Céges vagyonbiztosítás – Így spórolhatsz félmilliót

Cégvezetőként te is tudod, hogy mennyire fontos a kockázatok csökkentése. De nem mindegy, milyen áron. Egy átlagos céges vagyonbiztosításon közel 50%-ot lehet spórolni, ha a megfelelő módszerrel közelíted meg a biztosítókat. Most lépésről lépésre leírom, hogyan.

Mit értek céges vagyonbiztosítás alatt?

Azokat a vagyonbiztosításokat, amelyeknél a szerződő cég. Ez lehet egy kis üzlet, de lehet akár egy gyár, vagy egy logisztikai központ is. Jellemzően az 500.000 millió forint érték feletti vagyonbiztosításokat sorolják a “nagy vagyon” kategóriába, amelyekre kedvezményesebb tarifa érvényesíthető, de a módszer amit leírok minden vállalkozásnál működik.

Hogyan kötnek a legtöbben biztosítást?

Az egyik amivel gyakran találkozok, hogy a cég évek óta ugyan annál a biztosítónál tartja a vagyonbiztosítást, méghozzá annál, akivel még kezdetekkor összehozta a sors. Ismert valakit, aki ajánlott egy vagyonbiztosítást, vagy egy szemfüles üzletkötő kiszagolta a lehetőséget és lecsapott a céges vagyonra.

Ezek a vagyonbiztosítások 99%-ban elavultak, drágák, és éppen a kulcs elem hiányzik a biztosítás megkötésének módszeréből.

A másik módszer, hogy a cégvezető felmegy az internetre és bekér néhány ajánlatot. Ebből szoktak lenni a csalódások, mert bár lehet, hogy olcsó biztosítást köt, valójában a szerződési feltétel tele van kitételekkel, kizárásokkal. Olyan, mintha egy olyan pajzsot tartana a cége elé, ami tele van repedésekkel.

Egy céges vagyonbiztosítást 3 évente felül kell vizsgálni és profi alkuszra kell bízni

Mit csinál egy alkusz? Alkudik. Kinek? Neked. Nem csak az árból alkudhat, de a feltételeket is meg tudja változtatni. Egy valódi céges vagyonbiztosítás példáján mutatom meg, hogy miként lehet 50%-kal olcsóbban kötni vagyonbiztosítást úgy, hogy közben a feltételek is javulnak.

Első lépésként nem egy ajánlatot kérünk be, hanem kiválasztunk 6-10 biztosítót, akivel szívesen szerződünk. Egy félmilliárdos vagyonnál akiktől mindenképpen kérnék ajánlatot az a Generali, Uniqa, Signal, Allianz, Aegon. De annál jobb, minél többtől kérünk, persze azoktól, akikkel le is szerződünk ha övék a nyertes ajánlat.

A következő táblázat megmutatja a nagyobb biztosítók által adott ajánlatokat egy céges vagyonbiztosításra.

Céges vagyonbiztosítás

Látható, hogy az ajánlatok 1.160.590 forint és 714.984 forint között vannak.

De ekkor egy jó alkusz – aki eléggé becsületes – nem áll meg itt, ugyanis még sok mindent tehetünk a jobb szerződés kiharcolásáért. Először is meg kell nézni a feltételeket, limiteket, betörésvédelmi szabályokat és a kizárásokat.

Ez alapján kiválasztjuk azt a 2-3 biztosítót, amelyik a legközelebb áll a mi elképzeléseinkhez. Ebben az esetben a 1., 3., és 6. biztosító bizonyosul a legjobbnak, de volt néhány bökkenő:

– a villámcsapás másodlagos hatására 1.000.000 forint maximális kifizetést adtak

– vandalizmus esetén a felső határ 1.500.000 forint volt

– minden ablakra rácsot kellett volna felszerelni, ahhoz, hogy a betörésre fizessenek

…és még jó néhány apróság.

Innentől a dolgunk az, hogy egyezkedjünk a biztosítókkal. Nyilván egy alkusz ismeri a biztosítóknál a kockázatvállalókat akár személyesen is, így tudsz szólni, hogy milyen módosításokat kér az ajánlaton. A biztosítók versenyeznek a céges vagyonbiztosításokért, ezért hajlandóak egymás alá licitálni.

Mennyi lett a vége?

Végül a legjobb ajánlatot a “Biztosító 4” adta, méghozzá a 721.200 forint helyett 576.960 forintért, úgy, hogy eltekintettek a rács felszerelésétől, és a villám és vandalizmus károkra megháromszorozták a limiteket.

Az alkudozási procedúrával a cégvezetőnek semmilyen dolga nincsen, az alkusz ezt lezongorázza a biztosítókkal. Így a kezdeti 1.000.000 körüli ajánlatok helyett egy majd félmillióval olcsóbb díjat harcoltunk ki, jobb feltételekkel. Évente fél millió forint azért egyik cégnek sem mindegy.

Egy ilyen kalkulációt elindítani semmiből sem tart, az ajánlatok bekérésére jól kidolgozott rendszerünk van, amihez neked mindössze egy 10 kérdésből álló excel táblát kell kitöltened. Rá egy héttel már láthatod is, hogy mennyit spórolnál egy új céges vagyonbiztosítással.

Tanácsot, véleményt kérnél? Kérj személyes, vagy ingyenes online pénzügyi tanácsadást!

Kérdésed van? Vitatkoznál? Írd meg kommentben, vagy nekem személyesen!

Szeretnél jó döntést hozni egy konkrét pénzügyi kérdésben?

TEDD FEL KÉRDÉSED ÉS 24 ÓRÁN BELÜL VÁLASZOLUNK!

Sokan százezreket spóroltak meg azzal, hogy megírták kérdésüket mielőtt elfogadták egy ügynök, vagy pénzintézet ajánlatát. Próbáld ki, INGYEN!

TEDD FEL KÉRDÉSED MOST!
2017-02-17T16:10:56+00:00 október 11th, 2013|Biztosítás|0 Comments

Leave A Comment