatadó mentességet kínáló megtakarítási formák közül választani, illetve hosszabb távon akár magasabb kockázatú eszközökbe is fektethetünk.

Előtérbe kerülhetnek így a befektetési alapok és az ilyen alapokat kínáló megtakarítási termékek, ugyanakkor lassan már a látra szóló kamatok is a megtakarítások szintjén mozognak egyes bankoknál. Külön kérdés, hogy megéri-e egy új számlát nyitni valahol csak azért, mert ott a rendszeres megtakarításra prémium kamatot kapunk.

Ekkor ugyanis számolnunk kell az oda- visszautalás tranzakciós költségeivel, illetve magáért a számlavezetésért is fizetni kell. Elég sok minden korlátozza a lehetőségeket, és sok minden függ az összeg nagyságától.

Milyen ajánlatok közül választhatunk?

Még részletesen nem volt időm összehasonlítani ezeket a termékeket, de egy táblázatban megmutatom, hogy mi is a választék. Ezek a mostaniak, tehát nem tudni még, hogy májusban, amikor a CIB csökken, a többivel mi lesz, valószínűleg ezek is csökkenek még.

Megtakarítások kamatai 2013

(A Budapest Bank Família Plusz számlájához egyéb feltételek kellenek, például privát banki szolgáltatások, vagy prémium folyószámla.)

Látható, hogy mindegyik számlához igen költséges havidíj tartozik. Ha már rendelkezünk forint folyószámlával az adott banknál, akkor ez nem jelent plusz költséget. Igazából az a gond, hogy ha nem Erstések vagy K&H –sok vagyunk, akkor ez a plusz költség elviszi a plusz kamatot, az utalásokról nem is beszélve.

Az Axa folyószámlája még mindig ingyenes, csak az utalásnál kell 0,2% tranzakciós adót fizetni és maximum 6.000 forintot. Az új pénzekre magas, 6,5% kamatot adnak lekötésnél, de az régi pénzekre már csak 4,3%-ot, a látra szóló kamat pedig 3,5%.

Eurós betétek, államkötvények vagy befektetési alapok?

Biztosan nem én vagyok az egyetlen, akinek eszébe jutott, hogy megtakarításait olyan eszközökbe fektesse, ami független az MNB alapkamattól. Ráadásul a forint igencsak gyengélkedik, és ez valószínűleg nem véletlen. Ugyanakkor a más devizákban való befektetés árfolyamkockázattal jár, és ez megint csak személy és cél függő, hogy ki engedheti meg magának és ki nem.

Ciprus után úgy tűnik, egyre inkább közeleg az a korszak, amikor már a bankbetétek sem biztonságosak. Ha így van, akkor végképp érdemes más befektetésekben gondolkodni.

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online tanácsadást!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-13T21:14:37+00:00 március 18th, 2013|Pénzügyek|0 Comments

Leave A Comment